Βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Γερμανία

Βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Γερμανία

Το ίδιο το σπίτι μπορεί να γίνει τόπος μαρτυρίου, για παράδειγμα όταν οι συγγενείς είναι βίαιοι. Ιδιαίτερα τα παιδιά δυσκολεύονται να βρουν βοήθεια για να ξεφύγουν από αυτό: Δεν ξέρουν πού να στραφούν. Τρεις φοιτητές θέλουν να το αλλάξουν αυτό.

Ο Τίλο (όνομα αλλαγμένο) δεχόταν για χρόνια φωνές, εξευτελισμούς και ξυλοδαρμούς από τους γονείς του. Στην τρίτη δημοτικού, είχε επιτέλους έναν καλό δάσκαλο τον οποίο εμπιστευόταν. Αυτός παρέπεμψε τον Τίλο στον σύμβουλο προσανατολισμού του σχολείου και το θέμα διευθετήθηκε.

Όμως ο Τίλο δεν εμπιστευόταν τον σύμβουλο. Γι’ αυτό δεν του είπε ούτε τη μισή ιστορία. Μετά από ένα τηλεφώνημα στη μητέρα του, η υπόθεση έκλεισε και για τον σύμβουλο.

Μεγάλο σκοτεινό πεδίο

“Ειδικά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας αρμόδιος υπεύθυνος επικοινωνίας”, λέει η Lena Binnberg. “Η εύρεση του κατάλληλου ατόμου είναι συχνά δύσκολη για τους ενήλικες. Για τα παιδιά είναι ακόμη πιο δύσκολο”.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια και αντ’ αυτού περνούν χρόνια μαρτυρίου, συχνά με σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες σε όλη τους τη ζωή.

“Σκοτεινό πεδίο” ονομάζουν οι εγκληματολόγοι τα εγκλήματα που δεν γίνονται ποτέ γνωστά. Υπολογίζουν ότι από τα 100 βίαια περιστατικά σε νοικοκυριά, τα 20 γίνονται γνωστά. Έτσι, 80 παραμένουν στο σκοτάδι και το θύμα απροστάτευτο.

Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα

Οι Ida Diwert και Lena Binnberg σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου, στην έδρα “Διαχείριση Κοινωνικών Καινοτομιών”.

Η ιδέα για το “SOS at Home” προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου. Σύντομα προστέθηκε και ο Mohammed Gamea, ο οποίος είναι επιστήμονας πληροφορικής.

Από τότε, οι τρεις τους εργάζονται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι τρεις ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα παιδιά, επειδή συχνά είναι εντελώς αβοήθητα στο έλεος των βασανιστών τους. Αλλά και οι νέοι και οι ενήλικες είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.

Μερικές απλές ερωτήσεις

Η Lena, η Ida και ο Mohammed θέλουν να τραβήξουν την προσοχή στη δράση τους αυτή, ιδίως με διαφημίσεις και παράθυρα στο διαδίκτυο.

“Θέλουμε να είμαστε εκεί όπου βρίσκονται τα παιδιά: στο Instagram, στο Tiktok, στο Snapchat. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δουν την προσφορά μας και να την επιλέξουν”, εξηγεί η Lena.

Στη συνέχεια έρχονται κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το πρόβλημα: “Σε χτυπάνε; Σας φωνάζουν;” και τέλος: “Τι είδους βοήθεια θα θέλατε: να τηλεφωνήσετε, να συνομιλήσετε, να πάτε κάπου ή απλώς να διαβάσετε πρώτα κάτι;” Τότε εμφανίζεται τουλάχιστον μία προσφορά.

Μια νεοφυής επιχείρηση από την οποία επωφελείται ολόκληρη η κοινωνία

Μαζί, οι τρεις φοιτητές διευθύνουν το “SOS at Home”. Η πρώτη έκδοση μόλις τέθηκε στο διαδίκτυο. Κανένας από τους τρεις ιδρυτές δεν σκοπεύει να βγάλει πολλά χρήματα με το startup μια μέρα, αλλά ελπίζουν σε ένα μεγάλο όφελος για ολόκληρη την κοινωνία.

Στην πραγματικότητα, έγινε γρήγορα σαφές: η ανάγκη είναι μεγάλη, ειδικά μεταξύ των παιδιών, ειδικά μετά την πανδημία. Τέτοια έργα είναι ακριβώς αυτό που ελπίζει ο καθηγητής Wolfgang Gehra ότι θα κάνουν οι φοιτητές του.

Ο Gehra είναι ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου και υποστηρίζει το έργο.

“Ο στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους ικανούς για τις αλλαγές που αντιμετωπίζουμε, για τους οποίους χρειαζόμαστε επίσης πολλές κοινωνικές καινοτομίες, ώστε οι φοιτητές να είναι ικανοί να ξεκινήσουν, να συνοδεύσουν και να ηγηθούν τέτοιων καινοτομιών.

Και είμαι πάντα ενθουσιασμένος όταν βλέπω τι σπουδαία αποτελέσματα προκύπτουν από αυτό, όπως το “SOS at Home”, το οποίο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα”, δήλωσε ο καθηγητής Wolfgang Gehra.

Έχουν ήδη πάνω από 400 σημεία επαφής στη βάση δεδομένων τους. Από αυτή την επιλογή θέσεων, ο αλγόριθμος επιλέγει την καταλληλότερη προσφορά.

Αυτή είναι μια κατάσταση win-win για όλες τις πλευρές: Οι προσφορές βοήθειας γίνονται γνωστές στους πληγέντες και βρίσκουν γρήγορα το σωστό σημείο επαφής.

Όσο περισσότερες υπηρεσίες υποστήριξης συνεργάζονται, τόσο καλύτερη και πιο στοχευμένη γίνεται η προσφορά.

Θετική ανατροφοδότηση παντού

Η Sonja Howard είναι επίσης ενθουσιασμένη: “Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά και νέοι που αντιμετωπίζουν βία στο σπίτι ή στο κοινωνικό τους περιβάλλον μένουν αρχικά μόνα τους.

Και τότε βρήκα αυτή την ιδέα που απλά κάνεις κλικ και μετά απλά οδηγείσαι στην κατάλληλη προσφορά βοήθειας με τόσο στοχευμένο τρόπο… Απλά βρήκα την ιδέα υπέροχη”.

Η Sonja Howard κακοποιήθηκε και η ίδια στην παιδική της ηλικία. Σήμερα, υπερασπίζεται τα θύματα και είναι μέλος του Συμβουλίου Θυμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Βοήθεια ειδικά για τους πιο αδύναμους

Άσχημα πράγματα συνέβησαν και με τον Tilo. Ήταν τυχερός γιατί οι γονείς ενός φίλου του υποψιάστηκαν.

Το Γραφείο Ευημερίας Νέων και ένας ψυχολόγος συναντώνται τακτικά με τον ίδιο και τους γονείς. Λόγω της αντίστασής τους, ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά χάρη στις προσπάθειες του Γραφείου Ευημερίας Νέων και του ψυχολόγου, ο πάγος έχει πλέον σπάσει. Ο Tilo μπορεί τώρα να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η Lena, η Ida και ο Mohammed θέλουν ίσως να κάνουν την εργασία στη διαδικτυακή πλατφόρμα επάγγελμα μετά τις σπουδές τους και έτσι να βοηθήσουν στοχευμένα παιδιά όπως ο Tilo.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.