Γερμανία: Άρση των περισσότερων μέτρων για την πανδημία από Κυριακή

Newsroom

Updated on:

Γερμανία ανάκτηση ελευθεριών μετά τον εμβολιασμό covid

Η Bundestag ψήφισε σήμερα Παρασκευή υπέρ της άρσης της πλειονότητας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά την αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων.

Από την Κυριακή τα μέτρα περιορίζονται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας τύπου FFP-2 στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις υγειονομικές δομές, όπου θα απαιτούνται και διαγνωστικοί έλεγχοι για κορονοϊό.

Αντιπολίτευση και κρατίδια εξέφρασαν έντονη κριτική για τους νέους κανόνες.

Οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας ψηφίστηκαν τελικά μόνο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινους, FDP), με 388 ψήφους υπέρ, 277 κατά και 2 αποχές.

Το απόγευμα αναμένεται και η έγκριση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat).

Χθες, Πέμπτη, πάντως, πολλές από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις επέκριναν τις αποφάσεις της ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι ελήφθησαν ερήμην τους.

Τα περισσότερα κρατίδια έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν μια μεταβατική περίοδο έως τις 2 Απριλίου, διατηρώντας σε ισχύ έστω κάποιους από τους προηγούμενους κανόνες.

Γερμανία: Κρατίδια σχεδιάζουν παράταση των μέτρων μέχρι αρχές Απριλίου

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής καθώς υπήρξε πάντα υποστηρικτής των πιο επιφυλακτικών ανοιγμάτων, τόνισε σήμερα στη Βουλή ότι η 20ή Μαρτίου δεν είναι «Ημέρα Ελευθερίας» και χαρακτήρισε τις σημερινές αποφάσεις «δύσκολο συμβιβασμό», αλλά όχι μεταξύ της «ομάδας που θέλει ελευθερία» και της «ομάδας των προσεκτικών», διευκρίνισε.

«Πρέπει κανείς να δει και το νομικό ζήτημα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να θέτουμε υπό προστασία ολόκληρη τη χώρα για να υποστηρίξουμε μια μικρή ομάδα μη εμβολιασμένων και όσους δεν είναι πρόθυμοι να λάβουν μέτρα για την προστασία τους. Η ισορροπία θα αλλάξει», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ.

Λήγουν τα μέτρα: Το Bundesrat εγκρίνει μελλοντικούς κανόνες

Ικανοποιημένοι από τις τελικές αποφάσεις εμφανίζονται οι Φιλελεύθεροι (FDP), ενώ οι Πράσινοι δεν έκρυψαν ότι θα επιθυμούσαν ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία για τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Bundestag, περίπου 20.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου διαδηλώνοντας κατά των μέτρων για την πανδημία και ζητώντας γενική άρση τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης