Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος στη Γερμανία

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος στη Γερμανία

Στη Γερμανία, οι δερματολόγοι καταγράφουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος. Η γήρανση της κοινωνίας, οι αλλαγές στη συμπεριφορά του ελεύθερου χρόνου και η κλιματική αλλαγή παίζουν ρόλο σε αυτό…

Τα καλά νέα: ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.

Εδώ και χρόνια, η διευθύντρια της κλινικής Carola Berking παρατηρεί αύξηση του καρκίνου του δέρματος μεταξύ των ασθενών της.

Η δερματολόγος είναι διευθύντρια της κλινικής δέρματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έρλανγκεν.

Κυρίως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι προσβάλλονται από καρκίνο του δέρματος, αλλά υπάρχουν και κάποια κρούσματα μεταξύ νεότερων ασθενών.

Στις νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών, ο “μαύρος” καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ του ανοιχτού και του μαύρου καρκίνου του δέρματος, λέει η Carola Berking.

Ο μαύρος καρκίνος του δέρματος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος επειδή μεταλλάσσεται ταχύτερα από τον ανοιχτόχρωμο καρκίνο του δέρματος.

Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανιχνεύεται έγκαιρα, οπότε μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά.

Οι αριθμοί αυξάνονται, ωστόσο, ειδικά για τον ανοιχτόχρωμο καρκίνο του δέρματος – αυτός μπορεί επίσης να μεταλλαχθεί και να γίνει επικίνδυνος.

Αυτό που έχουν κοινό και οι δύο τύποι καρκίνου του δέρματος είναι ότι ευνοούνται από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ηλιακού φωτός.

Σημαντικά περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος στη Γερμανία

Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του δέρματος στη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 55% μέσα σε 20 χρόνια.

Ενώ το 2001 υπήρχαν 2.600 θάνατοι, το 2021 πέθαναν περίπου 4.100 άτομα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Η Carola Berking βλέπει τους λόγους γι’ αυτό σε μια γηράσκουσα κοινωνία, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα.

Αλλά και η αλλαγμένη και πιο εντατική συμπεριφορά αναψυχής παίζει επίσης ρόλο: “Οι διακοπές στις νότιες χώρες, τα υπαίθρια σπορ, είτε πρόκειται για θαλάσσια σπορ, είτε για πεζοπορία είτε για τένις – όλα αυτά γίνονται στον ήλιο”, λέει η δερματολόγος από το Έρλανγκεν.

Το στρώμα του όζοντος παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο ως προστατευτική ασπίδα στη γήινη ατμόσφαιρα, επειδή απορροφά την ιδιαίτερα επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία UV-C.

Τέλος, η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο, λέει η δερματολόγος, επειδή σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας.

Εφαρμόστε αντηλιακό και αποφύγετε τον μεσημεριανό ήλιο

Για να προστατευτείτε από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλιακού φωτός, η Carola Berking συμβουλεύει να εφαρμόζετε σχολαστικά αντηλιακό.

Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δείκτη αντηλιακής προστασίας 20 ή 30. Η επικεφαλής της κλινικής συστήνει τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 50 plus.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν το αντηλιακό τόσο σχολαστικά όσο δείχνουν οι μελέτες κατά τη μέτρηση του συντελεστή αντηλιακής προστασίας.

Όσο πιο ανοιχτόχρωμος είναι ο τύπος δέρματος, τόσο υψηλότερος πρέπει να είναι ο δείκτης αντηλιακής προστασίας.

Οι υπαίθριες δραστηριότητες θα πρέπει να αναβάλλονται για τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες, επειδή η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι υψηλότερη μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ..

Ακόμη και αν βρείτε ένα σκιερό σημείο, δεν είστε πάντα 100% προστατευμένοι από το ηλιακό έγκαυμα.

Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, όπως η άμμος, το χιόνι ή ακόμη και το νερό, αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, λέει η Berking.

Τακτικές προληπτικές εξετάσεις στον δερματολόγο

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μια προληπτική εξέταση στον γιατρό, το λεγόμενο screening για τον καρκίνο του δέρματος.

Όταν ο δερματολόγος εξετάζει το δέρμα, μπορεί να ανιχνευθεί γρήγορα αν έχει αλλάξει μια κηλίδα χρωστικής, λέει η Carola Berking.

Στην κλινική δέρματος στο Έρλανγκεν, εκτός από την εξέταση από γιατρό, υπάρχει επίσης ένας τρισδιάστατος φωτογράφος με συνολικά 92 κάμερες.

Όταν ένας ασθενής στέκεται στον σαρωτή, φωτογραφίζεται ολοκληρωμένα και το λογισμικό ανιχνεύει αν έχουν αλλάξει οι κηλίδες χρωστικής ουσίας.

Το κόστος της εξέτασης για τον καρκίνο του δέρματος καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για όλα τα άτομα άνω των 35 ετών κάθε δύο χρόνια.

Εάν έχουν ήδη εμφανιστεί κρούσματα καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια ή εάν έχετε ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος, συνιστάται η ετήσια εξέταση.

Οι νέοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η υπερβολική ηλιοθεραπεία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα το τίμημά της.

Δεν χρειάζεται να είναι πάντα το χειρότερο σενάριο, όπως ο καρκίνος του δέρματος- άλλες βλάβες του δέρματος (κηλίδες γήρανσης) ή αλλεργίες από τον ήλιο μπορούν επίσης να προωθηθούν από την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία.

Η δερματολόγος συμβουλεύει γενικά κατά των επισκέψεων στο σολάριουμ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης