Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε 15 γερμανικά κρατίδια

Ενδοοικογενειακή βία στη Γερμανία: Τι ζητούν οι εμπειρογνώμονες;

Δεκαπέντε από τα 16 γερμανικά κρατίδια ανέφεραν αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας πέρυσι, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και των κρατικών υπηρεσιών εγκληματολογίας.

Η αστυνομία κατέγραψε 179.179 θύματα σε εθνικό επίπεδο πέρυσι – αύξηση κατά 9,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά μέσω ρεπορτάζ της Welt am Sonntag.

Περίπου τα δύο τρίτα των δηλωθέντων θυμάτων ήταν γυναίκες. Συνολικά, οι πραγματικοί αριθμοί πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι λόγω του αριθμού των περιπτώσεων που δεν καταγγέλλονται.

“Για να μπορέσουμε να αναλάβουμε στοχευμένη δράση, τα έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία είναι απαραίτητα”, δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD) απαντώντας στην έκθεση.

“Δυστυχώς, έχουμε ένα πολύ μεγάλο σκοτεινό πεδίο σε αυτόν τον τομέα”.

Το κρατίδιο με τη μεγαλύτερη αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ 2021 και 2022 ήταν το Saarland, με ποσοστό 19,7% ή 3.178 συνολικά περιστατικά.

Ακολούθησαν το ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας (+18,1 τοις εκατό ή 3.812 περιπτώσεις) και η Βάδη-Βυρτεμβέργη (+13,1 τοις εκατό ή 14.969 περιπτώσεις).

Το μόνο κρατίδιο όπου ο αριθμός μειώθηκε ήταν η Βρέμη, όπου καταγράφηκαν 13,6 τοις εκατό λιγότερα κρούσματα.

Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ανέφερε 37.141 θύματα ή αύξηση 8,5 τοις εκατό.

Οι σύντροφοι – συμπεριλαμβανομένων των πρώην συντρόφων – και τα μέλη της οικογένειας κατονομάστηκαν ως δράστες.

Αντίδραση στη Γερμανία

Η υπουργός Οικογένειας Lisa Paus των Πρασίνων δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι τα αισθήματα ντροπής και ενοχής εκ μέρους των θυμάτων οδηγούν συχνά στο να παραμένουν τα αδικήματα στο σκοτάδι και να καταγγέλλονται σπάνια στην αστυνομία.

Η Νάνσι Φέιζερ απηύθυνε έκκληση στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να καταγγέλλουν συχνότερα τις πράξεις.

“Πρέπει να ενισχύσουμε την καταγγελία των πράξεων, ώστε περισσότεροι δράστες να μπορούν να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι”.

“Είναι τρομερή η σκέψη ότι το ίδιο το σπίτι κάποιου μπορεί να γίνει τόπος φρίκης. Η βία μέσα στους ίδιους τους τέσσερις τοίχους επηρεάζει πολλές γυναίκες, αλλά και παιδιά και όσους έχουν ανάγκη από φροντίδα”.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιλαμβάνει μόνο ξυλοδαρμούς και κακοποίηση, αλλά και παρακολούθηση και ψυχολογική τρομοκρατία, πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει επί του παρόντος μια έκθεση κατάστασης για να αντιμετωπίσει τα ευρήματα, την οποία θα παρουσιάσει στο Βερολίνο στις 23 Ιουλίου.

Τι κάνει η Γερμανία για να βοηθήσει τα θύματα;

Η Paus δήλωσε ότι επί του παρόντος σχεδιάζει ένα κρατικό γραφείο συντονισμού για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας σε όλα τα κρατίδια.

Άλλοι πολιτικοί, όπως ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης Μπόρις Ράιν (CDU), έχει ζητήσει την καθιέρωση σε εθνικό επίπεδο ηλεκτρονικού βραχιολιού στον αστράγαλο για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση των θυμάτων κακοποίησης να αναζητήσουν υποστήριξη. Έχει δημιουργηθεί ένας ιστότοπος με πληροφορίες για τα θύματα στο πλαίσιο μιας εθνικής πρωτοβουλίας.

Η Γερμανία θέλει επίσης να επεκτείνει τον αριθμό των κέντρων καταφυγής για γυναίκες. Σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν σήμερα περίπου 350 καταφύγια γυναικών.

Προς το παρόν, ωστόσο, τα κέντρα είναι υπερπλήρη και δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης