Hartz IV: Έρχεται το εισόδημα του πολίτη στη Γερμανία

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Bürgergeld - Hartz IV: Έρχεται το Εισόδημα του Πολίτη στη Γερμανία

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την καθιέρωση του εισοδήματος του πολίτη στη Γερμανία. Αντικαθιστά το ισχύον σύστημα Hartz IV από την 1η Ιανουαρίου και, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Hubertus Heil, προσφέρει περισσότερο σεβασμό και κοινωνική ασφάλεια.

Με το εισόδημα του πολίτη, το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο δρομολόγησε σήμερα την κεντρική κοινωνική μεταρρύθμιση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας.

Αυτό σημαίνει: Περισσότερα χρήματα για τους ανθρώπους της βασικής ασφάλειας. Οι μεταρρυθμίσεις θα κοστίσουν περίπου 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα προέλθει από τον ομοσπονδιακό γερμανικό προϋπολογισμό.

Λιγότερες κυρώσεις, υψηλότερα τυπικά ποσοστά στη Γερμανία

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο καθόρισε τον κανονικό συντελεστή για το εισόδημα του μελλοντικού πολίτη στα 502 ευρώ.

Τα ισχύοντα ποσοστά Hartz IV θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 50 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 – με το νέο όνομα (εισόδημα του πολίτη).

Κατά τους πρώτους έξι μήνες, δεν θα υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση απόρριψης θέσεων εργασίας ή μη τήρησης των ραντεβού στο γραφείο απασχόλησης.

Αντί για κυρώσεις, ο μισθός του πολίτη θα δελεάζει με κίνητρα, όπως π.χ. πριμοδότηση περαιτέρω κατάρτισης 150 ευρώ.

Η εξειδίκευση καθίσταται δυνατή, τα περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται

Για δύο χρόνια, οι πολίτες μπορούν πλέον να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία μέχρι 60.000 ευρώ, ακόμη και αν λαμβάνουν το εισόδημα του πολίτη. Τα έξοδα στέγασης και θέρμανσης καλύπτονται πλήρως από το κράτος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι παροχών μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακόμη και αν αυτό θεωρείται πολύ μεγάλο.

Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας υπολογίζει σε μια συνεργατική προσέγγιση μεταξύ των ανέργων και των κέντρων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Heil, τα δύο τρίτα των μακροχρόνια ανέργων δεν έχουν ολοκληρώσει επαγγελματική κατάρτιση. Μόνο μέσω της εξειδίκευσης μπορεί να ανοίξει ο δρόμος από την ένδεια στην εργασία.

Επικριτές: Το εισόδημα του πολίτη είναι αποθαρρυντικό και ενθαρρύνει τη μη-εργασία

Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το νομοσχέδιο είχε επικριθεί έντονα: Ο Alexander Dobrindt, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, δήλωσε ότι η ιδέα του νέου εισοδήματος του πολίτη στερείται της “αρχής της απαίτησης και της ενθάρρυνσης” και φοβάται ότι οι πολίτες θα αποθαρρύνονται αντί να ενθαρρύνονται να αναλάβουν εργασία.

Ο εκπρόσωπος για την κοινωνική πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU, Stephan Stracke, φοβήθηκε ότι το εισόδημα του πολίτη θα έκανε πολύ πιο ελκυστική τη μη-εργασία. Ο πρόεδρος της ένωσης εργοδοτών, Rainer Dulger, μίλησε για λάθος μήνυμα προς τους χαμηλόμισθους.

Heil: Η εργασία πρέπει να συνεχίσει να αξίζει τον κόπο

Εν τω μεταξύ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Heil απέρριψε την κατηγορία ότι το εισόδημα του πολίτη θα μείωνε τα κίνητρα για εργασία. Εξακολουθεί να έχει σημασία αν κάποιος εργάζεται ή λαμβάνει κοινωνικά επιδόματα, δήλωσε ο Heil.

Απέρριψε την ιδέα του παιχνιδιού των χαμηλόμισθων με τους έχοντες ανάγκη. “Πρέπει να κάνουμε την εργασία να πληρώνει”, είπε, αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των κοινωνικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους και την επέκταση των επιδομάτων στέγασης.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης