Γερμανία: To IG Metall διεκδικεί την εβδομάδα 4 ημερών εργασίας

Το πανίσχυρο συνδικάτο μετάλλου της Γερμανίας, IG Metall, μπαίνει στη διεκδίκηση της εβδομάδας των τεσσάρων ημερών εργασίας.

Ο χρόνος εργασίας θα μπορούσε να μειωθεί από τις 35 στις 32 ώρες την εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για την IG Metall στη βορειοδυτική γερμανική χαλυβουργία, Κνουτ Γκίσλερ, θέτει ως στόχο για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου την εισαγωγή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με πλήρεις αποδοχές.

«Θέλουμε να επιτύχουμε πραγματική ανακούφιση για τους εργαζόμενους χωρίς να μειωθούν οι αποδοχές τους», είπε ο Γκίσλερ στην εφημερίδα «Westdeutsche Allgemeine Zeitung» (WAZ).

Θεωρεί ότι ένα τέτοιο βήμα θα είναι μεγάλη πρόοδος για την ποιότητα ζωής και την υγεία των εργαζομένων.

Η συμφωνίες στη βορειοδυτική γερμανική χαλυβουργία στα ομόσπονδα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Κάτω Σαξονίας, της Έσσης και της Βρέμης, κατά κανόνα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα για ολόκληρο τον κλάδο.

Μέχρι στιγμής, τα σχόλια από τους εργαζόμενους στον τομέα του χάλυβα ήταν εξαιρετικά θετικά, είπε ο Γκίσλερ.

Παράλληλα, πιστεύει ότι με το τετραήμερο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας που αναμένονται στην πορεία του πράσινου μετασχηματισμού της χαλυβουργίας.

Ο Γκίσλερ η καθιέρωση του τετραήμερου βδομάδας στη χαλυβουργία με μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 35 σε 32 ώρες με πλήρεις αποδοχές θα είναι μια διαδικασία αρκετών χρόνων, προκειμένου να μπορέσουν και οι εργοδότες να αλλάξουν προγράμματα υπηρεσιών και βάρδιας.

Πηγή: Γιώργος Παππάς | ΕΡΤNEWS

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης