Γιατί εκατομμύρια Γερμανοί θα αμείβονται με λιγότερο μισθό;

Ένα νέο σχέδιο νόμου του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας προκαλεί επικρίσεις. Και αυτό γιατί οι πολίτες στη Γερμανία πρόκειται να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα κάθε μήνα.

Το μερίδιο της ασφάλισης μακροχρόνιας περίθαλψης ως μέρος της κοινωνικής ασφάλισης είναι σήμερα 3,05% του ακαθάριστου εισοδήματος.

Ωστόσο, αυτό πρόκειται να αλλάξει με μια νέα μεταρρύθμιση που παρουσίασε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας γύρω από τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας Karl Lauterbach (SPD).

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, οι εισφορές θα γίνουν ακριβότερες για πολλούς ανθρώπους από τον Ιούλιο του 2023.

Ωστόσο, όσοι έχουν περισσότερα από δύο παιδιά θα πρέπει να πληρώνουν λιγότερα στο μέλλον.

Η κοινωνική ασφάλιση θα γίνει ακριβότερη: Αυτός είναι ο λόγος

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, “το ποσοστό εισφοράς θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 7ης Απριλίου 2022”.

Κατ’ αρχήν, οι γονείς θα πληρώνουν τότε 0,6 “μονάδες εισφοράς” λιγότερες από εκείνους που δεν έχουν παιδιά. Για τους τελευταίους, ισχύει ποσοστό εισφοράς τεσσάρων τοις εκατό.

Οι γονείς με ένα παιδί θα πληρώνουν μόνο ποσοστό εισφοράς 3,4 τοις εκατό.

Για κάθε παιδί, το ποσοστό εισφοράς μπορεί να μειωθεί κατά 0,25 μονάδες εισφοράς – και αυτό για έως και πέντε παιδιά. Έτσι, τα ποσοστά εισφορών των γονέων μπορούν να μειωθούν έως και στο 2,4%.

Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές ισχύουν μόνο όσο τα παιδιά είναι κάτω των 25 ετών. Οι γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν ήδη περάσει την ηλικία των 25 ετών δεν επωφελούνται από τις μειωμένες εισφορές.

Σύμφωνα με δήλωση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες μοιράζονται γενικά το ποσό.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επωμιστούν οι ίδιοι την αύξηση του ποσοστού εισφοράς σε 3,4%.

Οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά θα πρέπει να καταβάλλουν ακόμη υψηλότερες εισφορές περίθαλψης, τέσσερα τοις εκατό του ακαθάριστου εισοδήματος από τον Ιούλιο του 2023.

Από μια σύνταξη 1.500 ευρώ, αυτό αντιστοιχεί στο ισοδύναμο των 60 ευρώ.

Κριτική του γερμανικού σχεδίου νόμου

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει: “Δεδομένου ότι το κόστος της καλής περίθαλψης αυξάνεται συνεχώς, η κοινότητα αλληλεγγύης δεν πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια και να αφήνει αυτό το υψηλότερο κόστος στα άτομα που χρειάζονται περίθαλψη και στους συγγενείς τους.

Πρέπει να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες τόσο στα σπίτια όσο και κυρίως στην κατ’ οίκον φροντίδα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σταθεροποιηθεί η χρηματοδότηση της υποχρεωτικής ασφάλισης μακροχρόνιας φροντίδας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης