Ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας: Οι συνέπειες στη Γερμανία…

Newsroom

Ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας: Οι συνέπειες στη Γερμανία...

Θα πρέπει η Γερμανία να χωριστεί σε διάφορες ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας; Εάν αυτό συμβεί, όπως προτείνει η ΕΕ, αυτό θα σήμαινε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για πολλά κρατίδια. Από τι εξαρτάται η απόφαση και πότε μπορεί να έρθει…

Θα πρέπει η τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να συνεχίσει να είναι η ίδια σε όλη τη Γερμανία;

Ή μήπως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα πρέπει να χωριστεί σε διάφορες ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που θα αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιφερειακή βάση;

Η συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό έχει γίνει πρόσφατα και πάλι πιο έντονη.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας αντιτίθεται αυστηρά σε μια ξεχωριστή ζώνη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τη νότια Γερμανία, διότι αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαυαρία.

“Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη νότια Γερμανία ως τη βιομηχανική καρδιά της δημοκρατίας”, προειδοποίησε ο Markus Söder (CSU).

Από την άλλη πλευρά, η Βόρεια Γερμανία με τις πολλές ανεμογεννήτριές της θα επωφεληθεί από τη δική της ζώνη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της πτώσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, Tobias Goldschmidt (Πράσινοι), πιστεύει ότι το κρατίδιό του συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή τροφοδοσία ολόκληρης της Γερμανίας:

“Τότε μπορώ επίσης να εκφράσω την προσδοκία ότι και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα αναδιαρθρωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε και εμείς κάτι από αυτήν”.

Η ΕΕ προτείνει διάφορες ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Ήδη πριν από ένα χρόνο, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER) πρότεινε τη διαίρεση της Γερμανίας σε έως και πέντε διαφορετικές ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας – παρόμοια με ό,τι συμβαίνει ήδη στη Σουηδία ή την Ιταλία.

Η ΕΕ ακολουθεί την αρχή ότι οι ζώνες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις φυσικές πραγματικότητες του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχουν μόνο λίγες γραμμές, οι ζώνες τιμών θα πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ τους.

Προκειμένου να αποφευχθεί, για παράδειγμα, η αιολική ενέργεια από τη βόρεια Γερμανία να πωλείται εικονικά στη Βαυαρία, αν και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μεταφερθεί καθόλου.

Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ξεκινήσουν οι ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή φυσικό αέριο στο νότο για να τροφοδοτήσουν ούτως ή άλλως την ενέργεια.

Και το προκύπτον κόστος του λεγόμενου redispatch μετακυλίεται σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσφατα αυξήθηκαν απότομα σε περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

Γνωμοδότηση των εμπειρογνωμόνων των διαχειριστών του δικτύου όχι μέχρι τον Φεβρουάριο

Για λογαριασμό της ΕΕ, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς διερευνούν ποιες επιπτώσεις θα είχαν οι διάφορες επιλογές για την περιφερειακή διαίρεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπολογίζονται συνολικά 22 παράμετροι, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων αυτών των αλλαγών στις εταιρείες.

Το αποτέλεσμα είχε ουσιαστικά ανακοινωθεί για το φετινό καλοκαίρι.

Αλλά το όλο θέμα αναβλήθηκε: μια εκπρόσωπος του διαχειριστή δικτύου Tennet BR24 εξηγεί ότι βρίσκονται ακόμη στη μέση των περίπλοκων υπολογισμών.

Η έκθεση και η κοινή σύσταση των ευρωπαϊκών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς προς τα κράτη μέλη σχετικά με τη μελλοντική διαίρεση των ζωνών αναμένεται τώρα τον Φεβρουάριο του 2024.

Η ΕΕ συνιστά, η Γερμανία αποφασίζει…

Εάν η σύσταση είναι η πραγματική διαίρεση της Γερμανίας σε διάφορες ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό δεν θα συμβεί αυτόματα.

Διότι δεν είναι η ΕΕ που αποφασίζει σχετικά, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Μπούντεσταγκ.

Οι πολιτικές ενδείξεις στη Γερμανία δείχνουν μέχρι στιγμής ότι η ενιαία ζώνη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να διατηρηθεί.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) έχει ήδη ταχθεί πολλές φορές υπέρ αυτού, όπως και ο ηγέτης των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ.

Η Βαυαρία δεν θα ήταν ο μόνος χαμένος σε περίπτωση διαίρεσης σε διάφορες ζώνες: μια συμμαχία έξι ομόσπονδων κρατιδίων έχει ταχθεί κατά της διαχωριστικής γραμμής, συμπεριλαμβανομένων της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Έσσης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου, του Σάαρλαντ και της πολυπληθούς Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Τι ρόλο παίζει το κόστος;

Έτσι, παρόλο που ορισμένοι ειδικοί της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συμβουλεύουν τη διαίρεση σε διάφορες ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων στη Γερμανία μιλάει εναντίον της.

Ανάλογα με το πόσο σαφής θα αποδειχθεί η έκθεση των διαχειριστών του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και πόσο υψηλό θα είναι ενδεχομένως το κόστος διατήρησης της ενιαίας γερμανικής ζώνης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που ποσοτικοποιείται σε αυτήν, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα στη συζήτηση το επόμενο έτος.

Μόλις ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενες μεγάλες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ βόρειας και νότιας Γερμανίας, θα είναι ευκολότερη η διατήρηση της ενιαίας ζώνης τιμών.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, αυτό θα συμβεί μεταξύ 2027 και 2031.

Τα τέλη δικτύου είναι ένα άλλο θέμα

Παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει να συγχέεται η συζήτηση για τις ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των τελών δικτύου.

Αυτά τείνουν επίσης να είναι υψηλότερα στη βόρεια Γερμανία από ό,τι στο νότο.

Ωστόσο, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων, συμπεριλαμβανομένης της Βαυαρίας, και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι ο υπολογισμός των τελών δικτύου πρέπει να αλλάξει.

Διότι εδώ υπάρχουν νικητές και χαμένοι σε κάθε κρατίδιο: οι αγροτικές περιοχές πλήρωναν μέχρι σήμερα συνήθως περισσότερα τέλη δικτύου, επειδή το κόστος για τη σύνδεση των ανεμογεννητριών και των ηλιακών πάρκων με το δίκτυο κατανέμεται τοπικά σε μικρή κλίμακα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων πρόκειται να εξουσιοδοτηθεί να αλλάξει το σύστημα – μόνο το πώς ακριβώς συζητείται ακόμη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης