Απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Πολλές πόλεις στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας επλήγησαν από απεργίες στις μεταφορές την Πέμπτη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται να πάνε στη δουλειά τους.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις περιοχές που επλήγησαν.

Τι συμβαίνει στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία;

Την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές σε ολόκληρη τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πραγματοποίησαν στάση εργασίας στο πλαίσιο ενός κύματος απεργιών στον δημόσιο τομέα σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και τραμ στο κρατίδιο παρέλυσαν, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να πάνε στη δουλειά τους.

Οι απεργίες προκηρύχθηκαν από τα συνδικάτα Verdi και DBB ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση για τη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων τους.

Αρχίζουν απεργίες στο δημόσιο τομέα σε όλη τη Γερμανία

Συγκεκριμένα, η Verdi ζητά αύξηση των μισθών κατά 10,5% – ή τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον το μήνα – για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αντέξουν το κόστος του υψηλού πληθωρισμού.

Υποστηρίζουν ότι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας και άλλων καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης είχε σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και τους δυσκόλεψε να ανταποκριθούν στα έξοδα διαβίωσής τους.

“Τα πάντα γίνονται πιο ακριβά: στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο, για το κόστος θέρμανσης”, δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της DBB Volker Geyer σε συγκέντρωση στο Άαχεν.

“Αν πραγματικά εκτιμάτε τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, δεν τους αφήνετε μόνους τους με αυτές τις δυσκολίες – αλλιώς δεν πρέπει να εκπλήσσεστε όταν η απογοήτευση γι’ αυτούς εκτονώνεται στους δρόμους και στους χώρους εργασίας”.

Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, οι κάτοικοι του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο ημέρες με περιορισμένες υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών – ή να σχεδιάσουν να μείνουν στο σπίτι τους, όπου είναι δυνατόν.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται από τις απεργίες;

Παράλληλα με τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Ντόρτμουντ, την Κολωνία, το Ντίσελντορφ και το Άαχεν την Πέμπτη, αρκετές περιοχές της NRW επηρεάζονται από τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς:

Dortmund, Castrop-Rauxel, Lünen

Από την έναρξη των δρομολογίων το πρωί της Πέμπτης στις 3:30 π.μ. έως τη λήξη των δρομολογίων περίπου στις 1:30 π.μ. της Παρασκευής, 1.800 εργαζόμενοι της Dortmund Stadtwerke (DSW21) θα απεργήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι θα ακυρωθούν όλες οι γραμμές λεωφορείων και ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, καθώς και ορισμένες άλλες γραμμές στο Ντόρτμουντ, το Castrop-Rauxel, το Lünen και το Schwert.

“Η απεργία θα διακόψει πλήρως τις τοπικές μεταφορές στο Ντόρτμουντ” αναφέρει δελτίο τύπου της DSW21.

Στο Ντόρτμουντ θα κυκλοφορούν μόνο τα προαστιακά και περιφερειακά τρένα, καθώς και το H-Bahn στο πανεπιστήμιο και το λεωφορείο του αεροδρομίου.

Τα περιφερειακά τρένα και οι γραμμές S-Bahn στην περιοχή μεταφορών της DSW21 δεν επηρεάζονται από την απεργία.

Στις κοντινές πόλεις Hagen και Oberhausen, θα πραγματοποιηθούν επίσης προειδοποιητικές απεργίες στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες.

Wuppertal, Remscheid, Solingen

Ο διάσημος κρεμαστός σιδηρόδρομος (Schwebebahn) του Wuppertal δεν θα λειτουργήσει την Πέμπτη, ενώ λόγω της απεργίας θα ακυρωθούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Βούπερταλ: Η πόλη με τον εντυπωσιακό εναέριο σιδηρόδρομο

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες στο Solingen και το Remscheid συμμετέχουν επίσης στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών στους σταθμούς θα παραμείνουν επίσης κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στις τρεις πόλεις.

Ντίσελντορφ

Στο Ντίσελντορφ, οι απεργίες στις συγκοινωνίες θα διαρκέσουν 48 ολόκληρες ώρες, από τις 3 π.μ. της Πέμπτης έως τις 3 π.μ. του Σαββάτου.

Η εταιρεία μεταφορών Rheinbahn έχει προειδοποιήσει τους πελάτες ότι τα τρένα U-Bahn και τα δρομολόγια του τραμ θα ακυρωθούν εντελώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ πολύ λίγα δρομολόγια λεωφορείων θα πραγματοποιηθούν.

