Δωρεάν άδεια οδήγησης; Εταιρείες προσφέρουν “κεράσματα”

Η έλλειψη μαθητευόμενων κάνει τις εταιρείες να γίνονται δημιουργικές όταν ανταγωνίζονται για την πρόσληψη νέων. Όλο και περισσότερες εταιρείες εξετάζουν πρόσθετα κίνητρα πέρα από τα χρήματα για να προσελκύσουν νέους ανθρώπους. Ένα δωρεάν δίπλωμα οδήγησης ή εκπτώσεις σε ξενοδοχεία δελεάζουν.

Στην εταιρεία μηχανολόγων μηχανικών “Sesotec” στο Schönberg της περιφέρειας Freyung-Grafenau, όσοι παίρνουν καλούς βαθμούς στις ενδιάμεσες εξετάσεις τους παίρνουν μια επιπλέον ημέρα διακοπών.

Επιπλέον, η εταιρεία, η οποία έχει κατά μέσο όρο περίπου 30 μαθητευόμενους, καταβάλλει επιδοτήσεις για τα έξοδα μετακίνησης στην επαγγελματική σχολή ή για διδακτικό υλικό και οργανώνει εκδρομές και ημέρες γνωριμίας με όλους στην αρχή της μαθητείας.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν αυτά τα “κεράσματα”.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι “ορατές”

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Κάτω Βαυαρίας και του Άνω Παλατινάτου (HWK) αναφέρει ότι δεν αρκεί πλέον να περιμένουμε απλώς να υποβάλουν αίτηση αρκετοί νέοι σε μια επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι “ορατές”, για παράδειγμα με τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις κατάρτισης, λέει ο Andreas Keller από το HWK.

Θα πρέπει επίσης να είναι ενεργές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή εκεί όπου συχνάζουν οι νέοι. Η εικόνα μιας εταιρείας είναι εξίσου σημαντική με την καλή διαφήμιση από στόμα σε στόμα.

Τα χρήματα από μόνα τους δεσμεύουν μόνο βραχυπρόθεσμα

Ωστόσο, το να φαίνεται κανείς μόνο καλός προς τα έξω δεν βοηθάει μακροπρόθεσμα. Το εργασιακό κλίμα πρέπει να είναι καλό και στην πραγματικότητα, τονίζει το Επιμελητήριο Επαγγελματικής Βιοτεχνίας.

Διαφορετικά θα χάσετε γρήγορα το προσωπικό που με τόσο κόπο προσλάβατε.

Ακόμη και αν δελεάζετε μόνο με χρήματα, πρέπει να υπολογίζετε ότι οι υποψήφιοι θα φύγουν και πάλι αν μια άλλη εταιρεία πληρώνει περισσότερα.

Ένας υποψήφιος για 2,6 επιχειρήσεις

Με έναν υποψήφιο για κάθε 2,6 επιχειρήσεις στη Βαυαρία, το Άνω Παλατινάτο έχει τη χειρότερη αναλογία υποψηφίων προς κενές θέσεις εργασίας. Σε όλη τη Βαυαρία, αντιστοιχούν 1,8 επιχειρήσεις για κάθε υποψήφιο.

Σύμφωνα με το ανταλλακτήριο μαθητείας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κάτω Βαυαρίας-Άνω Παλατινάτου, 847 θέσεις μαθητείας είναι σήμερα κένες – μόνο στον τομέα της βιοτεχνίας.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερες, επειδή ορισμένες επιχειρήσεις δεν αναφέρουν καν τις κενές θέσεις μαθητείας τους.

Υπάρχει όμως και ένας εντυπωσιακός αριθμός καλυμμένων θέσεων μαθητείας: περίπου 14.000 άτομα κάνουν σήμερα μαθητεία στον τομέα των ειδικευμένων επαγγελμάτων στην Κάτω Βαυαρία και το Άνω Παλατινάτο.

Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 24.500 μαθητευόμενοι σε επαγγέλματα βιομηχανίας, φιλοξενίας, εμπορίου και υπηρεσιών. Οι σχολικές μαθητείες, όπως στη νοσηλευτική, δεν υπολογίζονται.

Οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες παλαιότερα κέρδιζαν πόντους μόνο με το όνομά τους, δεν κατακλύζονται πλέον από υποψηφίους, τονίζουν τα βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια.

Έτσι, πρέπει επίσης να βρουν περισσότερα από ό,τι παλαιότερα.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες προσφέρουν μίνι αυτοκίνητο με δωρεάν καύσιμα

Ο ανταγωνισμός για το νεαρό προσωπικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι κατασκευαστικές εταιρείες, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα “πρακτικές”.

Η κατασκευαστική εταιρεία Wagner στο Waldmünchen της περιφέρειας Cham, για παράδειγμα, παρέχει στους εκπαιδευόμενούς της που είναι κάτω των 18 ετών τα λεγόμενα μικρο-αυτοκίνητα δωρεάν: όχι μόνο για τη διαδρομή προς τη δουλειά, αλλά και για ιδιωτικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.

