15% του πληθυσμού δεν μιλάει σχεδόν καθόλου γερμανικά στο σπίτι

Το 15 τοις εκατό του γερμανικού πληθυσμού δεν μιλάει σχεδόν καθόλου γερμανικά στο σπίτι

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας αποκάλυψαν ότι σχεδόν το 15 τοις εκατό των ανθρώπων που ζουν στη Γερμανία μιλούν ελάχιστα ή καθόλου γερμανικά στο σπίτι.

Τα αραβικά, τα πολωνικά και τα αγγλικά είναι από τις πιο συνηθισμένες ξένες γλώσσες που ομιλούνται σήμερα στα γερμανικά νοικοκυριά.

Το 5 τοις εκατό των ανθρώπων δεν μιλούν καθόλου γερμανικά στο σπίτι

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συλλέχθηκαν από έρευνα νοικοκυριών της Destatis, το 80 τοις εκατό των ανθρώπων στη Γερμανία μιλούν αποκλειστικά γερμανικά στο σπίτι, ενώ το 15 τοις εκατό ζει σε νοικοκυριά ή οικογένειες όπου ομιλούνται περισσότερες από μία γλώσσες.

Μέσα σε αυτό το 15 τοις εκατό, το ένα τρίτο μιλάει γερμανικά τον περισσότερο χρόνο και για τα δύο τρίτα οι περισσότερες συζητήσεις γίνονται σε άλλη γλώσσα εκτός από τα γερμανικά.

Το υπόλοιπο 5 τοις εκατό των νοικοκυριών δεν μιλάει καθόλου γερμανικά στο σπίτι, το οποίο ανέρχεται σε 4,1 εκατομμύρια άτομα στα ομόσπονδα κρατίδια.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η έρευνα της Destatis χρησιμοποίησε στοιχεία από το 2021, ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να έχει αυξηθεί λόγω των επιπλέον 1,1 εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων που ζουν πλέον στη Γερμανία.

Ποιες γλώσσες ομιλούνται στο σπίτι στη Γερμανία;

Αν λοιπόν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα γερμανικά αμέσως μόλις φορέσουν τα Hausschuhe τους, ποια γλώσσα μιλούν με την οικογένεια, τους φίλους και τους συγκατοίκους τους στο σπίτι;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο 15% των νοικοκυριών όπου οι άνθρωποι μιλάνε σε συντριπτικό ποσοστό μια άλλη γλώσσα εκτός από τα γερμανικά, η ομιλούμενη γλώσσα είναι τα τουρκικά.

Αμέσως μετά ακολουθούν τα ρωσικά, με το 13% των δίγλωσσων νοικοκυριών να χρησιμοποιούν τη σλαβική γλώσσα.

Στο 10 τοις εκατό των πολυγλωσσικών νοικοκυριών, η αραβική ήταν η δεύτερη γλώσσα, ακολουθούμενη από την πολωνική με 7 τοις εκατό και την αγγλική με 6 τοις εκατό.

Από τα 22,6 εκατομμύρια άτομα σε όλη τη Γερμανία που έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο, σχεδόν το ένα τρίτο μιλάει αποκλειστικά γερμανικά στο σπίτι.

Τα μισά από τα άτομα που έχουν ausländische Wurzeln (“ξένες ρίζες”) χρησιμοποιούν μια άλλη γλώσσα σε συνδυασμό με τα γερμανικά για να επικοινωνήσουν με τα άλλα μέλη του νοικοκυριού.

Στην ίδια ομάδα, το 18% δεν μιλάει καθόλου γερμανικά στο σπίτι, αλλά μία ή περισσότερες άλλες γλώσσες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.