Γερμανία: Έρχονται αλλαγές στο εισιτήριο των 49 ευρώ;

Η Γερμανία παλεύει για ένα παγγερμανικό εισιτήριο

Το Deutschlandticket, το οποίο επιτρέπει στους κατόχους του να χρησιμοποιούν όλες τις τοπικές και περιφερειακές δημόσιες συγκοινωνίες σε εθνικό επίπεδο με 49 ευρώ το μήνα, δεν έχει κλείσει ούτε ένα μήνα. Παρά τη δημοτικότητά του, θα μπορούσε ήδη να είναι μπροστά σε κάποιες αλλαγές – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της τιμής του.

Μετά από μήνες καθυστερήσεων και διαμάχης μεταξύ ομοσπονδιακών και κρατικών κυβερνήσεων, η Deutsche Bahn, καθώς και οι τοπικές και περιφερειακές ενώσεις μεταφορών, είδαν μια κυκλοφορία αυτό το μήνα που έριξε τους ιστότοπους και κατέκλυσε τα κέντρα εξυπηρέτησης με τη ζήτηση.

Μόνο η αρχή μεταφορών MVG του Μονάχου πούλησε πρόσφατα το 250.000ό εισιτήριο Deutschlandticket.

Σε εθνικό επίπεδο, πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι το αγόρασαν κατά την τελευταία καταμέτρηση.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 750.000 άτομα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν συνάψει συνδρομή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μετά το αρχικό χάος που προκλήθηκε κατά την κυκλοφορία του εισιτηρίου, οι άνθρωποι στη Γερμανία ίσως ήλπιζαν σε μια περίοδο μέλιτος με φτηνές, απλές δημόσιες συγκοινωνίες.

Αλλά το αφεντικό της MVG, ο Ingo Wortmann, λέει ότι πιθανότατα θα είναι βραχύβια. Αναμένει αύξηση των τιμών ήδη για τον Ιανουάριο του 2024 – λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του εισιτηρίου των 49 ευρώ.

Σε τελική ανάλυση, το θέμα έγκειται στο γεγονός ότι οι τοπικές και περιφερειακές εταιρείες μεταφορών εισπράττουν πολύ λιγότερα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων απ’ ό,τι παλαιότερα.

“Μέχρι στιγμής η πολιτική έχει απορροφήσει αυτή τη διαφορά”, δήλωσε στην Abendzeitung του Μονάχου.

Αλλά λέει ότι αυτό μάλλον δεν θα διαρκέσει για πάντα, δεδομένου του υψηλότερου πληθωρισμού, του κόστους υλικών και του κόστους προσωπικού από την ανάγκη να πληρώνονται υψηλότεροι μισθοί για να συμβαδίζουν με το κόστος ζωής.

Αν η ομοσπονδιακή και η κρατιδιακές κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν το λογαριασμό, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να αυξηθεί η τιμή.

Ποιες άλλες αλλαγές θα μπορούσε ενδεχομένως να δει το Deutschlandticket;

Σε μια πιο θετική αναφορά, το εθνικό Deutschlandticket θα μπορούσε να δει μια μεγάλη αλλαγή που θα το ευθυγραμμίσει περισσότερο με άλλες συνδρομές δημόσιων συγκοινωνιών που διατίθενται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο – τη δυνατότητα να παίρνετε κάποιον μαζί σας σε ορισμένες ώρες.

Πολλές ενώσεις μέσων μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία διαθέτουν μηνιαίες συνδρομές που σας επιτρέπουν να παίρνετε μαζί σας έναν ακόμη ενήλικα και έως τρία παιδιά ηλικίας έξι έως 14 ετών τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες ή μετά τις 8 μ.μ. τις καθημερινές.

Μέχρι στιγμής, όμως, αυτό δεν είναι διαθέσιμο για τους συνδρομητές του Deutschlandticket. Το εισιτήριο καλύπτει πάντα μόνο αυτούς και κανέναν άλλον.

Υπάρχει πιθανότητα αυτό να αλλάξει του χρόνου.

Ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός συνασπισμός επεξεργάζεται επί του παρόντος έναν “οικογενειακό κανόνα” για το Deutschlandticket, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024.

Δείτε σχετικά: Γερμανία: Έρχεται φθηνότερο Deutschlandticket για τις οικογένειες

“Θα είναι μια μεγάλη βοήθεια για τις οικογένειες που πρέπει να οργανώσουν τη ζωή τους χωρίς αυτοκίνητο”, λέει η Julia Verlinden, αναπληρώτρια επικεφαλής των Πρασίνων στην Bundestag.

Όλες οι αλλαγές, ωστόσο, είτε αφορούν τυχόν αυξήσεις στις τιμές είτε εισιτήρια φιλικά προς τις οικογένειες – θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων, καθώς και των εκατοντάδων εταιρειών μεταφορών της χώρας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης