Λήγουν τα μέτρα: Το Bundesrat εγκρίνει μελλοντικούς κανόνες

Το Bundesrat εγκρίνει μελλοντικούς κανόνες

Λήγουν τα μέτρα: Το Bundesrat εγκρίνει μελλοντικούς κανόνες: Ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον τερματισμό των περισσότερων εθνικών περιορισμών της πανδημίας: το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ενέκρινε έναν νόμο που είχε προηγουμένως ψηφιστεί από την βουλή, ο οποίος επιτρέπει σημαντικά λιγότερους γενικούς κανόνες προστασίας στην καθημερινή ζωή.

Ο νέος νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις έχει υπογραφεί και σφραγιστεί: Παρά τα ολοένα και νέα υψηλά επίπεδα του αριθμού των λοιμώξεων, ο δρόμος είναι ελεύθερος για τον τερματισμό των περισσότερων εθνικών περιορισμών της πανδημίας στη Γερμανία.

Την Παρασκευή, το Bundesrat άφησε να περάσει, υπό ανοιχτή διαμαρτυρία, έναν νόμο που ψηφίστηκε από τη Bundestag και επιτρέπει σημαντικά λιγότερους γενικούς κανόνες προστασίας στην καθημερινή ζωή.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ασκήθηκε και πάλι σοβαρή κριτική στα σχέδια και τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν πλέον να κάνουν μόνο μερικές προδιαγραφές για τον έλεγχο της πανδημίας

Η νέα νομική βάση θα ισχύσει από αυτή την Κυριακή, επειδή η τρέχουσα λήγει το Σάββατο.

Για τον έλεγχο της πανδημίας, τα κρατίδια θα είναι σε θέση να προβούν μόνο σε μερικές γενικές προδιαγραφές σχετικά με τις μάσκες και τα τεστ σε εγκαταστάσεις για ευπαθείς ομάδες, όπως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία. Οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές στα λεωφορεία και τα τρένα.

Γερμανία: Άρση των περισσότερων μέτρων για την πανδημία από Κυριακή

Για τα περιφερειακά hotspot, ωστόσο, είναι δυνατόν να επιβληθούν πιο εκτεταμένοι περιορισμοί, εάν το κρατικό κοινοβούλιο διαπιστώσει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Προς το παρόν, όλα τα κρατίδια επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μεταβατική περίοδο και να διατηρήσουν τους ισχύοντες κανόνες προστασίας το αργότερο μέχρι τις 2 Απριλίου.

Ευρεία κριτική για την αποδυνάμωση των μέτρων στη Γερμανία

Στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ασκήθηκε έντονη κριτική σε όλους τους τομείς για τη σχεδιαζόμενη αποδυνάμωση της εθνικής προστασίας.

Οι πρωθυπουργοί της Έσσης, Volker Bouffier, και της Θουριγγίας, Bodo Ramelow), καθώς και η υπουργός Υγείας του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Stefanie Drese, άσκησαν ομόφωνα κριτική ότι τα μελλοντικά μέτρα προστασίας και το πεδίο δράσης των ομόσπονδων κρατιδίων δεν είναι επαρκή.

Ωστόσο, αισθάνθηκαν αναγκασμένοι να αφήσουν το νόμο να περάσει, καθώς διαφορετικά όλοι οι κανόνες θα καταργούνταν το αργότερο μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 2 Απριλίου.

Ο Βαυαρός υπουργός Ομοσπονδιακών Υποθέσεων, Florian Herrmann, δήλωσε: “Όλα αυτά είναι ένα διαδικαστικό σκάνδαλο”.

Πρόσθεσε ότι τα ομόσπονδα κρατίδια θα πρέπει τώρα να ρυθμίσουν εσπευσμένα, εάν θέλουν να επωφεληθούν από μια μεταβατική περίοδο πριν από τη λήξη των ομοσπονδιακών απαιτήσεων, η οποία είχε αποφασιστεί επί της αρχής. Αυτό ισχύει και για τους πολίτες: “Κανείς δεν μπορεί να παρακολουθεί ποιος κανονισμός ισχύει πότε. Έχει προκύψει μεγάλη νομική αβεβαιότητα”.

Η Sabine Dittmar, υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, υπερασπίστηκε τα σχέδια. Τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν τα περισσότερα από τα προστατευτικά μέτρα, εκδίδοντας τα δικά τους ψηφίσματα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, ο τροποποιημένος νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, είπε η ίδια, αναφερόμενη στο FDP, το οποίο συγκυβερνά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης