Γερμανία: Η χειρότερη έλλειψη κατοικιών των τελευταίων 20 ετών

Η Γερμανική Ομοσπονδία Ακινήτων (ZIA) δημοσίευσε την εαρινή της έκθεση, η οποία αποκαλύπτει το μέγεθος της έλλειψης κατοικιών στην ομοσπονδιακή δημοκρατία.

Μέχρι το 2025, η οργάνωση αναμένει έλλειψη περίπου 700.000 διαμερισμάτων στη Γερμανία.

Η έλλειψη κατοικιών στη Γερμανία είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών

Σύμφωνα με τον Andreas Mattner, πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ακινήτων, η χώρα βιώνει ήδη μια σοβαρή κρίση στέγασης και ότι ένα “πολύ κακό ξύπνημα” είναι στον ορίζοντα για την ομοσπονδιακή δημοκρατία.

Η εαρινή έκθεση της ZIA εκτιμά ότι “1,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα ψάχνουν για διαμέρισμα το 2024 και δεν θα μπορούν να βρουν, αν δεν αλλάξουμε άμεσα τα πράγματα”, δήλωσε ο Mattner στην υπουργό του SPD Klara Geywitz.

Το έλλειμμα στέγασης στη Γερμανία, η οποία μόλις κατέγραψε τον υψηλότερο πληθυσμό στην ιστορία της, ισοδυναμεί πλέον με τη μεγαλύτερη έλλειψη κατοικίας των τελευταίων 20 ετών.

Εν τω μεταξύ, το SPD της Geywitz δήλωσε πρόσφατα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τον στόχο της για την κατασκευή 800.000 νέων κατοικιών το 2022 και το 2023.

Τον τελευταίο χρόνο, ένα μεγάλο άλμα στις τιμές των οικοδομικών υλικών και μια αύξηση του πληθυσμού κατά 1,1 εκατομμύριο άτομα, ως συνέπεια της φυγής των ανθρώπων από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, συνδυάστηκαν με τις αργές κυβερνητικές προσπάθειες για την κατασκευή πιο προσιτών κατοικιών, επιτείνοντας το υπάρχον έλλειμμα στέγασης της χώρας.

Οι κατασκευαστές ακινήτων δεν έχουν κίνητρα στη Γερμανία

Το ακριβό κόστος των οικοδομικών υλικών και η πτώση των τιμών των ακινήτων σε ολόκληρη τη Γερμανία σημαίνουν ότι πολλοί κατασκευαστές χάνουν τα κίνητρα για την κατασκευή κατοικιών.

Ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, ο οποίος συνυπογράφει την έκθεση της ZIA, έγραψε ότι “πολλοί κατασκευαστές έργων και στεγαστικές εταιρείες δεν έχουν τα κίνητρα να κατασκευάσουν, διότι, αφενός, η προοπτική πτώσης των τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους κατασκευής και την ακριβή (ενδιάμεση) χρηματοδότηση είναι επικίνδυνη”.

Παράλληλα, ο Feld επεσήμανε ότι οι χαμηλοί πραγματικοί μισθοί λόγω του πληθωρισμού σημαίνουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με το δυσβάσταχτο κόστος ενοικίασης που θέτουν οι ιδιοκτήτες.

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι ιδιοκτήτες στη Γερμανία ζητούσαν 5,2% περισσότερα ενοίκια από τους ενοικιαστές σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τον εθνικό μέσο όρο του κόστους ενοικίασης χωρίς κοινόχρηστα να ανέρχεται πλέον σε 9,10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τι προτείνει η ZIA για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης;

Με αφορμή την τρέχουσα και επιδεινούμενη κρίση, ο Μάτνερ δήλωσε ότι η γερμανική αγορά κατοικίας διατρέχει “πολύ πραγματικό κίνδυνο” περαιτέρω κατάρρευσης.

Η εαρινή έκθεση της ZIA προτείνει ότι απαιτούνται 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατική χρηματοδότηση για μια εσπευσμένη ανάκαμψη, με το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων να προορίζεται για τη στήριξη κατασκευαστικών έργων.

Η έκθεση της ZIA διατυπώνει επίσης την ιδέα ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν ορισμένες απαιτήσεις των κτιριακών προτύπων, όπως η ηχομόνωση και η ενεργειακά αποδοτική μόνωση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σχεδιασμού, έγκρισης και κατασκευής.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.