Γερμανία: Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024

Newsroom

Κρίστιαν Λίντνερ FDP

Mειωμένες κατά €30 δισ. οι δαπάνες αλλά και κατά 90 δισεκατομμύρια υψηλότερες από το 2019

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ κατέθεσε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, στο οποίο προβλέπονται συνολικές δαπάνες 445 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένες κατά 30 δισεκατομμύρια από το προηγούμενο έτος, αλλά και κατά 90 δισεκατομμύρια υψηλότερες από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία.

«Τα χρόνια των παχιών αγελάδων έχουν περάσει», σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αναφερόμενο στο πνεύμα του νέου προϋπολογισμού.

Το 2024 όλα τα υπουργεία, εκτός από το υπουργείο Άμυνας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξοικονόμηση πόρων, μετά την αναστολή του «φρένου χρέους» για την περίοδο 2020-2022, η οποία αποφασίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μεγάλη εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη μείωση των επιδοτήσεων για τη συνταξιοδοτική ασφάλιση και την ασφάλιση περίθαλψης, καθώς και από την διακοπή παροχής επιδόματος τέκνων σε οικογένειες με υψηλό εισόδημα.

Την ίδια ώρα ο κλάδος της γαστρονομίας αντιδρά ήδη για την επαναφορά του παλαιότερου ΦΠΑ, ενώ η βιομηχανία ζητά κρατική βοήθεια ή φοροελαφρύνσεις λόγω του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το “φρένο χρέους” αποτελεί εγγύηση για το ότι οι επόμενες γενιές δεν θα επιβαρυνθούν με τοκοχρεολύσια», δήλωσε ο αρμόδιος βουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Ότο Φρίκε, ενώ, σύμφωνα με το ARD, πολλοί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) – συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – και από τους Πράσινους, θα ήθελαν να παραμείνει σε αναστολή το «φρένο χρέους» και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στις επενδύσεις για την προστασία του κλίματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης