Τι κρύβεται; Το 2023 φέρνει περισσότερα χρήματα για εργαζόμενους

Είναι καλά νέα σε περιόδους αύξησης των τιμών: το 2023, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Να γιατί…

Μετά την εφαρμογή δύο νομικών αλλαγών με ελαφρώς θετικά αποτελέσματα στο μισθολόγιο το 2022, ο νομοθέτης θα παράσχει περαιτέρω ανακούφιση στις αρχές του 2023.

Για τους περισσότερους εργαζόμενους, αυτό θα είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η αύξηση του βασικού αφορολογήτου στα 10.908 ευρώ. Επιπλέον, το επίδομα τέκνων και για τους δύο γονείς αυξάνεται συνολικά κατά 404 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της εισφοράς για την ασφάλιση ανεργίας κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και, ανάλογα με το ταμείο ασφάλισης υγείας, η ατομική πρόσθετη εισφορά για την ασφάλιση υγείας, η οποία αυξάνεται κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο, έχουν ελαφρώς αποσβεστική επίδραση.

Επιπλέον, η Bundestag και το Bundesrat ενέκριναν τον ετήσιο φορολογικό νόμο του 2022.

Το περιεχόμενό της μπορεί να έχει αντίκτυπο στα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος του 2023, αλλά πιθανότατα θα ληφθεί υπόψη μόνο αναδρομικά σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η Datev υπολόγισε τι σημαίνουν συγκεκριμένα οι αλλαγές που έχουν κατοχυρωθεί στο νόμο μέχρι στιγμής για τα διάφορα μισθολογικά κλιμάκια στους αστερισμούς του άγαμου (Steuerklasse Ι), του έγγαμου (Steuerklasse ΙΙΙ), του έγγαμου με δύο παιδιά (Steuerklasse ΙΙΙ) και του μονογονέα με ένα παιδί (Steuerklasse ΙΙ).

Οι υψηλόμισθοι ανακουφίζονται περισσότερο μόνο σε απόλυτα ποσά

Αν εξετάσει κανείς τις ελαφρύνσεις σε απόλυτα ποσά, έχει την εντύπωση ότι οι περισσότερες ελαφρύνσεις δόθηκαν σε περιοχές όπου η φορολογική επιβάρυνση είναι ήδη πολύ υψηλή, όπως αναφέρει η Datev.

Έτσι, οι εργαζόμενοι από την ομάδα των εργένηδων με μηνιαίο μεικτό μισθό 7.000 ευρώ καταγράφουν συν 995 ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους. Για τους μονογονείς με ακαθάριστες αποδοχές 8.000 ευρώ και άνω, αυτό σημαίνει ετήσια ελάφρυνση 843 ευρώ.

Οι παντρεμένοι στο ανώτερο μισθολογικό τμήμα τα πάνε επίσης καλά. Στην εισοδηματική ομάδα των 9.000 ευρώ, οι άτεκνοι μένουν με 731 ευρώ, οι γονείς δύο παιδιών με 739 ευρώ περισσότερα ετησίως.

Μια σχετική άποψη δείχνει ότι η εξάπλωση του αποτελέσματος της ελάφρυνσης είναι περισσότερο υπέρ των χαμηλόμισθων, συνεχίζει η έκθεση.

Στο μέλλον, οι κανονισμοί midijob θα ισχύουν για μισθούς έως 2.000 ευρώ. Οι χαμηλόμισθοι θα πρέπει να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Για παράδειγμα, για έναν μονογονέα με ένα παιδί με μισθό 1.500 ευρώ μηνιαίως, αυτό σημαίνει ελάφρυνση 2,39 ποσοστιαίων μονάδων επί του καθαρού μισθού- για μηνιαίο ακαθάριστο εισόδημα 9.000 ευρώ, η ποσοστιαία αυτή ελάφρυνση είναι 1,3 ποσοστιαίες μονάδες. Σε απόλυτους αριθμούς, οι εργένηδες με μεικτό μισθό 1.500 ευρώ μπορούν να προσβλέπουν σε ετήσια αύξηση 510 ευρώ.

Μικρή φορολογική ελάφρυνση για τα εισοδήματα στο ανώτερο άκρο του νέου κλιμακίου μεσαίας απασχόλησης

Τη χαμηλότερη φορολογική ελάφρυνση αισθάνονται οι εργαζόμενοι των οποίων το εισόδημα βρίσκεται στο άνω άκρο του νέου μέσου όρου.

Στο μισθολογικό κλιμάκιο των 2.000 ευρώ, οι άγαμοι έχουν ετήσια αύξηση 190 ευρώ και οι μονογονεϊκές οικογένειες 145 ευρώ περισσότερα στη διάθεσή τους.

Οι έγγαμοι με αυτόν τον ακαθάριστο μισθό αντιμετωπίζουν ακόμη και ελαφρώς υψηλότερη επιβάρυνση.

Οι εισφορές τους αυξάνονται κατά 60 ευρώ ετησίως λόγω της αύξησης των ατομικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.