23: Τόσο κοστίζει η έναρξη του δημοτικού σχολείου στη Γερμανία

23: Τόσο κοστίζει η έναρξη του δημοτικού σχολείου στη Γερμανία

Χιλιάδες πρωτάκια ξεκινούν αυτές τις μέρες το δημοτικό σχολείο στη Γερμανία. Ποιο είναι το κόστος για τους γονείς; 

Ο Leon (6) περιμένει εδώ και εβδομάδες τη μεγάλη του μέρα: την πρώτη του μέρα στο δημοτικό σχολείο.

Τι θα έχει στη σχολική του τσάντα; Ποιος θα είναι στην τάξη του; Είναι τα μαθηματικά πραγματικά τόσο χαζά όσο λέει ο καλύτερός του φίλος;

Τέτοιες ερωτήσεις απασχολούν το μυαλό του εξάχρονου.

Εν τω μεταξύ, η μητέρα Lara (όνομα αλλαγμένο) σκέφτεται εντελώς διαφορετικά πράγματα: Ποιο εκπαιδευτικό υλικό λείπει ακόμα; Ποιο μοντέλο τσάντας είναι το καλύτερο;

Και: Πόσο ακριβό θα είναι στην πραγματικότητα το όλο θέμα;

Μικρά ποσά έως τριψήφια ποσά

Οι γόμες, οι χάρακες και τα μολύβια μπορούν να αγοραστούν με μικρά ποσά (ένα έως δύο ευρώ το καθένα), αλλά οι τσάντες κοστίζουν τριψήφια ποσά.

Η Hannah (όνομα αλλαγμένο), μητέρα ενός μαθητή της πρώτης τάξης στο Μπόχουμ, έχει πληρώσει λίγο κάτω από 90 ευρώ για υλικά εκτός από τις τσάντες και τα παπούτσια.

Μια λίστα που παρέδωσε σε γερμανική εφημερίδα δείχνει τι περιλαμβάνεται.

Αυτό περιλαμβάνει χοντρές μπογιές, ξύστρες, ψαλίδια, πολλά ντοσιέ, κόλλες καθώς και ένα μπλοκ ζωγραφικής, ένα σετ πινέλων και ένα κουτί ακουαρέλας.

“Ξοδέψαμε 360 ευρώ για το σακίδιο”, λέει η ίδια.

Συν τοις άλλοις, υπάρχουν παντόφλες και παπούτσια εσωτερικού χώρου για 60 ευρώ.

Η αγορά μεταχειρισμένων είναι ένα πρόβλημα

Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 510 ευρώ. Η σχολική τσάντα δεν έχει ακόμη φτιαχτεί και δεν έχει γεμίσει.

Αλλά αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη ότι κάποια πράγματα μπορεί να έχουν επιβιώσει από το νηπιαγωγείο – το κουτί του κολατσιού, για παράδειγμα.

Η αγορά μεταχειρισμένων αποκλείεται για την Bremer όταν πρόκειται για την τσάντα: “Για τα παιδιά είναι επίσης κάτι ωραίο να παίρνουν τα πράγματα καινούργια”, λέει.

Σχόλιο για την έναρξη του σχολείου: ποιος πρέπει να μπορεί να το αντέξει οικονομικά;

Η μητέρα του Leon έχει παρόμοια άποψη: “Δεν είναι κάθε τσάντα κατάλληλη για κάθε παιδί. Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα για συμβουλές”, λέει.

Η Lara έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή ζημιών στην πλάτη, ενώ ο Leon ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο για τον σχεδιασμό του χώρου.

300 ευρώ για μια σχολική τσάντα

“Τέτοιες τσάντες δεν φαίνονται πια ωραίες. Έπρεπε ήδη να αγοράσουμε μια καινούργια”, λέει.

Κόστισε περίπου 300 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της τσάντας γυμναστικής, του μπουκαλιού νερού, της θήκης για το κολατσιό και της μολυβοθήκης.

“Την αγοράσαμε όταν ήταν σε έκπτωση για περίπου 50 ευρώ λιγότερα”, λέει.

Συνολικά, το βρήκε ακριβό – αλλά ήταν ήδη προετοιμασμένη γι’ αυτό λόγω μιας φίλης με μεγαλύτερα παιδιά.

Εκτός από την τσάντα, οι γονείς του Leon από το κοντινό Dinslaken έπρεπε να πληρώσουν 40 ευρώ για τετράδια, στυλό κ.λπ. και 40 ευρώ ο καθένας για παπούτσια εσωτερικού χώρου και αθλητικά παπούτσια.

“Έπρεπε να αγοράσουμε ακουστικά in-ear, επειδή το δημοτικό σχολείο χρησιμοποιεί ήδη iPad”, λέει η μητέρα.

Αλλά δεν χρειαζόταν να είναι AirPods από την Apple – “παρήγγειλα μερικά από το Amazon για δέκα ευρώ, αυτό είναι αρκετό προς το παρόν”, λέει.

Ο Leon πρέπει ακόμη να πάρει 20 ευρώ σε φάκελο για φωτοτυπίες, και μπορεί να υπάρξουν έξοδα για μια συλλογική παραγγελία βιβλίων. Συνολικά: 450 ευρώ.

Διακοσμήσεις, τούρτα, Schultüte

Για την έναρξη του δημοτικού σχολείου, ωστόσο, οι γονείς πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη: “Ράψαμε μία Schultüte και παραγγείλαμε μια τούρτα για την πρώτη ημέρα του σχολείου”, λέει η μητέρα.

Το κόστος: πάνω από 100 ευρώ. Υπάρχουν έξτρα, όπως στολίδια σε κάθε γωνιά – η αίσθησή της είναι ότι μερικές φορές οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσουχτερές.

Στη συνέχεια, η μητέρα γέμισε η ίδια την Schultüte με περιεχόμενο για περίπου 50 ευρώ.

Τα παιδιά της πρώτης τάξης μαθαίνουν πώς να τα προσθέτουν όλα αυτά κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων στο δημοτικό.

Αλλά τώρα ξεκινούν με την αριθμητική σειρά μέχρι το 100 – και είναι περήφανοι για τα διαστημικά τους σακίδια και τις τσάντες με τους μονόκερους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης