Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Γερμανία: Επιδεινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη λόγω Όμικρον

Γερμανία: Επιδεινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη λόγω Όμικρον

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να επιδεινωθεί αισθητά τον Ιανουάριο, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα ερευνών αγοράς, GfK.

Ο δείκτης μελλοντικού καταναλωτικού κλίματος της GfK, προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των νοικοκυριών θα μειωθεί στις -6,8 μονάδες τον Ιανουάριο από την αναθεωρημένη μέτρηση των -1,8 μονάδων τον Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στις -2,5 μονάδες

Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων εξαιτίας του δ΄ κύματος του κορονοϊού, με περαιτέρω περιορισμούς, καθώς και οι σημαντικά αυξημένες τιμές, ασκούν όλο και περισσότερη πίεση στο καταναλωτικό αίσθημα”, ανέφερε ο Rolf Buerkl της GfK.

Ο κανόνας 2G, που απαιτεί από τους πελάτες είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένοι είτε να έχουν αναρρώσει, προκαλεί βαρύ πλήγμα στον κλάδο λιανικής στη διάρκεια των εορτών, δήλωσε ο ίδιος.

Η GfK χρησιμοποιεί στοιχεία από τρεις υποδείκτες για τον τρέχοντα μήνα προκειμένου να εξαγάγει ένα νούμερο για τον επόμενο μήνα, καταγράφοντας τις οικονομικές προσδοκίες των καταναλωτών, τις προσδοκίες εισοδήματος και την τάση για αγορές.

Τον Δεκέμβριο, υποχώρησαν και οι τρεις δείκτες.

Οι οικονομικές προσδοκίες μειώθηκαν στις 17,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 31 μονάδες τον Νοέμβριο.

“Οι προοπτικές για τις αρχές του επομένου έτους είναι επίσης υποτονικές στο πλαίσιο της ταχείας εξάπλωσης της Όμικρον”, ανέφερε ο Buerkl.

Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος μειώθηκε ξανά τον Δεκέμβριο στις 6,9 από τις 12,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η άνοδος των τιμών ενέργειας και τροφίμων, αποδυναμώνουν την αγοραστική αξία των εισοδημάτων των καταναλωτών.

Η τάση για αγορά μειώθηκε στις 0,8 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 9,7 μονάδες τον Νοέμβριο.

Πηγή: Capital.gr

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.