Γερμανία: Δραστική μείωση των τιμών στα καύσιμα

Μετά από τα ρεκόρ των τιμών του ντίζελ και της βενζίνης στη Γερμανία πέρυσι, οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων έχουν μειωθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί και τον Μάρτιο, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τον πληθωρισμό.

Ένα χρόνο μετά τις ακραίες αυξήσεις των τιμών στις αντλίες βενζίνης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές των καυσίμων στη Γερμανία έχουν εν μέρει εξομαλυνθεί.

Αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο σε μακροπρόθεσμη σύγκριση, είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο και, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι πιθανό να γίνουν φθηνότερες τους επόμενους μήνες.

Στις 7 Μαρτίου 2022, το μέσο ημερήσιο κόστος σε εθνικό επίπεδο για ένα λίτρο βενζίνης και ντίζελ Super E10 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 ευρώ.

Ακολούθησε στις 10 Μαρτίου η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών για το πετρέλαιο κίνησης στα 2,321 ευρώ ανά λίτρο σε εθνικό μέσο ημερήσιο επίπεδο.

Στις 14 Μαρτίου, η τιμή για τη βενζίνη E10 έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 2,203 €.

Οι τιμές είναι σήμερα πολύ χαμηλότερες από αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ADAC, τον Φεβρουάριο, τόσο η βενζίνη E10 premium όσο και το ντίζελ κόστιζαν 1,754 ευρώ ανά λίτρο σε μηνιαίο μέσο όρο σε όλη τη Γερμανία.

Εάν οι τιμές παραμείνουν παρόμοιες τον Μάρτιο, το ντίζελ θα είναι περίπου 18% φθηνότερα και η premium βενζίνη λίγο λιγότερο από 15% φθηνότερα από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η διαφορά αυτή θα είναι τόσο σημαντική που θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και τον πληθωρισμό.

Ο εμπειρογνώμονας της ADAC για την αγορά καυσίμων, Jürgen Albrecht, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι, “εάν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού λειτουργήσουν και δεν συμβεί κάτι έκτακτο”, οι τιμές των καυσίμων στη Γερμανία θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και λίγο φθηνότερες τους επόμενους μήνες.

Ειδικά για το ντίζελ, το οποίο παραμένει σε σχετικά υψηλό σημείο τιμών σε μακροπρόθεσμη σύγκριση, υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις τιμών, δήλωσε ο Albrecht.

“Η διαφορά τιμής μεταξύ ντίζελ και βενζίνης είναι ακόμη πολύ μικρή”, είπε.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά τις υψηλές τιμές των καυσίμων, το 2022 δεν καταναλώθηκαν λιγότερα καύσιμα στη Γερμανία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Τα ετήσια στοιχεία για τις παραδόσεις καυσίμων που ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομίας και Ελέγχου Εξαγωγών (BAFA) δείχνουν μάλιστα αύξηση της κατανάλωσης βενζίνης σε σύγκριση με τα πανδημικά έτη 2020 και 2021.

Πριν από την πανδημία, ωστόσο, η κατανάλωση ήταν σημαντικά υψηλότερη και για τους δύο τύπους καυσίμων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.