Γερμανία: Αύξηση για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Θα αξίζει ιδιαίτερα να αλλάξετε την ασφάλεια αυτοκινήτου φέτος στη Γερμανία. Ο κλάδος αναμένει αυξήσεις τιμών σε διψήφιο ποσοστό.

Το ποσό που μπορείτε να εξοικονομήσετε εξαρτάται επίσης από τις νέες περιφερειακές κατηγορίες και τις κατηγορίες τύπου.

Όσοι επιθυμούν να αλλάξουν, πρέπει να το δηλώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Μια μεταγενέστερη αλλαγή είναι δυνατή με ειδικό δικαίωμα καταγγελίας.

Θα είναι πιο ακριβό για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στη Γερμανία

Το 2023, εκατομμύρια οδηγοί αυτοκινήτων στη Γερμανία θα πρέπει να υπολογίζουν υψηλότερα ασφάλιστρα αυτοκινήτου.

Το πώς θα αλλάξει το ασφάλιστρο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εκτός από τα επιμέρους κριτήρια, όπως η ηλικία του οδηγού ή η χιλιομετρική απόσταση του αυτοκινήτου, οι νέες περιφερειακές κατηγορίες και οι κατηγορίες τύπου επηρεάζουν επίσης το ύψος του ασφαλίστρου. Η Γερμανική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV) επανεκτίμησε και υπολόγισε τους κλάδους αυτούς για το 2023.

Μόνο οι νέες περιφερειακές κατηγορίες θα μπορούσαν να κάνουν ακριβότερο το αυτοκίνητο για περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, σύμφωνα με την εκτίμηση της ADAC.

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια ακριβότερη κατηγορία τύπου για την αστική ευθύνη οχημάτων.

Ως εκ τούτου, όλοι θα πρέπει να ελέγχουν την ασφάλειά τους για δυνατότητες εξοικονόμησης στο τέλος του έτους. “Αν δεν συγκρίνετε συνεχώς και δεν φιλτράρετε τις φθηνότερες προσφορές, θα χάσετε γρήγορα αρκετές εκατοντάδες ευρώ”, προειδοποιεί η Madlen Müller από το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της Σαξονίας.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν κατακλυσμένοι από αιτήματα για προσφορές ασφάλισης”, λέει ο Dr. Jörg Rheinländer, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της HUK Coburg, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων στη Γερμανία.

Γιατί η ασφάλιση αυτοκινήτου στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο ακριβή;

Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα επικερδής για πολλούς καταναλωτές φέτος, επειδή ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές των ασφαλίσεων. Ο Stefan Lutter, εκπρόσωπος του ομίλου VHV Group, δήλωσε: “Οι προσαρμογές των ασφαλίστρων είναι υψηλότερες από ό,τι στο παρελθόν. Ο λόγος είναι ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός”.

Η προσαρμογή στην αγορά παίζει καθοριστικό ρόλο στον υπολογισμό των ασφαλίστρων για το επόμενο έτος, σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας, την Allianz.

Το υψηλότερο κόστος για ανταλλακτικά, αλλά και οι αυξημένες τιμές ενέργειας, για παράδειγμα για τα βαφεία, καθιστούν πολλές πολιτικές ακριβότερες.

Πιθανές αυξήσεις τιμών σε διψήφιο ποσοστό

Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες αυξήσεις ασφαλίστρων για όλους τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, τόνισε η εκπρόσωπος της Allianz Melanie Berggold.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες πελατών θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη το 2023 απ’ ό,τι πριν. Η πύλη σύγκρισης Verivox υπολόγισε ότι η ασφάλιση ενός VW Golf VIII θα είναι κατά 8% ακριβότερη για την ομάδα των νεότερων οδηγών (25 έως 45 ετών) και κατά 13,5% ακριβότερη για τους μεγαλύτερους οδηγούς (55 έως 85 ετών).

Σύμφωνα με το δείγμα, οι οδηγοί του Audi Q3 έχουν να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες αυξήσεις ασφαλίστρων. Κυμαίνονται από 20 τοις εκατό (νέοι οδηγοί) έως 29 τοις εκατό (ηλικιωμένοι οδηγοί).

Συνολικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μέση αύξηση της τάξης του 17,6% στις τιμές των συμβολαίων ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, καθώς και μερικής και πλήρους ασφάλισης με απαλλαγή 150 ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Περιφερειακές διαφορές

Το αν αξίζει τον κόπο μια αλλαγή εξαρτάται επίσης από τον τόπο ταξινόμησης του αυτοκινήτου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ασφάλιστρα για την ασφάλιση οχημάτων βασίζονται στις λεγόμενες περιφερειακές κατηγορίες.

Οι τιμές αυτές διαφέρουν μεταξύ των 400 και πλέον περιφερειών εγγραφής στη Γερμανία και υπολογίζονται εκ νέου κάθε χρόνο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.