Γερμανός εμπειρογνώμονας προειδοποιεί: Σοκ τιμών για τα e-car

Η Γερμανία μειώνει τις επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Η στροφή της κυκλοφορίας σε “πράσινη” παραπαίει. Ενώ οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρονικά μοντέλα μειώνονται, οι κατασκευαστές δίνουν και πάλι εκπτώσεις – αλλά κυρίως σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου (IAA) στο Μόναχο, η αυτοκινητοβιομηχανία θα παρουσιάσει και πάλι πολλές ιδέες για ένα καθαρό μέλλον.

Λίγο πριν από την έναρξη της επίδειξης ιπποδύναμης, ωστόσο, είναι και πάλι εμφανές ότι άλλα συμφέροντα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Αμέσως πριν από την IAA, πολλοί κατασκευαστές δημιούργησαν πιο ελκυστικά κίνητρα αγοράς – όχι όμως για τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα, αλλά για τα μοντέλα εσωτερικής καύσης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την τακτική μελέτη αγοράς του Ινστιτούτου CAR με έδρα το Ντούισμπουργκ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούνται με ένα σοκ τιμών, επειδή η γερμανική κυβέρνηση περικόπτει τις επιδοτήσεις στην αλλαγή του έτους.

Οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα περικοπούν

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, μόνο 3.000 αντί για 4.500 ευρώ θα είναι διαθέσιμα για τους ιδιώτες αγοραστές των μικρότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων (έως 45.000 ευρώ), τα οποία πολλοί κατασκευαστές έχουν ήδη συνυπολογίσει στις τρέχουσες προσφορές τους λόγω των μεγάλων χρόνων παράδοσης, λέει ο διευθυντής της μελέτης Ferdinand Dudenhöffer, περιγράφοντας την κατάσταση.

Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν οικολογική έκπτωση για την αγορά νέων αυτοκινήτων ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο λίγα μοντέλα που θα παραδοθούν φέτος με τους παλιούς, ευνοϊκότερους όρους επιδότησης (μεταξύ άλλων Fiat 500e, VW ID.3 και ID.4, Skoda Enyag IV).

Για τη συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, ωστόσο, οι αγοραστές δεν θα λαμβάνουν πλέον την υψηλότερη οικολογική επιδότηση.

Υψηλότερες εκπτώσεις για τα μοντέλα εσωτερικής καύσης

Όσον αφορά τα κίνητρα αγοράς, οι καταναλωτές θα πρέπει επί του παρόντος να επικεντρωθούν ούτως ή άλλως στα κλασικά μοντέλα εσωτερικής καύσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα 30 πιο περιζήτητα μοντέλα προσφέρθηκαν τον Αύγουστο με μέση έκπτωση 17,8%, την υψηλότερη έκπτωση των τελευταίων δύο ετών.

Παράλληλα, οι κατασκευαστές μείωσαν τις δικές τους εκπτώσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από 9,3% σε 8,7% της τιμής καταλόγου μέσα σε ένα μήνα.

Η Tesla θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο τιμών

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dudenhöffer, η Tesla είναι πιθανό να ξεκινήσει σύντομα έναν νέο γύρο μειώσεων τιμών, ο οποίος με τη σειρά του θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των κερδών, ιδίως για τους Γερμανούς κατασκευαστές.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης