3 χρόνια από τη ρατσιστική επίθεση στο Hanau της Γερμανίας

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία εννέα ανθρώπων με πυροβολισμούς σε μία ρατσιστική επίθεση στην πόλη Hanau, η Επίτροπος κατά των διακρίσεων της Γερμανίας, Ferda Ataman, δήλωσε ότι βλέπει “επικίνδυνες ρατσιστικές τάσεις” στη Γερμανία.

Το Σάββατο συμπληρώθηκε η τρίτη επέτειος από τη φονική επίθεση σε ένα μπαρ και μια καφετέρια στο Hanau, όταν ο ένοπλος Tobias R. σκότωσε εννέα ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, τη μητέρα του και τον εαυτό του, στο κρατίδιο της Έσσης.

Σε συνέντευξή της στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke για την επέτειο των τριών ετών από τις δολοφονίες, η ομοσπονδιακή επίτροπος κατά των διακρίσεων, Ferda Ataman, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Γερμανία εξακολουθεί να έχει πρόβλημα ρατσισμού και επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται στη χώρα οι άνθρωποι που πλήττονται από τον ρατσισμό.

Οι συγγενείς των θυμάτων στο Hanau και πολλοί άλλοι άνθρωποι με εμπειρίες ρατσισμού βιώνουν σήμερα διακρίσεις που υποβαθμίζονται ως “woke” ή ως “πολιτική ταυτότητας” και “απορρίπτονται ως ασήμαντο ενδιαφέρον των μειονοτήτων”, δήλωσε η Ataman.

“Ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι μετά τα γεγονότα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, εκφράστηκε μια γενική καχυποψία κατά των ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο”.

Στα τέλη του 2020, το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη μέτρων κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού και του ρατσισμού, εν μέρει ως απάντηση στην επίθεση στο Χάναου.

Όμως, πολλά από αυτά – συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης του όρου “φυλή” από το άρθρο 3 του βασικού νόμου – δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, δήλωσε ο Ataman.

“Είναι ακόμη πιο απογοητευτικό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις της”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) δήλωσε επίσης το Σάββατο ότι η επίθεση στο Χάναου “παραμένει μια πληγή που δεν επουλώνεται”.

“Δεν πρέπει να ανεχθούμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι πρέπει να φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα βίαιων πράξεων στη χώρα μας εξαιτίας του ιστορικού καταγωγής τους”, δήλωσε ο Μπούσμαν.

Ο επίτροπος θυμάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Pascal Kober (FDP), μνημόνευσε επίσης τα θύματα της επίθεσης – λέγοντας ότι είναι “αλησμόνητοι”.

Το Hanau “είναι και παραμένει μια υπενθύμιση για όλους μας ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας αναγκάζονται να βιώνουν ρατσιστική βία στην καθημερινή τους ζωή”, συνέχισε.

“Ως κοινωνία, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό, τη βία και τις διακρίσεις κάθε μέρα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.