Τα σχολικά λεωφορεία θα είναι επίσης εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών, τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών θα παραμείνουν κλειστά και θα επηρεαστεί ολόκληρη η περιοχή εξυπηρέτησης της Rheinbahn, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Ντίσελντορφ, της περιφέρειας Mettmann, της πόλης Meerbusch και των συνδέσεων με το Ντούισμπουργκ, το Krefeld, το Neuss και το Ratingen.

Οι άνθρωποι που θέλουν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές διαδρομές με το S-Bahn και τα περιφερειακά τρένα, συμβουλευόμενοι την τοπική ιστοσελίδα πληροφοριών για τα τρένα, δήλωσε η Rheinbahn.

Ένας κατάλογος των δρομολογίων λεωφορείων που εξακολουθούν να εκτελούνται μπορεί επίσης να βρεθεί στην ιστοσελίδα της Rheinbahn – αν και τα δρομολόγια ενδέχεται να μην εκτελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Προειδοποίησαν επίσης τους πελάτες ότι η εγγύηση κινητικότητας και η εγγύηση σύνδεσης για τους πελάτες θα είναι άκυρη τις ημέρες της απεργίας.

Μπίλεφελντ

Στο Μπίλεφελντ, τόσο τα δρομολόγια του τραμ όσο και των λεωφορείων “ανεστάλησαν” καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας την Πέμπτη, σύμφωνα με το DPA.

Οι επιβάτες κλήθηκαν να βρουν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Άαχεν και Κολωνία

Το Άαχεν και η Κολωνία δεν επηρεάστηκαν από τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς την Πέμπτη, αν και οι δημόσιοι διοικητικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στην επίσχεση εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των δύο πόλεων θα μπορούσαν να δουν περιορισμένη αποκομιδή απορριμμάτων προς το τέλος της εβδομάδας.

Όπως και σε άλλα μέρη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το προσωπικό των παιδικών σταθμών απεργούσε επίσης στο Άαχεν και την Κολωνία την Πέμπτη.

Αρκετά Kitas θα παραμείνουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες απεργίες στη Γερμανία;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Verdi, του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων DBB και των τοπικών και της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί στο Πότσνταμ στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, ενώ ο τρίτος γύρος συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τις 27 και 29 Μαρτίου.

Εάν διαφανεί ότι οι δύο πλευρές δεν θα μπορέσουν να βρουν λύση, είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμη περισσότερες αναταραχές στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες και σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα τις επόμενες εβδομάδες.

5 πράγματα για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία
Είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες απεργίες στη Γερμανία;

Γιατί πραγματοποιούνται τόσες πολλές απεργίες αυτή τη στιγμή στη Γερμανία;

Όπως είναι αναμενόμενο, το υπόβαθρο όλων αυτών είναι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με τα τελευταία προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7% τον Ιανουάριο – που σημαίνει ότι το κόστος των καθημερινών αγαθών ήταν, κατά μέσο όρο, 8,7% υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.

Αυτό το ποσοστό δεν λέει όμως ολόκληρη την ιστορία.

Στην πραγματικότητα, οι τιμές βασικών προϊόντων όπως η θέρμανση και τα είδη διατροφής αυξάνονται ακόμη πιο απότομα τον τελευταίο καιρό, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το κόστος ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνδικάτα όπως το Verdi αγωνίζονται για αυξήσεις μισθών που υπερβαίνουν ή αντιστοιχούν στον τρέχοντα πληθωρισμό.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι ότι αυτή είναι μια καλή στρατηγική.

Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε την Πέμπτη τα συνδικάτα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές τους απαιτήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις μισθών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα – μια κατάσταση γνωστή ως σπιράλ μισθών-τιμών

Αν και οι εργαζόμενοι δικαιολογούνται να επιδιώκουν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν την άνοδο των τιμών καταναλωτή, “πρέπει να αποφευχθεί ένα σπιράλ μισθών-τιμών”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung.

“Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους: αναμένουμε μέσο ρυθμό πληθωρισμού γύρω στο 6% φέτος, με 3,6% το τελευταίο τρίμηνο.

“Τα συνδικάτα ενδέχεται, ωστόσο, να τείνουν να ζητήσουν υπερβολικές αυξήσεις στους μισθούς. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.