Γιατί οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία είναι τόσο ακριβές;

Γιατί οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία είναι τόσο ακριβές;

Τα αεροπορικά ταξίδια έχουν αυξηθεί και πάλι μετά την πανδημία. Αλλά όσοι ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη από τα γερμανικά αεροδρόμια θα παρατηρήσουν ότι υπάρχει μια σημαντική άνοδος των τιμών. Δείτε τι συμβαίνει.

Αν προσπαθείτε να κλείσετε μια πτήση από ή προς τη Γερμανία αυτή τη στιγμή, θα παρατηρήσετε ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά αυτή η τάση δεν περιορίζεται μόνο στη Γερμανία – συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο. Μετά την πανδημία, το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί στα ύψη και τα αεροπορικά εισιτήρια δεν εξαιρούνται.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild am Sonntag τον Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Sebastian Ebel δήλωσε ότι οι ημέρες των οικονομικών προσφορών έχουν σε μεγάλο βαθμό τελειώσει.

Ο Ebel πρόσθεσε ότι οι συνήθειες κρατήσεων των ταξιδιωτών, όπως η αγορά εισιτηρίων λίγο πριν από την αναχώρηση, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.

“Οι αυθόρμητες ευκαιρίες θα είναι η απόλυτη εξαίρεση”, δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Ryanair Αυστρίας Andreas Gruber δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι “δεν θα υπάρξουν πλέον εισιτήρια των 10 ευρώ” για πτήσεις.

Σε μια ετήσια σύγκριση που συνέταξε η πύλη idealo.de και αναφέρθηκε από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι τιμές των πτήσεων αυξήθηκαν απότομα μετά την πανδημία.

Και οι τιμές κράτησης για διακοπές στη Γερμανία είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι παραθεριστές έπρεπε να πληρώσουν έως και 58% περισσότερο για την πτήση τους προς την Ελλάδα, τη Μαγιόρκα ή την Τουρκία το 2022 σε σχέση με το 2021.

Και οι ταξιδιώτες βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών φέτος. Τον Μάρτιο του 2023, τα ταξίδια με πτήσεις μετ’ επιστροφής εντός της Ευρώπης ήταν κατά μέσο όρο 12,4 τοις εκατό ακριβότερα από ό,τι τον Μάρτιο του 2019, ανέφερε το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Spiegel.

Από τις πτήσεις που έχουν ήδη γίνει κρατήσεις, το idealo.de υπολόγισε επίσης τη μέση τιμή για την τρέχουσα περίοδο και το επερχόμενο καλοκαίρι.

Ενώ μια πτήση με επιστροφή προς την Ελλάδα εξακολουθούσε να κοστίζει κατά μέσο όρο 217 ευρώ τον Μάιο του 2019, η τιμή ήταν περίπου 341 ευρώ τον Μάιο του 2023.

Οι πτήσεις προς την Ισπανία εκτοξεύτηκαν κατά περίπου 60%, προς την Ιταλία κατά 44% και προς την Κροατία και την Τουρκία κατά 48%.

Όσοι σχεδιάζουν ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών πρέπει επίσης να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ένα ταξίδι στην Ισπανία το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται να κοστίζει 47% περισσότερο από ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Για την Πορτογαλία, η αύξηση των τιμών τον Αύγουστο είναι 28 τοις εκατό, για την Τουρκία – 25 τοις εκατό.

Γιατί αυξάνεται το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών στη Γερμανία;

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτές τις αυξήσεις των τιμών. Η απροσδόκητη ορμή στα ταξίδια μετά την πανδημία έπιασε τον κλάδο απροετοίμαστο και οδήγησε σε χάος σε ορισμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το περασμένο καλοκαίρι λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παρά την επιστροφή των επιβατών, οι επαγγελματίες ταξιδιώτες δεν επέστρεψαν στον ίδιο αριθμό με πριν, εν μέρει λόγω της νέας ευκολίας των εικονικών συναντήσεων.

Επιπλέον, η αργή ανάκαμψη επηρέασε την κερδοφορία συγκεκριμένων πτήσεων, ωθώντας ορισμένες αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν εντελώς τα δρομολόγια.

Το κόστος των καυσίμων, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των τιμών των εισιτηρίων, αναφέρεται συχνά ως λόγος για την αύξηση των τιμών, παρόλο που η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι μειώνεται.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) αποδίδει τις αυξήσεις των τιμών στην αύξηση του κόστους της κηροζίνης, εξηγώντας ότι “οι υψηλές τιμές των καυσίμων, καθώς και άλλες πληθωριστικές αυξήσεις του κόστους, μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των εισιτηρίων, εάν οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν ή να αποφύγουν αυτά τα κόστη”.

Εν τω μεταξύ, ο Johan Lundgren, διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, σημείωσε ότι η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Ρωσία έχει αυξήσει τον χρόνο ταξιδιού κατά μία έως δύο ώρες για ορισμένους ασιατικούς προορισμούς, αυξάνοντας το κόστος των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, σύμφωνα με τις αεροπορικές εταιρείες.

Πώς μπορώ να αποφύγω να ξοδέψω πολλά χρήματα για τα καλοκαιρινά ταξίδια;

Παρόλο που οι πτήσεις μπορεί να μην είναι τόσο φθηνές όσο πριν, υπάρχουν ακόμη στρατηγικές για να κρατήσετε το κόστος χαμηλά:

Η έγκαιρη κράτηση πτήσεων τείνει να οδηγεί σε φθηνότερα εισιτήρια, καθώς οι τιμές αυξάνονται πιο κοντά στην ημερομηνία πτήσης. Επομένως, αν πρέπει ακόμα να κλείσετε την πτήση σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε.

Η αποφυγή της περιόδου αιχμής των διακοπών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων. Αντ’ αυτού, σκεφτείτε να κάνετε διακοπές στις αρχές του καλοκαιριού τον Ιούνιο ή αργότερα, στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ελέγξτε ιστότοπους όπως το Skyscanner και το Google Flights για τις φθηνότερες επιλογές αεροπορικών εταιρειών. Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν επίσης να βρουν φθηνότερα εισιτήρια αν είστε ανοιχτοί στο να κάνετε ενδιάμεσες στάσεις αντί να πετάξετε απευθείας.

Να είστε ευέλικτοι όσον αφορά τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας. Για παράδειγμα, αναζητήστε αναχωρήσεις μεσοβδόμαδα ή εξετάστε το ενδεχόμενο να αναχωρήσετε από δευτερεύοντα αεροδρόμια, τα οποία μπορεί να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα μεγάλα αεροδρόμια.

Εάν ταξιδεύετε εντός της Ευρώπης, εξετάστε το σιδηροδρομικό ταξίδι ως εναλλακτική λύση αντί για το αεροπλάνο. Το γερμανικό σιδηροδρομικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί κυρίως από την κρατική εταιρεία Deutsche Bahn, είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του και τις σχετικά προσιτές τιμές του και χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε πολλές χώρες. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας το εισιτήριο των 49 ευρώ εντός της Γερμανίας μπορείτε να διανύσετε μεγάλο μέρος της διαδρομής με σχεδόν μηδενικό κόστος – και μπορείτε να φτάσετε ακόμη και σε μερικούς προορισμούς του εξωτερικού χρησιμοποιώντας τη μηνιαία ταξιδιωτική κάρτα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης