Γερμανία: Επιτρέπεται να έχετε εφαρμογές με κάμερες ταχύτητας;

Οι εφαρμογές για κάμερες ταχύτητας στο smartphone σας σας προειδοποιούν σε πραγματικό χρόνο για τις παγίδες ταχύτητας στη διαδρομή σας.

Ωστόσο, η χρήση των εφαρμογών κατά την οδήγηση είναι παράνομη – ακόμη και αν ένας επιβάτης χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

Αν σας πιάσουν να το κάνετε, θα σας επιβληθεί πρόστιμο 75 ευρώ και θα λάβετε έναν πόντο στο Φλένσμπουργκ.

Ο συνοδηγός δεν επιτρέπεται επίσης να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για κάμερες ταχύτητας κατά την οδήγηση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή μόνο για να ενημερωθείτε για τις επερχόμενες κάμερες ταχύτητας πριν ξεκινήσετε να οδηγείτε.

Η χρήση μιας εφαρμογής κάμερας ταχύτητας κατά την οδήγηση αποτελεί διοικητική παράβαση που επισύρει πρόστιμο 75 ευρώ και έναν πόντο στο Flensburg.

Υπάρχουν πολυάριθμες εφαρμογές για κάμερες ταχύτητας στα καταστήματα εφαρμογών της Google και της Apple.

Προειδοποιούν τους οδηγούς για επερχόμενες κάμερες ταχύτητας και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την επιτρεπόμενη ταχύτητα ή την απόσταση της επερχόμενης κάμερας ταχύτητας.

Η χρήση τους κατά την οδήγηση απαγορεύεται στους οδηγούς εδώ και χρόνια, εξηγεί ο Michael Sittig, δικηγόρος και νομικός συντάκτης της Stiftung Warentest.

Σημαντικό: απαγορεύεται σε όλους τους επιβάτες του οχήματος να χρησιμοποιούν ενεργά τις εφαρμογές προειδοποίησης για τις κάμερες ταχύτητας κατά την οδήγηση.

Πρόστιμο 75 ευρώ και ένας βαθμός στο Φλένσμπουργκ

Ωστόσο, μπορούν ακόμα να εγκατασταθούν στο smartphone, εξηγεί ο Alexander Schnaars της ADAC: “Το τι επιτρέπεται ή πώς μπορείτε να λάβετε πληροφορίες είναι, φυσικά, πριν από το ταξίδι. Μπορείτε να δείτε πού βρίσκονται οι κάμερες ταχύτητας.

Αλλά συνήθως είναι ούτως ή άλλως δημόσια προσβάσιμες, επειδή η αστυνομία δημοσιεύει μερικές φορές και το πού βρίσκονται αυτές οι κάμερες ταχύτητας. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από εκεί”.

Επιπλέον, μπορείτε να ακούτε ραδιόφωνο ενώ οδηγείτε, επειδή οι προειδοποιήσεις για τις κάμερες ταχύτητας στο ραδιόφωνο εξακολουθούν να επιτρέπονται.

Ωστόσο, όποιος χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για κάμερες ταχύτητας ενώ οδηγεί διαπράττει διοικητικό αδίκημα.

Αν σας πιάσουν, υπάρχουν συνέπειες, λέει ο νομικός Sittig: “Πρόστιμο 75 ευρώ και ένας πόντος στο Φλένσμπουργκ.

Νομίζω ότι ο πόντος είναι ίσως το πιο ενοχλητικό πράγμα για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τους κανονισμούς οδικής κυκλοφορίας, διότι κάποια στιγμή, αν πάρω οκτώ πόντους ή περισσότερους, μπορεί να μου αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης.

Πρόστιμα για τη χρήση εφαρμογών για κάμερες ταχύτητας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η κατάσταση δεν διαφέρει στο εξωτερικό, λέει ο εκπρόσωπος της ADAC Schnaars.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ενιαία ρύθμιση στην Ευρώπη, παρά μόνο μια σύσταση των Ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία η χρήση πρέπει να απαγορεύεται.

Αλλά: “Τα πρόστιμα είναι στην πραγματικότητα παντού πολύ υψηλά. Στη συνέχεια γίνεται διάκριση ως προς το αν επιτρέπεται ή όχι η μεταφορά συσκευής, αλλά στην πραγματικότητα επιβάλλεται πρόστιμο σχεδόν παντού και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να εκτίσετε ακόμη και ποινή φυλάκισης γι’ αυτό”, λέει ο Schnaars.

Για να μην συμβεί αυτό εξαρχής, ο εμπειρογνώμονας της ADAC συμβουλεύει τους οδηγούς να τηρούν τους κανόνες και απλά να αφήνουν τα smartphones τους στην τσέπη κατά την οδήγηση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.