Πρόκειται για μικρά αυτοκίνητα που έχουν μειωμένη ταχύτητα και για τα οποία δεν χρειάζεται άδεια οδήγησης.

Η Heimerl-Bau στο Schönthal – επίσης στην περιοχή Cham – κάνει κάτι παρόμοιο.

Άδεια οδήγησης με έξοδα της εταιρείας

Ο όμιλος “Josef Raedlinger Group” στο Cham πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και ανοίγει τον Σεπτέμβριο μια σχολή οδηγών που ανήκει στην εταιρεία.

Εκεί, οι εργαζόμενοι μπορούν όχι μόνο να αποκτήσουν την άδεια οδήγησης φορτηγού, αλλά και οι μαθητευόμενοι μπορούν να αποκτήσουν την πλήρη άδεια οδήγησης αυτοκινήτου – δωρεάν.

Έτσι, ο εργοδότης πληρώνει αυτό που διαφορετικά θα κόστιζε στους γονείς και τους νέους ένα τετραψήφιο ποσό.

Το όλο εγχείρημα λειτουργεί σαν σχολή οδήγησης διακοπών σε μπλοκ μαθημάτων διάρκειας δύο έως τριών εβδομάδων.

Οι εκπαιδευόμενοι δεν χρειάζεται καν να πάρουν άδεια γι’ αυτό, επειδή όλα γίνονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας.

Ωστόσο, η κατασκευαστική εταιρεία είναι μία από τις “μεγάλες” του κλάδου, με περισσότερους από 130 μαθητευόμενους και περίπου 2.000 υπαλλήλους.

Ακόμη και εδώ θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότεροι μαθητευόμενοι για τις κλασικές θέσεις εργασίας στα εργοτάξια, για τις οποίες παραδοσιακά υποβάλλουν αίτηση λιγότεροι νέοι απ’ ό,τι για τις θέσεις εργασίας γραφείου.

Δωρεάν δραστηριότητες αναψυχής για τους μαθητευόμενους

Ορισμένα ξενοδοχεία στο Βαυαρικό Δάσος προσφέρουν στους μαθητευόμενούς τους κάρτες εργαζομένων.

Αυτό τους επιτρέπει να επισκέπτονται δωρεάν ή με μειωμένη τιμή δημοφιλείς εγκαταστάσεις αναψυχής στην περιοχή, όπως η δυτική πόλη Pullman City – ακόμη και με συνοδό.

Ειδική μετεκπαίδευση, για παράδειγμα για να γίνει κάποιος σομελιέ μπύρας, παρέχεται επίσης δωρεάν κατόπιν αιτήματος. Ορισμένα ξενοδοχεία είναι ακόμη πιο γενναιόδωρα: Το Wellness Hotel Oswald στο Kaikenried στην περιοχή Regen, για παράδειγμα, παρέχει στα μέλη της οικογένειας όλων των εργαζομένων του – όχι μόνο των εκπαιδευόμενων – έκπτωση 50 τοις εκατό σε όλες τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου.

Όλο το προσωπικό έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τον μεγάλο χώρο ευεξίας τις ημέρες που έχει ρεπό ή τις ελεύθερες ώρες, από την εσωτερική και την εξωτερική πισίνα μέχρι τον χώρο της σάουνας.

Το προσωπικό λαμβάνει επίσης εκπτώσεις για διανυκτερεύσεις σε ορισμένα από τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία ευεξίας στην περιοχή.

Δημιουργικά έργα και πολύχρωμη ατμόσφαιρα εργασίας

Όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν στους νέους υπαλλήλους τους περισσότερες ευθύνες ή μια πιο πολύχρωμη εργασιακή ατμόσφαιρα.

Το τελευταίο περιλαμβάνει κοινές δραστηριότητες αναψυχής, από καρτ μέχρι εκδρομές.

Το θέμα της “υπευθυνότητας” περιλαμβάνει έργα στα οποία οι μαθητευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι μόνοι τους, όπως για παράδειγμα στην εταιρεία Staudinger Automatisierungstechnik στο Loiching στην περιοχή Dingolfing-Landau της Κάτω Βαυαρίας.

Εδώ νοικιάστηκαν κυψέλες μελισσών, για τις οποίες οι μαθητευόμενοι προετοίμασαν ολόκληρο το χώρο.

Ορισμένα συνεργεία αυτοκινήτων αφήνουν τους μαθητευόμενους να “κουρδίσουν” ένα αυτοκίνητο σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, δηλαδή να το προσαρμόσουν, από σπόιλερ μέχρι ειδική βαφή.

Στη συνέχεια προσπαθούν να βρουν πελάτες για αυτό.

Η έλλειψη μαθητευόμενων είναι πιθανό να αυξήσει την εφευρετικότητα των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης