Έρχεται το τέλος της χρεωστικής κάρτας EC στη Γερμανία;

Οι κάρτες EC με λειτουργία Maestro δεν θα εκδίδονται πλέον από τον Ιούλιο του 2023. Αυτό μπορεί να αφήσει πολλούς ανθρώπους με γερμανικές κάρτες χωρίς τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πανταχού παρούσα “EC Karte” στο εξωτερικό.

Σε μια χώρα που συχνά υστερεί ψηφιακά σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ο βασιλιάς σε πολλά μέρη.

Από εστιατόρια μέχρι μπαρ, καφετέριες και ορισμένα μικρότερα καταστήματα – οι επιλογές για πληρωμή με κάρτα είναι συχνά περιορισμένες.

Αν ένα μέρος δέχεται κάρτα, συχνά πρόκειται για τη χρεωστική κάρτα EC και όχι για πιστωτική κάρτα ή άλλη κάρτα από το εξωτερικό.

Αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει στη Γερμανία

Περίπου 100 εκατομμύρια κάρτες EC χρησιμοποιούνται σήμερα στη Γερμανία – περισσότερες από τον αριθμό των κατοίκων.

Οι κάρτες αυτές χρησιμοποιούν δύο υπηρεσίες πληρωμών: την υπηρεσία Maestro, την οποία παρέχει η Mastercard, και την ανεξάρτητη υπηρεσία Girocard. Η Maestro επιτρέπει στον κάτοχο να πληρώνει με κάρτα EC στο εξωτερικό, είτε σε ένα beach bar στην Ισπανία είτε σε ένα μουσείο στην Ιταλία.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας, η Girocard διεκπεραιώνει τις συναλλαγές με κάρτες EC.

Αλλά η δημοτικότητα της κάρτας EC εδώ δεν μεταφράζεται αλλού. Οι γερμανικές κάρτες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ όλων των παγκόσμιων συναλλαγών Maestro, ενώ το υπόλοιπο μισό μοιράζεται απολύτως παντού αλλού σε μικροσκοπικά ποσά.

Ως εκ τούτου, έχει γίνει δύσκολο και ακριβό για τη Mastercard να διατηρήσει το παλιό σύστημα Maestro που τόσο πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία αγαπούν να χρησιμοποιούν.

Από το 2023, η Mastercard δεν θα εκδίδει πλέον κάρτες Maestro, αν και οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν τις κάρτες που έχουν εκδοθεί πριν από αυτό το διάστημα μέχρι να λήξουν.

Χωρίς εναλλακτική λύση, αυτό θα αφήσει ορισμένους κατόχους γερμανικών χρεωστικών καρτών να μην μπορούν να πληρώσουν με τις νέες τους κάρτες στο εξωτερικό. Φήμες λένε ότι μια παρόμοια υπηρεσία της Visa – Vpay – θα καταργηθεί επίσης σύντομα.

Αυτό θα μπορούσε να δει πολλούς κατόχους καρτών να εγκαταλείπουν τις παλιές τους κάρτες EC για τις χρεωστικές υπηρεσίες της Mastercard και της Visa – αλλά περίπου 250.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία εξακολουθούν να δέχονται πληρωμές μόνο μέσω της υπηρεσίας Girocard – η οποία δεν αποτελεί μέρος της Visa ή της Mastercard.

Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι οι λιανοπωλητές πληρώνουν χαμηλότερα τέλη για να χρησιμοποιούν την Girocard.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για τις κάρτες EC στη Γερμανία;

Πού θα μπορούσαν να μείνουν οι κάτοχοι καρτών στη Γερμανία; Μπορεί να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους πωλητές να αποδέχονται άλλες υπηρεσίες εκτός της Girocard, οι οποίες μπορεί να συνεπάγονται τέλη που οι πωλητές απλώς θα μετακυλήσουν στους αγοραστές.

Μπορεί να αφήσει ορισμένους ανθρώπους να έχουν πολλαπλές κάρτες, με μια χρεωστική κάρτα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό.

Ή, μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να κουβαλούν περισσότερα μετρητά σε περίπτωση που οι άνθρωποι έρθουν σε ένα κατάστημα που δέχεται μόνο μετρητά και Girocard.

Ορισμένες γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στο να προσφέρουν στους πελάτες τους ολοκληρωμένες κάρτες.

Η DKB, μια δημοφιλής διαδικτυακή τράπεζα στη Γερμανία, θεωρεί ότι η Girocard είναι ένα ξεπερασμένο μοντέλο που δεν μπορεί να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο – και που είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για διαδικτυακές αγορές.

Από τον Ιανουάριο, έχει εκδώσει στους πελάτες της μόνο μια χρεωστική κάρτα Visa, αλλά τους έχει αφήσει την επιλογή να έχουν και μια Girocard. Αυτή όμως δεν θα είναι πλέον δωρεάν, κοστίζοντας στους πελάτες επιπλέον 1 ευρώ το μήνα.

Άλλες τράπεζες, όπως η ING, χρησιμοποιούν ένα σύστημα “co-badge” που πληρώνει τόσο για τις άδειες της Girocard όσο και για τις άδειες της Visa ή της Mastercard. Ωστόσο, αυτό αφήνει τους κατόχους καρτών να πληρώνουν υψηλότερο τέλος.

Ο καθηγητής Jürgen Moormann της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ότι η Mastercard και η Visa πιθανόν να διακόπτουν τις υπηρεσίες Maestro και Visa για τις κάρτες EC στο εξωτερικό για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Girocard εντός της Γερμανίας.

Αυτό καθιστά πιο πιθανό ότι οι πωλητές θα αρχίσουν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές πληρωμής με κάρτα, όπως πιστωτική και χρεωστική κάρτα, για να διατηρήσουν τα πράγματα απλά για τους πελάτες.

“Θέλουν σαφώς να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους στη Γερμανία”, λέει ο Moormann για τη Visa και τη Mastercard.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν η κάρτα EC θα εκτοπιστεί, οι κάτοχοι κανονικών καρτών μπορεί να μείνουν για λίγο ακόμη να έχουν περισσότερες από μία κάρτες – ή να πληρώνουν υψηλότερα τέλη για τις ολοκληρωμένες κάρτες.

Στη Γερμανία τουλάχιστον, η κάρτα EC θα υπάρχει για αρκετό καιρό ακόμη – αλλά οι μέρες της μπορεί να είναι μετρημένες.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης