Γερμανία: Φθηνότερο και πάλι το πετρέλαιο θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι και πάλι σημαντικά φθηνότερο από ό,τι στα μέσα του 2022. Ωστόσο, το επίπεδο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από τις μακροπρόθεσμες τιμές.

Όταν συζητήθηκαν το 2022 οι αυξημένες τιμές της ενέργειας, επρόκειτο κυρίως για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Το πετρέλαιο θέρμανσης έπαιξε πολύ μικρότερο ρόλο, αλλά ακόμη και εδώ οι διακυμάνσεις των τιμών ήταν σημαντικές.

Οι τιμές έχουν μόλις ηρεμήσει και πάλι κάπως – αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Την χρονιά που μας πέρασε, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στη Γερμανία κόστιζε από 80 λεπτά έως και πάνω από δύο ευρώ. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η μέση τιμή ήταν περίπου 1,55 ευρώ.

Από τον Οκτώβριο και μετά, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε και πάλι σημαντικά. Αυτή τη στιγμή, το λίτρο κοστίζει περίπου 1,25.

Το αργό πετρέλαιο έχει μία από τις ισχυρότερες επιρροές στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

Τι θα συμβεί τώρα; Το ερώτημα αυτό απασχολεί σχεδόν κάθε πολίτη που χρησιμοποιεί σύστημα θέρμανσης πετρελαίου και είναι τόσο δύσκολο να απαντηθεί όσο και το ερώτημα για το επίπεδο του Dax τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ωστόσο, μπορούν να ληφθούν υπόψη ορισμένοι κεντρικοί παράγοντες επιρροής.

Για παράδειγμα, η τιμή του αργού πετρελαίου, η οποία πρόσφατα μειώθηκε σημαντικά και σήμερα βρίσκεται γύρω στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, είναι πολύ σημαντική.

Εδώ δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα την επηρεάσουν οι περαιτέρω κυρώσεις και τα ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ωστόσο, ενόψει των ανησυχιών για την ύφεση παγκοσμίως, η ζήτηση θα μπορούσε να παραμείνει περιορισμένη και, ως εκ τούτου, να συμπιέσει επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αν η κινεζική οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες μετά το τέλος των περιορισμών της Κορόνα.

Η πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου συμπιέζει τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

Υπάρχει επίσης σύνδεση με την αγορά φυσικού αερίου. Ειδικά οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορούν συχνά να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών πηγών ενέργειας.

Επειδή το φυσικό αέριο είναι σήμερα και πάλι πολύ φθηνότερο στις αγορές – αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο – η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης ως εναλλακτική πηγή ενέργειας έχει μειωθεί.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει και πάλι γρήγορα στην εξαιρετικά ευμετάβλητη αγορά φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, όταν ξανακάνει σημαντικά κρύο και καταναλώνεται πολύ φυσικό αέριο.

Ο καιρός ελέγχει επίσης τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης

Εάν ο χειμώνας αποδειχθεί ψυχρότερος από ό,τι είχαν προγραμματίσει οι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια ιδιοκτήτες συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο στη Γερμανία, ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να παραγγείλουν νωρίτερα περισσότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές.

Ομοίως, η ψυχρή περίοδος στις ΗΠΑ μπορεί να έχει κάποια επίδραση, καθώς δυσχεραίνει την παραγωγή και την εξαγωγή πετρελαίου σε ορισμένες περιοχές.

Πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης – λίγο πολύ τα ίδια προϊόντα

Η τιμή του πετρέλαιο κίνησης επηρεάζει επίσης την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, επειδή πρόκειται για το ίδιο προϊόν. Έτσι, εάν η ζήτηση για ντίζελ αυξηθεί, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου, αυτό μπορεί επίσης να κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερο – αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Αυτό φάνηκε, για παράδειγμα, από τη συχνή πτώση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ιδίως στο παρελθόν.

Εκεί, επικράτησε προφανώς το φαινόμενο ότι οι προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης ήθελαν να επιτύχουν μισή λογική χρήση και να παρακινήσουν τους πελάτες να αγοράσουν με ευνοϊκές τιμές.

Ωστόσο, η επιρροή της δυναμικότητας των διυλιστηρίων είναι πολύ μεγαλύτερη. Σε αντίθεση με τη βενζίνη, η Γερμανία δεν παράγει αρκετό πετρέλαιο κίνησης/θέρμανσης.

Μεγαλύτερες ποσότητες προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από τη Ρωσία, η οποία έχει πλέον εξαλειφθεί. Επιπλέον, τα διυλιστήρια στη Γερμανία και την Αυστρία τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας φέτος.

Οι αντικαταστάτες υποτίθεται ότι θα ερχόντουσαν από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων. Εκεί, ωστόσο, εξετάζονται επί του παρόντος περιορισμοί στις εξαγωγές ντίζελ, επειδή τα αποθέματα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά.

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται κυρίως σε δολάρια

Δεν πρέπει επίσης να παραμεληθεί η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο, επειδή το αργό πετρέλαιο διακανονίζεται κυρίως σε δολάρια. Αυτό επηρεάζει επίσης την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Η σημαντική απώλεια της αξίας μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου αντισταθμίστηκε στη συνέχεια από μια σαφή ανοδική τάση του ευρώ – με την αντίστοιχη επίδραση της μείωσης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η αγορά πετρελαίου θέρμανσης είναι τελικά μια κερδοσκοπία εμπορευμάτων

Τι σημαίνει αυτό για τη δική μας αγοραστική συμπεριφορά; Από αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιλέξει τη βέλτιστη, δηλαδή την πιο ευνοϊκή, στιγμή για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Τελικά, κάθε καθυστέρηση στην παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης και κάθε πρόωρη αγορά είναι μια κερδοσκοπία εμπορευμάτων. Και ο καθένας πρέπει να “επεξεργαστεί” τα δικά του στοιχήματα για την άνοδο ή την πτώση των τιμών.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.