Γερμανία: Πώς να βοηθήσετε τους σκίουρους που έχουν ανάγκη;

Οι σκίουροι είναι χαριτωμένοι, αλλά συχνά βρίσκονται σε κίνδυνο. Ξανά και ξανά, οι περιπατητές ανακαλύπτουν τραυματισμένα ή ορφανά ζώα. Αλλά αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα λάθος…

Στη μεγάλη πόλη, ο βιότοπος των σκίουρων γίνεται συχνά στενός. Τα αυτοκίνητα ή οι γάτες, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα ζώα.

Και το ζεστό καλοκαίρι έχει επίσης επηρεάσει τα ζώα και έχει αποδυναμώσει πολλά από αυτά.

Βοήθεια για τα ενήλικα σκιουράκια

Κατά γενικό κανόνα, ένας σκίουρος χρειάζεται πάντα βοήθεια αν μπορεί να πιαστεί εύκολα. Προσοχή όμως: οι σκίουροι έχουν κοφτερά δόντια, τα οποία και τους αρέσει να χρησιμοποιούν μερικές φορές.

Οι τραυματισμένοι σκίουροι πρέπει επομένως να αντιμετωπίζονται με χοντρά γάντια κηπουρικής.

Είναι καλύτερο να παραμείνετε άμεσα στο σημείο όπου βρέθηκε ο σκίουρος και να επικοινωνήσετε με το πλησιέστερο κέντρο διάσωσης σκίουρων, συμβουλεύει η Ένωση Προστασίας Σκίουρων (Eichhörnchen Schutz e.V.).

Όποιος έχει βρει ένα ζώο μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τον Σύλλογο Προστασίας Σκίουρων ή τον Σύλλογο Έκτακτης Κλήσης Σκίουρων.

Οι ενώσεις παρέχουν τηλεφωνική υποστήριξη και κανονίζουν το πλησιέστερο κέντρο διάσωσης.

Βοήθεια για τα μωρά σκίουρων

Αν βρείτε ένα μωρό σκιουράκι, θα πρέπει πάντα να το παρατηρείτε πρώτα από απόσταση. Πολλά ζώα συνοδεύονται από τις μητέρες τους.

Αν αυτό δεν συμβεί, ωστόσο, θα πρέπει να ασφαλίσετε το ζώο και να το κρατήσετε ζεστό, επειδή τα μωρά σκίουροι δεν μπορούν να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Σε αντίθεση με την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι μητέρες σκίουροι εγκαταλείπουν τα μωρά τους μόλις έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο, μπορείτε να τα πάρετε με ασφάλεια στο χέρι σας.

Ωστόσο, τα ζώα δεν πρέπει να ταΐζονται ή να τους δίνεται νερό, εξηγεί το Squirrel Emergency.

Τα μωρά σκίουροι αναζητούν βοήθεια όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, εξηγεί επίσης η Sandra Jelen, η οποία διευθύνει ένα ιδιωτικό κέντρο διάσωσης στην περιοχή Erlangen-Höchstadt.

Η ίδια ειδοποιείται τακτικά όταν, για παράδειγμα, ένα νεαρό ζώο τρέχει πίσω από έναν περιπατητή. Η Jelen μπορεί, ωστόσο, να καθησυχάσει τους ανθρώπους: Τα ζώα δεν έχουν λύσσα ούτε άλλες μεταδοτικές ασθένειες.

Όπως και με έναν ενήλικο σκίουρο, στην περίπτωση των νεαρών ζώων θα πρέπει να επικοινωνήσετε το συντομότερο δυνατό με ένα κέντρο διάσωσης.

Στους σκίουρους αρέσει να τους ταΐζουν

Η προσφορά τροφής είναι περιορισμένη, ιδίως στις πόλεις. Επομένως, οι σκίουροι χαίρονται όταν τους ταΐζουν. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό το χειμώνα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι σκίουροι μειώνουν την ενέργειά τους το χειμώνα, αλλά δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Τα ζώα καταφεύγουν στα αποθέματα που έχουν δημιουργήσει το καλοκαίρι. Ωστόσο, αν αυτά είναι κρυμμένα κάτω από το χώμα, τα πράγματα είναι άσχημα για τα ζώα.

Επιπλέον, η περίοδος ζευγαρώματος αρχίζει τον Ιανουάριο. Πολλά είναι επομένως ήδη έγκυες αυτή τη στιγμή και έχουν μεγάλη ζήτηση για τροφή.

Είτε πρόκειται για καρύδια, φουντούκια ή βελανίδια: οι σκίουροι χαίρονται για όλα τα είδη ξηρών καρπών. Αλλά και τα μαρούλια ή τα λαχανικά είναι επίσης ευπρόσδεκτα από τα ζώα.

Είναι επίσης σημαντικό οι σκίουροι να έχουν πρόσβαση σε νερό. Συνιστάται, λοιπόν, να τους παρέχετε ένα μπολ με νερό.

Η Bund Naturschutz συνιστά επίσης τη φύτευση δέντρων φιλικών προς τους σκίουρους, όπως οξιές ή καρυδιές. Αλλά και θάμνοι, όπως η φουντουκιά ή ο ηλίανθος, παρέχουν επίσης τροφή στα ζώα.

Η Bund Naturschutz ζητά απογραφή

Προκειμένου να διαπιστωθεί η συνολική κατάσταση των ζώων, η Bund Naturschutz καλεί για τρίτη συνεχή χρονιά σε καταμέτρηση.

Κάθε πολίτης στη Βαυαρία μπορεί να αναφέρει έναν σκίουρο που ανακάλυψε στην οργάνωση μέσω εφαρμογής.

“Πάνω απ’ όλα, χρειαζόμαστε δεδομένα από τις διάφορες φυσικές περιοχές της Βαυαρίας για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε τις αστικές και τις δασικές περιοχές”, εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος Martina Gehret.

Με αυτόν τον τρόπο, η Bund Naturschutz θέλει να εντοπίσει σε πρώιμο στάδιο τους απειλούμενους οικοτόπους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.