Γερμανία: Επιδοτήσεις στήριξης των πολιτών λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Γερμανία συζητά επιδοτήσεις προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρώπης προσπαθούν να απαλύνουν την αύξηση των τιμών των καυσίμων και να διατηρήσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της χώρας σταθμίζει μια επιδότηση μεταξύ 20 ευρώ (22 δολάρια) και 50 ευρώ το μήνα, με τις υψηλότερες πληρωμές να αφορούν τις κοινωνικές ομάδες με το χαμηλότερο εισόδημα, ανέφερε η Bild am Sonntag.

Τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα θα εξαιρεθούν.

Τα χρήματα θα καταβάλλονταν για τουλάχιστον τρεις μήνες και θα κόστιζαν στην κυβέρνηση 1 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Δεν είναι σαφές αν το FDP, ο πιο μικρός εταίρος του συνασπισμού, θα συμφωνήσει με την πρόταση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο κορυφαίος πολιτικός του FDP, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, πρότεινε νωρίτερα εκπτώσεις στη βενζίνη για να βοηθήσει τους εργαζόμενους, ιδέα που απορρίφθηκε από ορισμένα μέλη του συνασπισμού.

Ο Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, συν-επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε στην Bild am Sonntag ότι είναι κατά της γενικής στήριξης, αλλά υπέρ μιας στοχευμένης βοήθειας για τις ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα, η οποία θα πρέπει επίσης να καλύπτει μέρος του αυξανόμενου κόστους θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα θα μπορούσε να περιμένει κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας για τους μετακινούμενους για να ελαφρύνει το βάρος των υψηλότερων τιμών των καυσίμων, αλλά αυτό πιθανόν να μην είναι τόσο απλό όσο μια έκπτωση στα καύσιμα.

Ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε στην Tagesspiegel ότι ένας μη γραφειοκρατικός τρόπος βοήθειας θα ήταν η μείωση των φόρων στην ενέργεια και τη βενζίνη.

Η Γερμανία ενέκρινε την Τετάρτη φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές και συζητά περαιτέρω βοήθεια, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ εισήγαγε νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων για ενεργοβόρες επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, θα χορηγήσει επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ευάλωτες ομάδες, ενώ η Πορτογαλία μείωσε τον φόρο στα καύσιμα και προσέφερε πιστωτική γραμμή 400 εκατομμυρίων ευρώ για τις βιομηχανίες που επλήγησαν.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.