Οι Βαυαροί είναι οι δεύτεροι πιο ευτυχισμένοι Γερμανοί

Ο τρέχων “Άτλας της Ευτυχίας” δείχνει: Η ικανοποίηση των Γερμανών από τη ζωή τους αυξήθηκε κάπως μετά το τέλος των περισσότερων μέτρων Covid-19 – αλλά, πολλά άλλα ζητήματα εξακολουθούν να τους προβληματίζουν. Όσον αφορά την ευτυχία, οι Βαυαροί βρίσκονται στη δεύτερη θέση

Η ικανοποίηση από τη ζωή των Γερμανών αυξάνεται και πάλι μετά την κρίση της Κορόνας – συγκρατείται από νέες κρίσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση του “Άτλαντα Ευτυχίας” που παρουσιάστηκε την Τρίτη, τον οποίο καταρτίζει κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ με την υποστήριξη της Süddeutsche Klassenlotterie (SKL).

“Φτάσαμε στον πάτο, αλλά έχουμε ακόμη το μισό δρόμο να διανύσουμε”, δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της μελέτης, Bernd Raffelhüschen, σε ανακοίνωσή του.

Οι Βαυαροί κατατάσσονται δεύτεροι στην κλίμακα ευτυχίας

Σύμφωνα με τον Άτλαντα Ευτυχίας, οι πιο ευτυχισμένοι Γερμανοί ζουν στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Οι άνθρωποι στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι.

Η Βαυαρία είναι το “νούμερο δύο κρατίδιο ευτυχίας”, αναφέρουν οι ερευνητές, εξηγώντας: “Πολλοί νέοι, καλά μορφωμένοι κάτοικοι με καλά εισοδήματα, νέες οικογένειες και καλή οικονομική δομή συμβάλλουν σε αυτό”.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κορόνα, η ικανοποίηση ήταν εδώ κατά μέσο όρο υψηλότερη από ό,τι σε πολλές άλλες περιοχές.

Ένας από τους λόγους που αναφέρονται στη μελέτη για τα καλά αποτελέσματα είναι το υψηλότερο καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών στη Βαυαρία.

Στο χαμηλότερο εισοδηματικό εύρος, ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα. Οι επιστήμονες αναφέρονται ειδικότερα στο εξαιρετικά υψηλό κόστος στέγασης.

Η νέα οικονομική πίεση επιβραδύνει την ανάκαμψη της ικανοποίησης από τη ζωή το 2022.

Το “Mia san mia” ως συνταγή ευτυχίας

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ωστόσο, αυτό που σίγουρα έχει θετική επίδραση στη Βαυαρία είναι η γενική αίσθηση ότι διακρίνεται πολιτιστικά και οικονομικά από τους άλλους.

Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ταυτότητας και σύνδεσης. “Το βαυαρικό “mia san mia” έχει επομένως ένα στοιχείο που ενισχύει την ευτυχία”, καταλήγουν οι ερευνητές.

Αλλά υπάρχουν διαφορές. Η Κάτω Βαυαρία κατέχει την πρώτη θέση με δείκτη ευτυχίας 7,26, ακολουθούμενη από τη νότια Βαυαρία (7,13).

Αντίθετα, οι κάτοικοι του Άνω Παλατινάτου (6,95) και της Φραγκονίας (6,94) είναι σημαντικά λιγότερο ικανοποιημένοι. Και οι άνθρωποι στην ύπαιθρο είναι κάπως πιο ευτυχισμένοι από εκείνους του Μονάχου ή της Νυρεμβέργης.

Η Corona έκανε πολλούς ανθρώπους δυστυχισμένους

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μελέτης, η πανδημία προκάλεσε την πιο σοβαρή ύφεση στην ιστορία της μέτρησης. Εξήγησε ότι αυτό οφειλόταν κυρίως στον περιορισμό των ανθρώπων – αυτή ήταν μία από τις τέσσερις μεταβλητές ευτυχίας μαζί με την υγεία, τα χρήματα και τη γενετική προδιάθεση.

Ο αριθμός των δυσαρεστημένων ανθρώπων – όσων έδωσαν μια τιμή μεταξύ 0 και 4 – διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Φέτος, το ποσοστό τους μειώθηκε και πάλι, αλλά όχι ακόμη στα προ της πανδημίας επίπεδα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.