Γερμανία: Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να κάνουν αυτό το λάθος!

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Πληθαίνουν οι θάνατοι τοξικομανών στη Γερμανία

Ο πρόσφατος θάνατος των τριών κοριτσιών (13, 15, 18) που πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών συγκλόνισε τους ανθρώπους σε όλη τη Γερμανία

Στην περίπτωση δύο εκ των εφήβων, έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για Ecstasy. Ειδικά οι γονείς είναι πλέον ανήσυχοι και αναρωτιούνται: Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά;

Ο Matthias Rost (48 ετών), πτυχιούχος κοινωνικός παιδαγωγός και σύμβουλος εξαρτήσεων, εργάζεται εδώ και 22 χρόνια στην περιοχή της Λειψίας στο πλαίσιο της εργασίας για τα ναρκωτικά στους νέους.

Μίλησε στη BILD για τα προειδοποιητικά σήματα που πρέπει να αναγνωρίζουν οι γονείς και ποιο λάθος δεν πρέπει ποτέ να κάνουν!

“Οι έφηβοι δεν σκέφτονται”

Όσον αφορά τον δραματικό θάνατο από ναρκωτικά της 13χρονης από το Altentreptow (Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία), ο οποίος κατάπιε την εξαιρετικά υψηλή δόση έκστασης “Blue Punisher”, ο Rost λέει:

“Είναι τόσο τραγικό, αλλά πιθανότατα δύσκολα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ακόμη και ένας ενήλικας θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί από αυτή την υψηλή δόση έκστασης”.

Αλλά οι έφηβοι που δοκιμάζουν ναρκωτικά κάθε είδους δύσκολα μπορούν να αποτραπούν από τους γονείς.

“Οι έφηβοι δεν σκέφτονται. Και ακόμη και αν οι γονείς έχουν απαγορεύσει κάτι, το παιδί δεν χρειάζεται να το τηρήσει σε καμία περίπτωση”, προειδοποιεί ο ειδικός.

Η κατανάλωση δύσκολα μπορεί να σταματήσει. Αυτό όμως που μπορούν να κάνουν ενεργά οι γονείς είναι να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους και έτσι να αποτρέψουν τον εθισμό.

“Οι γονείς μπορούν να πετύχουν πολλά μέσα από την εκπαίδευση, την πρόληψη και την ανοιχτή συζήτηση”.

Σύμφωνα με τον Rost, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν καλά το παιδί τους και να το παρατηρούν.

“Στην πραγματικότητα, η ατομική κατανάλωση είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί.

Τις περισσότερες φορές, οι γονείς το παρατηρούν μόνο όταν το παιδί κάνει χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, λέει ο θεραπευτής εθισμού.

Προειδοποιητικά σημάδια της χρήσης ναρκωτικών

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν το παιδί ήταν πάντα καλός μαθητής και οι βαθμοί του ξαφνικά πέφτουν κατακόρυφα, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη.

Επίσης, αν ο χαρακτήρας ή η διατροφική συμπεριφορά αλλάζει απότομα και δεν υπάρχει εμφανής λόγος, αυτό μπορεί να υποδηλώνει χρήση ναρκωτικών.

Οι γονείς θα πρέπει επομένως να γνωρίζουν τον τρέχοντα κύκλο φίλων και να παραμένουν σε επαφή με το σχολείο και τους δασκάλους.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι γονείς, παρεμπιπτόντως, είναι να έχουν αυταπάτες: “Είναι μοιραίο να σκέφτεται κανείς ‘α, τα ναρκωτικά δεν θα χτυπήσουν την πόρτα του παιδί μου’. Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς”.

Οι τρέχουσες περιπτώσεις, όπως ο σχετιζόμενος με τα ναρκωτικά θάνατος της 13χρονης στο Altentreptow (Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία), της 15χρονης στο Rathenow (Βρανδεμβούργο) ή της 18χρονης στο Halle (Σαξονία-Άνχαλτ), είναι ένας κατάλληλος τρόπος για να ξεκινήσετε τη συζήτηση για τα ναρκωτικά με το δικό σας παιδί.

Οι γονείς πρέπει να πάνε σε φροντιστήρια για τα ναρκωτικά!

Όσοι δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες λέξεις μπορούν πάντα να αναζητήσουν συμβουλές από θεραπευτές εθισμού και συμβουλευτικά κέντρα για τα ναρκωτικά.

Τα κέντρα αυτά δεν είναι μόνο για επείγουσες περιπτώσεις, αλλά και προληπτικά.

“Πάντα υπάρχουν πρωτοβουλίες, αλλά συχνά οι καρέκλες είναι άδειες”, λέει ο Rost από την εμπειρία του. “Στην αγορά κυκλοφορούν συνεχώς νέα φάρμακα για τα οποία οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν”.

Αυτό που προκαλεί πανικό σήμερα ως Blue Punisher μπορεί να είναι ένα διαφορετικό χάπι αύριο.

“Δεν μπορείς να είσαι ενήμερος χωρίς να ενημερώνεσαι. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Αλλά βλέπω μεγάλη ανάγκη για πολλούς γονείς να ενημερωθούν”, λέει ο Rost στη BILD.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης