Αύξηση αναγνώρισης των τίτλων σπουδών αλλοδαπών στη Γερμανία

Newsroom

Η Βαυαρία θέλει να προσλάβει νοσηλευτές από τα Βαλκάνια

Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι η Γερμανία θα βρει διέξοδο από την έλλειψη εργατικού δυναμικού που αποτελεί ρεκόρ- ο αριθμός των ειδικευμένων εργαζομένων που υποβάλλουν αίτηση για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών αλλοδαπών στη Γερμανία αυξήθηκε κατακόρυφα το 2022…

Περισσότερες αιτήσεις για την αναγνώριση τίτλων σπουδών αλλοδαπών στη Γερμανία

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση 13% στον αριθμό των ειδικευμένων εργαζομένων που υποβάλλουν αίτηση για την αναγνώριση των ξένων τίτλων σπουδών τους στη Γερμανία. Πέρυσι υποβλήθηκαν 49.500 αιτήσεις.

Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν δεκτές αυξήθηκε επίσης κατά 11 τοις εκατό, σε 52.300 το 2022.

Πέρυσι σημειώθηκε σημαντική άνοδος τόσο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν όσο και των αιτήσεων που έγιναν δεκτές, μετά από μια ύφεση κατά την περίοδο που κυριάρχησε ο κοροναϊός το 2020 και το 2021.

Τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές αρχές έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν περισσότερους τίτλους σπουδών του εξωτερικού ως πλήρως ή εν μέρει ισοδύναμους με τίτλους που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια σπουδών στη Γερμανία.

Συγκριτικά, το 2016 αναγνωρίστηκαν μόνο 26.200 τίτλοι σπουδών.

Τα προσόντα του ιατρικού τομέα αναγνωρίστηκαν συχνότερα

Ένας τομέας που χρειάζεται επειγόντως περισσότερους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ομάδα επαγγελματιών που αναγνώρισαν τα προσόντα τους το 2022.

Τα δύο τρίτα όλων των τίτλων σπουδών του εξωτερικού που αναγνωρίστηκαν το 2022 αφορούσαν άτομα που εργάζονταν στον τομέα της υγείας.

Από το 2022, οι γερμανικές αρχές αναγνωρίζουν τίτλους σπουδών που έχουν ληφθεί σε 170 χώρες ως ισοδύναμους με τους γερμανικούς τίτλους σπουδών.

Όπως είναι φυσικό, τα προσόντα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν την πλειονότητα των αναγνωρισμένων το 2022, ακολουθούμενα από χώρες της Ασίας.

Όσον αφορά συγκεκριμένες χώρες, οι άνθρωποι που είχαν σπουδάσει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τις Φιλιππίνες και την Τουρκία ήταν οι μεγαλύτερες ομάδες που θα αναγνωρίσουν επιτυχώς τα προσόντα τους στη Γερμανία το 2022.

Οι πρόσφατες αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία της Γερμανίας σημαίνουν ότι η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί και μάλιστα να αυξηθεί περαιτέρω.

Με την επικείμενη εισαγωγή της βασιζόμενης σε πόντους Chancenkarte (Κάρτα Ευκαιρίας) που διατίθεται σε αλλοδαπούς με επαγγελματικά προσόντα ή πανεπιστημιακό πτυχίο, η διαδικασία αναγνώρισης των εν λόγω προσόντων στη Γερμανία πρόκειται να απλοποιηθεί.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης