Γερμανία: 1 εκατ. ευρώ για εργαζόμενους που πλήττονται από τον πόλεμο

Η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε 1 εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των εξόριστων ουκρανικών, ρωσικών και λευκορωσικών μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων που έχουν γίνει πρόσφυγες λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη EURACTIV Γερμανίας.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά την καταστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ενημέρωσης για τον πόλεμο.

Οι δημοσιογράφοι στην Ουκρανία έχουν φύγει καθώς οι πόλεις, οι κωμοπόλεις και οι χώροι εργασίας τους έχουν δεχθεί πυρά.

«Με την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση, ο Πούτιν και οι μπράβοι του προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη του εγκληματικού επιθετικού τους πολέμου και χρησιμοποιούν όλα τα κατασταλτικά μέσα για να εμποδίσουν την ελεύθερη και ανεξάρτητη αναφορά σε αυτόν», δήλωσε την Τρίτη (12 Απριλίου) η Κλαούντια Ροθ, επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης, σε δήλωσή της.

Η ίδια πρόσθεσε ότι με το να επιτραπούν να ακούγονται οι φωνές των φυγάδων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, οι άνθρωποι στη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα μπορούν και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για τις θηριωδίες.

Από αυτό το κονδύλι του 1 εκατομμυρίου ευρώ, 800.000 ευρώ θα διατεθούν στο Ταμείο JX, μια κοινή πρωτοβουλία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, του Ιδρύματος Schöpflin και του Ιδρύματος Rudolf Augstein.

Τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ θα διατεθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας δημοσιογράφων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Λειψία.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες, όπως ελπίζει η Ροθ, θα συμπληρωθούν με περισσότερα κονδύλια, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αρχή της ουδετερότητας.

«Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει επομένως τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, ενισχύοντας έτσι εκείνους που κάνουν ανεξάρτητο ρεπορτάζ με δημοσιογραφικό ήθος και μερικές φορές με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους, οι οποίοι υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης και έτσι υπερασπίζονται την κουλτούρα της δημοκρατίας όχι μόνο στη χώρα τους», τόνισε η Ροθ.

Βοήθεια εκεί που χρειάζεται περισσότερο

Το Ταμείο JX λειτουργεί ως μια μη γραφειοκρατική πλατφόρμα που ομαδοποιεί τη βοήθεια και τη διανέμει στους εξόριστους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, εκεί όπου τη χρειάζονται περισσότερο.

Το δίκτυο των υποστηρικτών του από τον τομέα των μέσων ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών περιλαμβάνει το ερευνητικό δίκτυο CORRECTIV και τη ΜΚΟ Media in Cooperation and Transition (MiCT).

Οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι θα λάβουν οικονομική υποστήριξη και θα διατεθεί το απαραίτητο υλικό εργασίας.

Το ταμείο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, το ταμείο JX υποστηρίζει τη δημοσιογραφία της εξορίας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων από το Αφγανιστάν, για παράδειγμα.

Το πρόγραμμα Journalists-in-Residence παρέχει υποτροφίες εργασίας για έξι μήνες σε πρόσφυγες επαγγελματίες του Τύπου.

Τουλάχιστον το ήμισυ των πρόσθετων 200.000 ευρώ για το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει όσους έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το ποσό αυτό θα διατεθεί στη συνέχεια σε τέσσερις έως έξι δημοσιογράφους, τους συντρόφους αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους», δήλωσε στη EURACTIV η Alina Toropova, συντονίστρια του προγράμματος.

Οι αιτούντες πρέπει να προσκομίσουν συστατική επιστολή από αξιόπιστη πηγή, όπως από αρχισυντάκτες, μια συνδικαλιστική οργάνωση ή μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που να επιβεβαιώνει ότι έχουν εργαστεί ως δημοσιογράφοι επί τρία χρόνια.

«Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσπαθούμε να επαληθεύσουμε τις αιτήσεις το συντομότερο δυνατό και να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε επίσης η Toropova.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να συμβάλει στη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων θα διευκολύνει τουλάχιστον την είσοδο ορισμένων Ρώσων δημοσιογράφων στη Γερμανία.

Με την βίζα Σένγκεν να ισχύει μόνο για τρεις μήνες, πολλοί Ρώσοι τείνουν να εγκαταλείπουν τη Ρωσία για να αναζητήσουν καταφύγιο στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Πηγή: EURACTIV

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.