Αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα παράγει πλέον γκρι αυτοκίνητα

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Γερμανία: Αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Από εδώ και στο εξής, η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat δεν θα παράγει πλέον γκρι αυτοκίνητα. Ο λόγος: το χρώμα δεν ταιριάζει στον ιταλικό τρόπο ζωής.

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat θέλει να αντιταχθεί ριζικά στη σημερινή μονότονη τάση των αυτοκινήτων και για το λόγο αυτό δεν θα παράγει πλέον γκρι αυτοκίνητα.

Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία διαφοροποιείται από τις προτιμήσεις των διεθνών ανταγωνιστών της και θέλει να υποστηρίξει το ιταλικό πνεύμα.

Η Fiat θέλει να αποστασιοποιηθεί δημιουργικά από τους ανταγωνιστές της. Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος της Fiat, Olivier Francois, το γκρι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα μεταξύ των γερμανικών, των ιαπωνικών αλλά και των γαλλικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι το χρώμα είναι εύκολο στην πώληση και πάντα πουλάει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Αλλά αυτό αδικεί τους Ιταλούς και τον τρόπο ζωής τους.

“Ο κόσμος δεν χρειάζεται άλλο ένα γκρι αυτοκίνητο”.

Τελικά, ο CEO Francois κάθεται σε ένα γκρι Fiat 600 και αποδεικνύει ότι αυτά δεν είναι απλώς κενά λόγια.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, το αφεντικό και το αυτοκίνητό του βυθίζονται σε ένα υπερμεγέθες δοχείο με μπογιά. Το γκρίζο αυτοκίνητο είναι τώρα εντελώς πορτοκαλί.

Τέλος, η εταιρεία κλείνει το βίντεο με τα λόγια: “Ιταλία, η χώρα των χρωμάτων – Fiat, η μάρκα των χρωμάτων”.

Η Γερμανία και τα μονότονα χρώματα των αυτοκινήτων της

Η ανάλυση του αφεντικού της Fiat έχει σίγουρα βαρύτητα. Ειδικά οι Γερμανοί τείνουν να είναι λιγότερο πειραματικοί όταν πρόκειται για τα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών, το 2022 ταξινομήθηκαν στη Γερμανία 2,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα.

Το πιο δημοφιλές χρώμα, με 810.136 νέα αυτοκίνητα: το γκρι. Ακολουθούν τα λεγόμενα άχρωμα χρώματα μαύρο (699.999) και λευκό (542.213).

Η προτίμηση των Γερμανών στο γκρι μπορεί να έχει διάφορους λόγους.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι από άποψη σχεδιασμού, οι γκρι αποχρώσεις εναρμονίζονται καλά με τις διάφορες γραμμές εξοπλισμού και τις τονίζουν, εξηγεί το εμπορικό περιοδικό “Automobil Industrie Vogel”.

Η υψηλότερη αξία μεταπώλησης θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει την επιλογή του χρώματος. Επιπλέον, ένας καλός λόγος είναι πιθανώς ότι η καθημερινή βρωμιά δεν είναι τόσο εύκολα ορατή στα αυτοκίνητα με γκρι βαφή.

Αν εξετάσουμε την παγκόσμια τάση, το λευκό, το μαύρο και οι γκρι αποχρώσεις είναι επίσης τα κορυφαία χρώματα.

Πέρυσι, το λευκό ήταν μακράν το πιο δημοφιλές χρώμα, σύμφωνα με την “Έκθεση χρωμάτων για τα OEM Coatings αυτοκινήτων” της χημικής εταιρείας BASF, εξηγεί το εμπορικό περιοδικό.

Περίπου το 39% των οχημάτων που παρήχθησαν ήταν βαμμένα σε αυτό το χρώμα. Ακολουθεί στην κατάταξη το μαύρο με 18 τοις εκατό, το γκρι με 16 τοις εκατό και το ασημί με οκτώ τοις εκατό.

Η αξία Dolce Vita της Fiat

Ωστόσο, ο ιταλικός κατασκευαστής αντιστρατεύεται αυτή την τάση. Η αυτοαποκαλούμενη “Επιχείρηση Όχι Γκρι” της Fiat είναι πλέον ενεργή: κάτω από το βίντεο, η αυτοκινητοβιομηχανία γράφει ότι με την κυκλοφορία του βίντεο η Fiat θα σταματήσει να παράγει γκρι αυτοκίνητα.

“Η απόφαση ελήφθη για να τονιστεί η σημασία του χρώματος στη ζωή, να ενσαρκωθεί ο ιταλικός τρόπος ζωής και να επιβεβαιωθεί η νέα αξία Dolce Vita της μάρκας”.

Κάτω από το βίντεο, πολλοί υποστηρίζουν αυτή την κίνηση: “Χαίρομαι τόσο πολύ που τουλάχιστον ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων κάνει μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι τα αυτοκίνητά του έχουν πραγματικό χαρακτήρα”, δήλωσε ένας χρήστης.

Ένας άλλος χρήστης σχολίασε: “Σας ευχαριστώ Fiat που κάνετε αυτό που πρέπει να γίνει!”

Ωστόσο, ορισμένοι επικρίνουν την κίνηση αυτή και θα ήθελαν να παραμείνει η δυνατότητα επιλογής ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης