Γερμανία: Αξιόποινες πράξεις σε βάρος Ρώσων και Ουκρανών

Διακόσιες επιθέσεις την εβδομάδα, εναντίον Ρώσων και Ουκρανών που ζουν στη Γερμανία, καταγράφει από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (Bundeskriminalamt).

Αυτά τα στοιχεία ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας Χόλγκερ Μυνχ.

Ως προς τη φύση των εγκληματικών ενεργειών που καταγράφονται, ο Μυνχ κάνει λόγο για «απειλές, εξύβριση και φθορές ξένης περιουσίας».

Οι αριθμοί των καταγεγραμμένων αξιόποινων πράξεων εμφανίζουν «σταθερή έως ελαφρά πτωτική τάση» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δύσκολα όμως μπορούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις διότι εξαρτώνται από την πορεία του πολέμου», επισημαίνει ο Μυνχ.

Μέχρι τότε πάντως η Γερμανική Εγκληματολογική Υπηρεσία παραμένει σε επιφυλακή «καταγράφοντας και αξιολογώντας όλα τα σχετικά στοιχεία από τα γερμανικά κρατίδια και τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πιο δύσκολη όμως φαίνεται να είναι η δουλειά της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας όταν πρόκειται για ρητορική μίσους και αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως παρατηρεί ο Μυνχ, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί επίσημα τουλάχιστον «μεμονωμένες αναρτήσεις μίσους σε βάρος ατόμων από την ρωσική και ουκρανική κοινότητα της Γερμανίας», ωστόσο ο αριθμός δεν είναι ενδεικτικός.

Πάντως εταιρείες όπως το Facebook ή η Google, υποχρεούνται πλέον βάσει νόμου να αναφέρουν στην Εγκληματολογική Υπηρεσία στοιχεία που μπορεί να συνδέονται με ύποπτες αναρτήσεις εγκληματικού περιεχομένου– εν προκειμένω που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, μέχρι το τέλος του 2020 στη Γερμανία ζούσαν πάνω από 235.000 άνθρωποι ρωσικής καταγωγής και σχεδόν 135.000 ουκρανικής, αριθμοί που ενδέχεται να αυξηθούν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.