Απόφαση δικαστηρίου ενισχύσει τα δικαιώματα των ενοικιαστών

Απόφαση δικαστηρίου ενισχύσει τα δικαιώματα των ενοικιαστών

Οι περισσότεροι ενοικιαστές στη Γερμανία δικαιούνται πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να διαπιστώσουν αν το ενοίκιο τους είναι υπερβολικά υψηλό. Μια επικείμενη απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά αυτό το δικαίωμα…

Μια σημαντική δικαστική απόφαση στην Καρλσρούη που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα θα μπορούσε να δώσει στους ενοικιαστές εκτεταμένα δικαιώματα για τον εντοπισμό και την αμφισβήτηση των καταχρηστικών ενοικίων – ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ζουν στο ακίνητο.

Επί του παρόντος, οι ενοικιαστές που ζουν σε περιοχές με ελεγχόμενο ενοίκιο δικαιούνται ορισμένες πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη τους προκειμένου να αποφασίσουν αν πληρώνουν υπερβολικά πολλά.

Ωστόσο, αυτό το δικαίωμα πληροφόρησης περιορίζεται γενικά σε τρία χρόνια, μετά την πάροδο των οποίων οι ενοικιαστές μπορούν μεν να ασκήσουν αγωγή, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την υπόθεσή τους.

Η αρχική υπόθεση ασκήθηκε από τέσσερις ενοικιαστές που ζουν σε μια γειτονιά στο Βερολίνο.

Οι ενοικιαστές ισχυρίστηκαν ότι ο ιδιοκτήτης είχε παραβιάσει τα δικαιώματά τους βάσει του γερμανικού νόμου περί ελέγχου των ενοικίων – του Mietpreisbremse – αρνούμενος να επιστρέψει τα υπερχρεωμένα ενοίκια, όπως ισχυρίζονταν.

Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ενοικίου, επικαλούμενος παραγραφή που, όπως ισχυρίστηκαν, έληξε τρία χρόνια μετά την ημερομηνία μετακόμισης.

Τρία κατώτερα δικαστήρια έχουν ήδη αποφανθεί υπέρ των ενοικιαστών, με το Landgericht του Βερολίνου (περιφερειακό δικαστήριο) να αποφαίνεται ότι η τριετής προθεσμία έληξε τρία χρόνια μετά την υποβολή του αιτήματος παροχής πληροφοριών – και όχι τρία χρόνια μετά την ημερομηνία μετακόμισης.

Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές προσβάλλονται τώρα στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (BGH), ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μισό λεπτό, τι είναι το Mietpreisbremse στη Γερμανία;

Το Mietpreisbremse είναι ο νόμος της Γερμανίας για τον έλεγχο των ενοικίων που συμβάλλει στον καθορισμό του κατά πόσο οι ιδιοκτήτες μπορούν να αυξήσουν το ενοίκιο κατά την έναρξη μιας νέας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, τα ζητούμενα ενοίκια για νέους ενοικιαστές δεν μπορούν να είναι πάνω από δέκα τοις εκατό υψηλότερα από τα συγκρίσιμα ενοίκια στην περιοχή.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ιδιοκτήτες – όπως η εξαίρεση για πρόσφατα ανακαινισμένα ακίνητα ή για ακίνητα όπου το προηγούμενο ενοίκιο ήταν ήδη πάνω από το όριο.

Εξαιρούνται επίσης τα νεόδμητα (δηλαδή τα διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν και ενοικιάστηκαν μετά το 2014).

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν τον νόμο για τον έλεγχο των ενοικίων σε περιοχές όπου υπάρχει ιδιαίτερα υπερθερμασμένη αγορά κατοικίας – κυρίως ως μέσο προστασίας των ενοικιαστών.

Επί του παρόντος, εφαρμόζεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας – από το Μόναχο έως το Αμβούργο – καθώς και σε μικρότερες πόλεις και πιο αγροτικές περιοχές όπου η ζήτηση για κατοικίες είναι υψηλή.

Τι σημαίνει αυτό για τα δικαιώματά μου ως ενοικιαστή στη Γερμανία;

Εάν το BGH αποφανθεί υπέρ των ενοικιαστών, θα υπάρξουν πολύ σαφέστερες κατευθυντήριες γραμμές για τους ενοικιαστές σχετικά με το πότε επιτρέπεται να ζητούν πληροφορίες – και εάν και πότε ο ιδιοκτήτης τους επιτρέπεται να τις αρνείται.

Αυτό θα σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν στο σημερινό τους ενοικιαζόμενο ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά υποψιάζονται ότι έχουν υπερτιμολογηθεί, θα μπορούν πλέον να ζητούν βασικές πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη τους, προκειμένου να δημιουργήσουν μια υπόθεση εναντίον του.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με το πόσους ανθρώπους θα επηρεάσει άμεσα.

Μιλώντας στο DPA, η ένωση ιδιοκτητών ακινήτων Haus und Grund υποβάθμισε τον αντίκτυπο της επικείμενης απόφασης, υποστηρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων υπόκεινται ούτως ή άλλως σε αυστηρότερους κανόνες από το 2019.

Τότε τέθηκε σε ισχύ νέα νομοθεσία που σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες έπρεπε να είναι διαφανείς όσον αφορά τον υπολογισμό του ενοικίου στην αρχή κάθε νέας μίσθωσης.

Σύμφωνα με την Haus und Grund, αυτό σημαίνει ότι μόνο οι ενοικιαστές που είχαν μετακομίσει σε νέο διαμέρισμα μεταξύ του 2015 – όταν θεσπίστηκε η Mietpreisbremse – και του 2018 θα επηρεάζονταν από την αλλαγή.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Ενοικιαστών δήλωσε ότι η απόφαση θα έχει στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια.

Αν και οι ιδιοκτήτες πρέπει επί του παρόντος να παρέχουν ένα μικρό αριθμό πληροφοριών κατά την έναρξη της μίσθωσης, οι ενοικιαστές έχουν στην πραγματικότητα δικαίωμα σε πολύ πιο λεπτομερή τεκμηρίωση σχετικά, για παράδειγμα, με το ενοίκιο που κατέβαλε ο προηγούμενος ενοικιαστής, τα ακριβή μέτρα ανακαίνισης και το ποσό που δαπανήθηκε για αυτά, καθώς και την ημερομηνία τυχόν ανακαινίσεων, δήλωσε η ίδια.

Επομένως, το δικαίωμα των ενοικιαστών στην πληροφόρηση είναι “μεγάλης σημασίας”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης