Απαγόρευση συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο Habeck σχεδιάζει προγενέστερη απαγόρευση των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Γερμανία

Ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ προωθεί τη μετάβαση σε θέρμανση φιλική προς το κλίμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μπορούσε να απαγορευτεί ήδη από το 2024.

Το υπουργείο Οικονομίας θέλει να απαγορεύσει την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο – ήδη από το 2024, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου που περιήλθε στην κατοχή του t-online.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από το 2024 θα πρέπει να εγκαθίστανται μόνο συστήματα θέρμανσης που παράγουν θερμότητα από “τουλάχιστον 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.

Αυτό ισοδυναμεί με de facto απαγόρευση των συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο- τότε θα είναι δυνατή μόνο η χρήση αντλιών θερμότητας και λεβήτων βιομάζας καθώς και η χρήση τηλεθέρμανσης.

Το έγγραφο των 92 σελίδων απαριθμεί βήμα προς βήμα πότε πρέπει να απενεργοποιηθούν τα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Εάν ένα σύστημα θέρμανσης χαλάσει, ο ιδιοκτήτης έχει τρία χρόνια για να το αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα συστήματα θέρμανσης που έχουν ήδη εγκατασταθεί μπορούν να λειτουργούν μόνο για 30 χρόνια.

Από το 2045, η χρήση συστημάτων θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα θα απαγορευτεί πλήρως.

Επιπλέον, τα νέα συστήματα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τον λεγόμενο έξυπνο μετρητή από το 2025, ώστε να μπορούν να διαβάζονται εξ αποστάσεως.

Πιο φιλικό προς το κλίμα, αλλά και πιο ακριβό

Τα υβριδικά συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου παράγουν θερμότητα με συνδυασμό αντλίας θερμότητας, βιομάζας, ηλιακής θέρμανσης, pellets ή ακόμη και βιομεθανίου.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από ένα σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, συνδέεται και ένα άλλο σύστημα θέρμανσης.

Έτσι, τα συστήματα αυτά εκλύουν στην ατμόσφαιρα πολύ λιγότερο επιβλαβές για το κλίμα διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η τιμή είναι προβληματική: τα υβριδικά συστήματα είναι πολύ πιο ακριβά από τη συμβατική θέρμανση με φυσικό αέριο.

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί νομικά να καταστεί ουδέτερη ως προς τα αέρια του θερμοκηπίου το αργότερο έως το 2045.

Ως εκ τούτου, η χρήση ορυκτών καυσίμων στον τομέα της θέρμανσης κτιρίων πρέπει να τερματιστεί το αργότερο έως το 2045.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.