Επιστρέφει το σπάνιο είδος νυχτερίδας σε όλη τη Γερμανία

Η νυχτερίδα του μικρού πετάλου είναι ένα είδος νυχτερίδας που θεωρείται εξαιρετικά απειλούμενο σε ολόκληρη τη Γερμανία. Οι ανακαλύψεις των φιλόζωων στην Άνω Φραγκονία δίνουν τώρα ελπίδες. Ένα άλλο είδος νυχτερίδας, ωστόσο, πρέπει να καθαριστεί επιμελώς στο Λίχτενφελς.

Σύμφωνα με ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, ένα απειλούμενο είδος νυχτερίδας εξαπλώνεται και πάλι στο δάσος του Φραγκονίου.

Η νυχτερίδα του μικρού πετάλου επιστρέφει σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς από τη Θουριγγία στη γειτονική περιοχή Kronach της Άνω Φραγκονίας, αναφέρει η Christina Höpflinger από το Κέντρο Οικολογικής Εκπαίδευσης της Άνω Φραγκονίας στο Mitwitz.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η νυχτερίδα του μικρού πετάλου θεωρούνταν ότι είχε εξαφανιστεί από την περιοχή, μέχρι που ένα ζώο εθεάθη ξανά κοντά στο Ludwigsstadt το 2014.

Η νυχτερίδα του μικρού πετάλου στον Κόκκινο Κατάλογο

Τα επόμενα χρόνια εντοπίστηκαν και άλλα δείγματα του σπάνιου είδους νυχτερίδας στην περιοχή.

Η νυχτερίδα του μικρού πετάλου περιλαμβάνεται στη βαυαρική και την εθνική κόκκινη λίστα των εξαιρετικά απειλούμενων ειδών.

Οι σπηλιές της Φραγκονίας θεωρούνται σημαντικά χειμερινά καταλύματα νυχτερίδων.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, συντηρητές ανακάλυψαν δείγματα της νυχτερίδας με το μικρό πέταλο σε μια πρώην στοά ορυχείου στην περιοχή Kronach.

Ζεστό και σκοτεινό: Οι νυχτερίδες χρειάζονται ένα μέρος αναπαραγωγής

Επί του παρόντος, το προσωπικό αναζητά τις κουκέτες μητρότητας των θηλαστικών – μέρη όπου τα έγκυα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν τα μικρά τους.

“Ιδιαίτερα κατάλληλοι γι’ αυτό είναι οι εσωτερικοί χώροι που είναι μικροί και λίγο χαοτικοί”, λέει η Christina Höpflinger.

“Έτσι οι σοφίτες σε ιδιωτικές κατοικίες, για παράδειγμα”. Η συσσώρευση θερμότητας, το σκοτάδι και οι καλές δυνατότητες προσέγγισης αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για την εγκατάσταση των θηλυκών.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να βρεθούν άνθρωποι που θέλουν να διαθέσουν τη σοφίτα τους για την αναπαραγωγή νυχτερίδων, αναφέρει η αρχιτέκτονας τοπίου.

Επιπλέον, η αναζήτηση χειμερινών καταλυμάτων συχνά καταλήγει μοιραία για τις νυχτερίδες.

“Οι σοφίτες των εκκλησιών έχουν αποδειχθεί σπουδαίες φωλιές”, λέει ο Höpflinger. Υπάρχουν τοπικοί σύμβουλοι που υποστηρίζουν την αναζήτηση κουβουκλίων για τα ζώα.

Δράση καθαρισμού στην εκκλησία Schney στο Lichtenfels

Οι νυχτερίδες είναι ευπρόσδεκτες στο καμπαναριό της εκκλησίας Schney στο Lichtenfels, για παράδειγμα.

Η παρουσία της νυχτερίδας του μικρού πετάλου δεν είναι γνωστή εδώ, αλλά ο χώρος χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από μερικές νυχτερίδες ποντικοπαγίδες – και μπορούν να προκαλέσουν πολλή δουλειά:

54 πλαστικές σακούλες, δηλαδή πάνω από ένα κυβικό μέτρο γεμάτο περιττώματα, απομακρύνθηκαν από την εκκλησία κατά τη διάρκεια μιας δράσης, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο.

Τα περιττώματα των νυχτερίδων είχαν συσσωρευτεί στην ξύλινη οροφή πάνω από το καμπαναριό με την πάροδο των ετών.

“Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική δράση. Φοβόμασταν ότι τα περιττώματα θα έθεταν σε κίνδυνο το ξύλο του καμπαναριού μακροπρόθεσμα”, αναφέρεται στην επιστολή η πάστορας Tanja Vincent.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο πύργος της εκκλησίας χρησιμοποιείται από τις ποντικοπαγίδες νυχτερίδες ως λεγόμενη εβδομαδιαία κουρνιά, όπου τα θηλυκά μεγαλώνουν τα μικρά τους.

Ως εκ τούτου, ο πύργος προστατεύεται ως φυσικό καταφύγιο.

Οι νυχτερίδες του μικρού πετάλου: Λίγα δείγματα στη βόρεια Βαυαρία

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία περιβάλλοντος της Βαυαρίας (LfU), ο πληθυσμός της νυχτερίδας με το μικρό πέταλο στη Γερμανία μειώθηκε κατακόρυφα από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Έκτοτε, έχει βρεθεί στη Βαυαρία κυρίως στους νότιους πρόποδες των Άλπεων και στις Άνω Βαυαρικές Άλπεις.

Στη βόρεια Βαυαρία, σχεδόν 20 άτομα εντοπίζονται πλέον κάθε χειμώνα στις βόρειες Άλπεις της Φραγκονίας.

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν καταγράψει καλοκαιρινές φωλιές με συνολικά 40 έως 50 ζώα, κυρίως στις περιοχές Bayreuth και Kronach, ενώ μεμονωμένα ζώα βρέθηκαν επίσης κοντά στο Kulmbach και το Forchheim.

Υπάρχουν επίσης χειμερινές φωλιές της νυχτερίδας του μικρού πετάλου στο Βαυαρικό δάσος.

Η LfU αναφέρει ότι τα ζώα ήρθαν πιθανώς στη Βαυαρία από την Τσεχική Δημοκρατία για να περάσουν το χειμώνα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.