Έρευνα 2023: Ποιος κινδυνεύει από τη φτώχεια στη Βαυαρία

Eδώ και 30 χρόνια ποτέ η Γερμανία δεν είχε τόσους φτωχούς

Όσον αφορά τη φτώχεια, η Βαυαρία φαίνεται να αποτελεί πρότυπο – το ομόσπονδο κρατίδιο με το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα δείχνει: δεν είναι τόσο απλό. Ποιος κινδυνεύει από τη φτώχεια στη Βαυαρία και τι σχέση έχουν το φύλο και ο τόπος διαμονής.

1.189 ευρώ καθαρό εισόδημα το μήνα: αυτό είναι το όριο κινδύνου φτώχειας στη Γερμανία το 2022. Εάν ένα άτομο που ζει μόνο του κερδίζει λιγότερα, θεωρείται επισήμως ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.

Η χαρακτηριστική τιμή σταθμίζεται ανάλογα με τα νοικοκυριά και τις ανάγκες τους.

Για μια οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών, το όριο είναι 2.498 ευρώ συνολικό καθαρό εισόδημα.

Η σχετική φτώχεια ορίζεται από το εισόδημα του συνολικού πληθυσμού

Αν εξετάσετε ποιο ποσοστό των ατόμων βρίσκεται κάτω από αυτά τα όρια, θα έχετε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας. Είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος δείκτης στις επίσημες στατιστικές.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ορίζεται σε σύγκριση με το μέσο εισόδημα του συνολικού πληθυσμού. Η διάμεσος είναι η τιμή που βρίσκεται ακριβώς στη μέση.

Το 50% του πληθυσμού έχει υψηλότερο εισόδημα και το 50% έχει χαμηλότερο εισόδημα.

Σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ, το όριο κινδύνου φτώχειας είναι το 60 τοις εκατό αυτού του διάμεσου εισοδήματος. Μιλάμε επίσης για σχετική εισοδηματική φτώχεια.

Η φτώχεια στη Βαυαρία σπάνια σημαίνει πείνα, αλλά συχνά έλλειψη συμμετοχής

Σύμφωνα με τον Andreas Peichl, επικεφαλής του Ifo Centre for Macroeconomics and Surveys, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη λεγόμενη “έννοια της απόλυτης φτώχειας”.

Αυτή βασίζεται σε σκληρά κριτήρια, όπως το αν οι άνθρωποι έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους ή αν έχουν να φάνε αρκετά κάθε μέρα.

Για μια χώρα όπως η Γερμανία ή ένα πλούσιο ομόσπονδο κρατίδιο όπως η Βαυαρία, ωστόσο, αυτό δεν έχει νόημα:

“Κατά κανόνα, κανείς δεν πέφτει κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, επειδή έχουμε το κράτος πρόνοιας που εξασφαλίζει το επίπεδο διαβίωσης και παρέχει τις αντίστοιχες παροχές”.

Η φτώχεια στη Βαυαρία ή στη Γερμανία είναι επομένως πάντα ένα σχετικό φαινόμενο.

Πρόκειται για τη συμμετοχή στην κοινωνικοπολιτιστική ζωή, για την επίσκεψη στον κινηματογράφο και το θέατρο, για τα χόμπι, αλλά και για την ύπαρξη ελεύθερου χρόνου για να ενταχθείς σε μια λέσχη ή να πας σε μια διαδήλωση.

Ποσοστό κινδύνου φτώχειας: ένας βασικός δείκτης με παγίδες

Στη Βαυαρία, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2022 ήταν 12,7%. Η χαμηλότερη τιμή από όλα τα ομόσπονδα κρατίδια.

Ένα στατιστικό στοιχείο που αναφέρεται επανειλημμένα από τους πολιτικούς – και επικρίνεται τακτικά από τους εμπειρογνώμονες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εισόδημα των ανθρώπων από τη Βαυαρία συγκρίνεται με το μέσο εισόδημα όλων των Γερμανών.

Αυτό δεν λαμβάνει υπόψη ότι το γενικό επίπεδο εισοδήματος στα ομόσπονδα κρατίδια δεν είναι το ίδιο – επειδή, για παράδειγμα, τα επίπεδα τιμών και τα ενοίκια διαφέρουν επίσης σημαντικά από περιοχή σε περιοχή.

Το υψηλότερο μέσο εισόδημα στη Βαυαρία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνθρωποι εδώ έχουν περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους.

Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να συγκρίνεται πάντα το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για ένα ομόσπονδο κρατίδιο με το μέσο εισόδημα του εν λόγω κρατιδίου.

Αυτό οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερα όρια για τη Βαυαρία: 1.269 ευρώ μηνιαίως για ένα άτομο που ζει μόνο του και 2.664 ευρώ μηνιαίως για μια οικογένεια με δύο παιδιά. 80 και 166 ευρώ αντίστοιχα πάνω από τα κατώτατα όρια για ολόκληρη τη Γερμανία – και τις υψηλότερες τιμές από όλα τα ομόσπονδα κρατίδια.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης