Οι νέοι κανόνες του Covid-19 στη Γερμανία από τον Οκτώβριο

Η Γερμανία προετοιμάζεται για τους ψυχρότερους μήνες με μια νέα σειρά κανονισμών Covid. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους κανόνες – και τις αλλαγές.

Οι νέοι κανόνες του Covid-19 στη Γερμανία από τον Οκτώβριο

Η Γερμανία συμφώνησε για την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις, ο οποίος αποτελεί τη νομική βάση για τυχόν μέτρα Covid-19.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα που θα ισχύουν σε παγγερμανικό επίπεδο, ενώ τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν επίσης να αποφασίσουν για περιφερειακές απαιτήσεις ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας.

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, το Bundesrat, το οποίο εκπροσωπεί τα κρατίδια, έδωσε την έγκρισή του.

Με τη νέα δέσμη κανόνων, ο συνασπισμός, που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), προσπαθεί να προετοιμάσει τη Γερμανία για τις εξελίξεις της πανδημίας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Το νέο νομικό πλαίσιο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου έως τις 7 Απριλίου 2023.

Ακολουθούν ορισμένες από τις αλλαγές κορονοϊού στη Γερμανία με μια ματιά

Υποχρεωτικές μάσκες στα τρένα μεγάλων αποστάσεων στη Γερμανία

Τα άτομα που ταξιδεύουν σε τρένα μεγάλων αποστάσεων στη Γερμανία θα εξακολουθούν να πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 εάν είναι άνω των 14 ετών.

Για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 13 ετών, αρκεί μια χειρουργική μάσκα.

Οι νέοι κανόνες του Covid-19 στη Γερμανία από τον Οκτώβριο
Υποχρεωτικές μάσκες στα τρένα μεγάλων αποστάσεων στη Γερμανία | By EnryKun

Καμία εντολή για μάσκες στα αεροπλάνα από/προς Γερμανία

Προς το παρόν, τα άτομα που ταξιδεύουν με πτήσεις από και προς τη Γερμανία, καθώς και με πτήσεις εσωτερικού, εξακολουθούν να πρέπει να φορούν μάσκα, αλλά αυτό δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικό από την 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί, ωστόσο, να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπλάνα με διάταγμα, εάν το κρίνει απαραίτητο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Αυτό έρχεται μετά την οργή που προκλήθηκε όταν υπουργοί – συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – εθεάθησαν χωρίς μάσκες σε κυβερνητικό ταξίδι στον Καναδά πρόσφατα.

Κανόνας μάσκας σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας στη Γερμανία

Η αυστηροποίηση των κανόνων επηρεάζει τα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα γηροκομεία. Σε αυτά, οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 και να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ Covid-19.

Προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των ατόμων που χρήζουν φροντίδας και διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, τα γηροκομεία πρέπει να ορίσουν εκπροσώπους που θα φροντίζουν για τους εμβολιασμούς, την υγιεινή και οποιαδήποτε άλλη θεραπεία για όσους αρρωσταίνουν, για παράδειγμα με το φάρμακο Paxlovid.

Μάσκες κατά την επίσκεψη στο γιατρό στη Γερμανία

Οι μάσκες FFP2 είναι πλέον υποχρεωτικές και στα ιατρεία και σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις εξωτερικών ιατρείων. Προηγουμένως, αυτό μπορούσε να ρυθμιστεί από τα κρατίδια, αλλά τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα το ρυθμίζει ενιαία.

Κρατικοί κανόνες για τις τοπικές μεταφορές, τα σχολεία και τους δημόσιους χώρους

Σε ορισμένους τομείς, η κυβέρνηση δεν θέτει σε εφαρμογή μέτρα σε παγγερμανικό επίπεδο. Αντ’ αυτού, τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν να εισάγουν αυστηρότερους κανονισμούς με διάταγμα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μασκών στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναμένεται ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει στις δημόσιες μεταφορές, μετά από συνάντηση των υπουργών Υγείας των κρατιδίων.

Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν επίσης να επιλέξουν να εισάγουν υποχρεωτικές μάσκες σε άλλους προσβάσιμους από το κοινό εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια ή καταστήματα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του Covid.

Εξαιρέσεις από τις εντολές για υποχρεωτική χρήση μάσκας που έχουν εκδοθεί από τα ομόσπονδα κρατίδια

Οι εξαιρέσεις από την υποχρεωτική χρήση μάσκας θα ισχύουν σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, σε ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και στην εστίαση, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα όσοι μπορούν να παρουσιάσουν ένα τρέχον αρνητικό τεστ.

Επιπλέον, όποιος έχει αναρρώσει πρόσφατα ή έχει κάνει εμβολιασμό κατά του Covid το πολύ πριν από τρεις μήνες μπορεί να εξαιρεθεί από την απαίτηση για μάσκα. Ωστόσο, τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους αν θέλουν να επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των εξαιρέσεων.

Πιθανές μάσκες και εξετάσεις στα σχολεία στη Γερμανία

Όσον αφορά τα σχολεία, οι μάσκες μπορούν να καταστούν υποχρεωτικές για τους μαθητές από την 5η τάξη και μετά. Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να αποφασίσουν αν απαιτούνται τακτικές εξετάσεις στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς (Κitas).

Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν επίσης να επιβάλουν υποχρεωτικές εξετάσεις σε άλλα κοινοτικά περιβάλλοντα – όπως τα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Εν τω μεταξύ, εάν ένας μαθητής είναι “ύποπτος” για λοίμωξη από την Covid-19, δεν θα χρειάζεται να υποβληθεί ιατρικό πιστοποιητικό για να μπορέσει το παιδί να παρακολουθήσει ξανά το σχολείο, σε αντίθεση με ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Αυτό καταργήθηκε από την τελική έκδοση των νέων κανόνων.

Εάν οι γονείς πρέπει να μείνουν στο σπίτι λόγω της ασθένειας ενός παιδιού, όσοι έχουν νόμιμη ασφάλιση υγείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πρόσθετες ημέρες ασθένειας για τα παιδιά μέχρι το τέλος του 2023.

Κάθε γονέας λαμβάνει 30 εργάσιμες ημέρες ανά παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα λαμβάνουν 60 εργάσιμες ημέρες. Ο αριθμός των ημερών έχει παραταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι νέοι κανόνες του Covid-19 στη Γερμανία από τον Οκτώβριο
Πιθανές μάσκες και εξετάσεις στα σχολεία στη Γερμανία | By MMPhotography

Τα αυστηρότερα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν από τα Κοινοβούλια των ομόσπονδων κρατιδίων

Εάν εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατιδίων, τότε οι περιφέρειες της Γερμανίας μπορούν να θεσπίσουν πρόσθετα, αυστηρότερα μέτρα.

Αυτό θα συνέβαινε εάν βλέπουν κίνδυνο για τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η παροχή ενέργειας ή οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Για παράδειγμα, εάν πάρα πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν ταυτόχρονα ή πρέπει να μπουν σε καραντίνα, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να διατάξουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν μπορεί να διατηρηθεί ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου. Επιπλέον, είναι δυνατόν να θεσπιστούν ανώτερα όρια για τους επισκέπτες σε εσωτερικούς χώρους εκδηλώσεων.

Οι εξαιρέσεις για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Covid, έχουν αναρρώσει πρόσφατα και έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις δεν θα ισχύουν πλέον. Ωστόσο, δεν προβλέπονται Lockdown, κλείσιμο επιχειρήσεων και σχολείων – ακόμη και σε κρίσιμη κατάσταση.

Σημειώστε ότι σε αυτό το στάδιο, τα μέτρα αυτά πρέπει να ψηφιστούν από τα περιφερειακά κοινοβούλια και όχι με διάταγμα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για την Covid-19 στη Γερμανία;

Ο ισχύων νόμος της Γερμανίας για την προστασία από τις λοιμώξεις λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου. Αυτό αφήνει ένα κενό μεταξύ αυτής της ημερομηνίας και της 1ης Οκτωβρίου, όπου προφανώς δεν θα υπάρχει νομική βάση για οποιουσδήποτε κανόνες του Covid.

Σημείωση GRland.info: Το άρθρο αναφέρετε σε παγγερμανικό επίπεδο. Κάθε κρατίδιο, περιφέρεια, δήμος μπορεί να εφαρμόσει τους δικούς του κανόνες. Συνήθως αυτά αναγράφονται στις επίσημες ιστοσελίδες του κάθε ομόσπονδου κρατιδίου.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.