Αεροπορικές εταιρείες και οι κανόνες για τις χειραποσκευές

Αεροδρόμια: Γιατί απαγορεύονται ακόμα τα υγρά στις χειραποσκευές;

Εάν θέλετε να πάρετε μαζί σας σε μια πτήση μια βαλίτσα με ρόδες ως χειραποσκευή, πρέπει να πληρώσετε επιπλέον με πολλές αεροπορικές εταιρείες…

Συχνά, μόνο μια μικρή αποσκευή περιλαμβάνεται στο βασικό ναύλο. Οι αεροπορικές εταιρείες το δικαιολογούν αυτό με επίσημα στοιχεία, αλλά οι συνήγοροι των καταναλωτών βλέπουν άλλες προθέσεις από πίσω και δίνουν συμβουλές στους επιβάτες.

  • Οι αεροπορικές εταιρείες δικαιολογούν τις προσαρμογές με τις επιθυμίες των επιβατών.
  • Οι εσωτερικές στατιστικές έχουν επίσης δείξει ότι συχνά σημειώνονται καθυστερήσεις λόγω της μεταγενέστερης φόρτωσης των χειραποσκευών.
  • Οι υποστηρικτές της προστασίας των καταναλωτών, ωστόσο, βλέπουν επίσης ως αιτία οικονομικές προθέσεις των αεροπορικών εταιρειών.

Πρώτη το έκανε η Ryanair, ακολούθησαν άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Easyjet, η Norwegian ή η Wizz Air και τώρα και η εταιρεία SunExpress.

Όλες τους επιτρέπουν πλέον μόνο μία μικρή τσάντα ως δωρεάν χειραποσκευή – όλα τα υπόλοιπα κοστίζουν επιπλέον.

Σε ένα επεξηγηματικό βίντεο της Eurowings, για παράδειγμα, λέει: “Στον βασικό μας ναύλο, ταξιδεύετε με μικρό βάρος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε μία μικρή χειραποσκευή στο αεροπλάνο. Έτσι, μια τσάντα για φορητό υπολογιστή, μια τσάντα χειρός ή ένα μικρό σακίδιο πλάτης”.

Αν θέλετε να πάρετε περισσότερα πράγματα στο χώρο των επιβατών του αεροπλάνου, πρέπει να κλείσετε μια μεγαλύτερη χειραποσκευή.

“Οι πελάτες προτιμούν χαμηλό βασικό ναύλο”

Όταν ρωτήθηκε, η Eurowings επισημαίνει ότι προσφέρει τον χαμηλό ναύλο με μικρές χειραποσκευές επειδή το επιθυμούσαν οι επιβάτες.

Έρευνες είχαν δείξει ότι οι πελάτες ήθελαν έναν πολύ φθηνό βασικό ναύλο στον οποίο θα μπορούσαν να προσθέσουν υπηρεσίες.

Οι χειραποσκευές ως αιτία καθυστερήσεων

Η Eurowings συνέχισε λέγοντας ότι οι εσωτερικές στατιστικές έδειξαν ότι οι μεγάλες χειραποσκευές ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες καθυστερήσεων, για παράδειγμα όταν μεμονωμένα κομμάτια χειραποσκευών έπρεπε να φορτωθούν αργότερα μετά την επιβίβαση για λόγους χώρου.

“Διαπιστώσαμε ότι αυτή η διαφοροποίηση του ναύλου συνέβαλε καθοριστικά στην ελαχιστοποίηση αυτών των παραγόντων καθυστέρησης”.

Προστασία των καταναλωτών: οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης οικονομικές προθέσεις

Οι οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών, ωστόσο, βλέπουν άλλους λόγους για την προσαύξηση της χειραποσκευής.

Η Karolina Wojtal από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών Γερμανίας επιβεβαιώνει, για παράδειγμα, ότι οι αεροπορικές εταιρείες θέλουν να κερδίσουν και εδώ τα χρήματα που δεν κερδίζουν μέσω των ενίοτε εξαιρετικά χαμηλών ναύλων: “Ο πόλεμος τιμών για τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πραγματικά σκληρός.

Οι αεροπορικές εταιρείες συναγωνίζονται για κάθε επιβάτη και φυσικά (…) πρώτα θέλουν να παρουσιάσουν μια απίστευτα χαμηλή τιμή.

Πολλοί καταναλωτές δεν βλέπουν με την πρώτη ματιά ότι αυτή η τιμή πολύ συχνά περιλαμβάνει μόνο την υπηρεσία μεταφοράς.

Με τις αποσκευές και τις κρατήσεις θέσεων, το κόστος μπορεί να αυξηθεί γρήγορα κατά την κράτηση. Βοηθά η σύγκριση των τιμών, συνιστά ο συνήγορος των καταναλωτών Wojtal.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες που θεωρούνται πιο ακριβές μπορεί να είναι ακόμη και φθηνότερες αν όλα περιλαμβάνονται ήδη στο εισιτήριο.

“Σε γενικές γραμμές, πρέπει να γνωρίζετε ότι δυστυχώς κάθε αεροπορική εταιρεία μπορεί ουσιαστικά να φτιάξει τους δικούς της κανόνες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να αποφύγω να κάνω πραγματικά κλικ πολύ συγκεκριμένα σε κάθε αεροπορική εταιρεία και να κοιτάξω τους κανονισμούς για τις αποσκευές”.

Οι διαστάσεις και το βάρος καθορίζουν την τιμή

Εκτός από τις διαστάσεις, υπάρχουν συχνά προδιαγραφές και για το βάρος, εξηγεί η Claudia Neumerkel από το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της Σαξονίας.

Η ίδια λέει ότι οι ταξιδιώτες που κάνουν οργανωμένες διακοπές πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή.

“Οι πάροχοι οργανωμένων ταξιδιών ή οι μεγάλες πύλες ταξιδιωτικών γραφείων δεν είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν αυτές τις λεπτομέρειες σχετικά με το δωρεάν επιτρεπόμενο όριο αποσκευών.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να το μάθουν μόνοι τους – πρέπει να ελέγξουν κατά τη στιγμή της κράτησης ποιο αεροπορικό εισιτήριο περιλαμβάνεται και ποιοι είναι οι κανονισμοί της αεροπορικής εταιρείας.

Και οι ταξιδιώτες πρέπει να τηρούν αυτούς, λέει η Neumerkel.

Το να βασίζονται στην αμέλεια του προσωπικού, το οποίο μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια, δεν είναι καλή ιδέα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης