Πότε πρέπει να ανοίξω τη θέρμανση στη Γερμανία το 2022;

Το ενεργειακό κόστος στη Γερμανία πρόκειται να φτάσει στα ύψη αυτόν τον χειμώνα, γεγονός που θα αφήσει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται πότε θα πρέπει να αρχίσουν να θερμαίνουν τα σπίτια τους. Δείτε τι πρέπει να έχετε κατά νου.

Ως αποτέλεσμα της διακοπής της προμήθειας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία βρίσκονται εδώ και μήνες σε επίπεδα ρεκόρ και η ασφάλεια του γερμανικού ενεργειακού εφοδιασμού θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Λόγω της κατάστασης, η γερμανική κυβέρνηση έχει παροτρύνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μειώσουν όσο μπορούν τη χρήση ενέργειας.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι κανόνες – για παράδειγμα, οι άνθρωποι με ιδιωτικές πισίνες δεν επιτρέπεται πλέον να τις θερμαίνουν με φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει σε όλη τη χώρα, η περίοδος θέρμανσης αρχίζει και πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πότε πρέπει να αρχίσουν να θερμαίνουν τα σπίτια τους και αν πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες.

Έχει σημασία σε τι είδους κατοικία μένω στη Γερμανία;

Ο σωστός χρόνος για να ξεκινήσετε τη θέρμανση του σπιτιού σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η προσωπική σας προτίμηση, ο καιρός, το αν μένετε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα ή έχετε δικό σας ακίνητο, καθώς και από την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου στο οποίο μένετε.

Ο ιδιοκτήτης μου ελέγχει τη θέρμανσή μου στη Γερμανία;

Για τους περισσότερους ανθρώπους που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία, ο ιδιοκτήτης σας πρέπει να θέσει σε λειτουργία την κεντρική θέρμανση πριν λειτουργήσουν τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού σας.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα ενοικιαζόμενα ακίνητα στη Γερμανία έχουν τη λεγόμενη Heizperiode που σημαίνει “περίοδος θέρμανσης”, η οποία συνήθως διαρκεί από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της Heizperiode, ο ιδιοκτήτης πρέπει να ρυθμίζει τη θέρμανση έτσι ώστε η ελάχιστη θερμοκρασία στο διαμέρισμα να φτάνει μεταξύ 20-22C κατά τη διάρκεια της ημέρας και περίπου 18C τη νύχτα (11μμ έως 6πμ).

Αλλά, ακόμη και εκτός της περιόδου θέρμανσης, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να διατηρεί το σύστημα θέρμανσης του κτιρίου σε “λειτουργική κατάσταση” και πρέπει να ενεργοποιεί τη θέρμανση εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από 16C ή κάτω από 18C για περισσότερες από 2 ημέρες.

Ορισμένα άτομα σε ενοικιαζόμενα σπίτια που διαθέτουν λέβητα μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν το σύστημα θέρμανσης μόνοι τους.

Πότε πρέπει να ανοίξω τη θέρμανση στη Γερμανία το 2022;
Ο ιδιοκτήτης μου ελέγχει τη θέρμανσή μου στη Γερμανία; | By adventtr

Πρέπει να διατηρώ το ενοικιαζόμενο σπίτι μου σε ελάχιστη θερμοκρασία στη Γερμανία;

Συνήθως, οι ενοικιαστές υποχρεούνται με ρήτρα στο μισθωτήριο συμβόλαιό τους να διατηρούν τη θέρμανση του σπιτιού τους σε ένα ελάχιστο επίπεδο για να αποφεύγεται η μούχλα και η κακοτεχνία.

Όμως, το διάταγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ φέτος ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, σημαίνει ότι αυτό θα είναι διαφορετικό για την περίοδο θέρμανσης του 2022/2023.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα μισθωτήρια συμβόλαια δεν θα ισχύουν πλέον και οι ενοικιαστές θα μπορούν να θερμαίνουν λιγότερο, αν το επιθυμούν, για να εξοικονομούν το ενεργειακό τους κόστος.

Ωστόσο, οι ενοικιαστές θα πρέπει να εξακολουθούν να διασφαλίζουν ότι η ιδιοκτησία τους δεν θα υποστεί ζημιές ως αποτέλεσμα της μείωσης της θέρμανσης.

Μπορώ να μην θερμαίνω καθόλου το σπίτι μου στη Γερμανία;

Αν σκέφτεστε να μην ανοίξετε καθόλου τα καλοριφέρ σας αυτόν τον χειμώνα, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε για παγωμένους σωλήνες ή μούχλα στο σπίτι που μένετε.

Αυτό ισχύει επίσης εάν σκοπεύετε να λείψετε από τη κατοικία σας στη Γερμανία για μεγάλα χρονικά διαστήματα – για παράδειγμα εάν προτιμάτε να περάσετε το χειμώνα στην Ελλάδα ή εάν βρίσκεστε σε επαγγελματικό ταξίδι κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.

Ένα άλλο βασικό σημείο είναι ότι μπορεί να είναι πολύ κακό για την υγεία σας να βρίσκεστε σε ένα σπίτι όπου αισθάνεστε πολύ κρύο, οπότε πρέπει να σκεφτείτε πώς θα εξασφαλίσετε ότι εσείς (και η οικογένειά σας ή οι συγκάτοικοί σας, αν ζείτε με άλλους) θα παραμείνετε ζεστοί.

Οι καταναλωτές θα πρέπει, ωστόσο, να παρακολουθούν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου των προμηθευτών τους και να ρωτούν επίσης τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αν ολόκληρο το σύστημα θέρμανσης είναι πράγματι βέλτιστα ρυθμισμένο.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών ή οι διαχειριστές κατοικιών, και οι προμηθευτές ενέργειας είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους πελάτες ή τους ενοικιαστές τους σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος, την αύξηση των τιμών ενέργειας και τις πιθανές δυνατότητες εξοικονόμησης.

Τι γίνεται αν μένω σε δικό μου ακίνητο στη Γερμανία;

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούν γενικά να αποφασίζουν οι ίδιοι πότε θα αρχίσουν να θερμαίνουν τα σπίτια τους, αλλά οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνουν υπόψη το έτος κατασκευής και την κατάσταση μόνωσης του κτιρίου τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή – μεταξύ άλλων παραγόντων – αυτά επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας.

Πότε πρέπει να ανοίξω τη θέρμανση στη Γερμανία το 2022;

Τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες που ισχύουν ανάλογα με την ηλικία του κτιρίου στο οποίο ζείτε:

Εάν ζείτε σε κτίριο που έχει κατασκευαστεί πριν από το 1977, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη θέρμανση μόλις η εξωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 15C ή χαμηλότερη.

Για κτίρια που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1977 και 1995, θα πρέπει να αρχίσετε τη θέρμανση όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει στους 14C ή χαμηλότερα.

Για κτίρια που χτίστηκαν το 1995 ή αργότερα, οι κάτοικοι μπορούν συχνά να αναβάλλουν τη θέρμανση των σπιτιών τους μέχρι η εξωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 12C. Ανάλογα με την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Για τα σπίτια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η θέρμανση μπορεί να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά όταν η εξωτερική θερμοκρασία φτάσει στους 11C.

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να θερμαίνω το σπίτι μου στη Γερμανία;

Κατά γενικό κανόνα, η Rita Maria Jünnemann, ειδική σε θέματα ενέργειας στο κέντρο συμβουλών καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, συμβουλεύει τους πολίτες να μην κατεβαίνουν κάτω από τους 16C στο σπίτι τους.

Μιλώντας στο Business Insider, είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τι κάνουν σε ορισμένα δωμάτια, προκειμένου να αποφασίσουν πόσο θα τα θερμάνουν.

Ο κ. Jünnemann δήλωσε: “Όσοι κινούνται πολύ στο διαμέρισμα, για παράδειγμα μαγειρεύοντας, συχνά δεν χρειάζονται πολλή θέρμανση. Αλλά, για το άτομο που κάθεται σε ένα γραφείο, ακόμη και οι 20 C μπορεί να είναι πολύ κρύο. Αλλά δεν χρειάζεται να θερμάνετε αμέσως, μια κουβέρτα μπορεί να το διορθώσει αυτό”.

Πώς μπορώ να εξοικονομήσω έξοδα θέρμανσης στη Γερμανία;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση των δαπανών θέρμανσης, οι πιο απλοί από τους οποίους είναι η μόνωση των θυρών και των παραθύρων με προστατευτικά για τα κρύα “ρεύματα” και ο τακτικός αερισμός των δωματίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προτιμότερο να ανοίγετε και να κλείνετε τη θέρμανσή σας ανάλογα με τις ανάγκες σας, παρά να τη διατηρείτε συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία.

Αυτό συμβαίνει επειδή, παρόλο που η αναθέρμανση ενός δωματίου καταναλώνει πολλή ενέργεια, εξακολουθεί να καταναλώνει λιγότερη από τη συνεχή θέρμανση.

Αν είστε αποφασισμένοι να κρατάτε τα καλοριφέρ σας κλειστά τις περισσότερες φορές, τότε καλό είναι να απομακρύνετε ελαφρώς τα έπιπλά σας από τους τοίχους, για να αποφύγετε τη δημιουργία υγρασίας ή μούχλας και επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα στα δωμάτια που σκοπεύετε να διατηρείτε κρύα.

Πότε πρέπει να ανοίξω τη θέρμανση στη Γερμανία το 2022;
Πώς μπορώ να εξοικονομήσω έξοδα θέρμανσης στη Γερμανία; | By MartinPrescott

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης