Γερμανία-Covid: Μήνυση σε κρατίδιο και όχι σε εταιρεία εμβολίων

Ενημερώθηκαν επαρκώς τα κέντρα εμβολιασμού για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού Corona; Δύο γυναίκες από τη Βαυαρία λένε: Όχι. Γι’ αυτό ο δικηγόρος τους καταθέτει αγωγή – όχι κατά των κατασκευαστών του εμβολίου, αλλά για πρώτη φορά κατά του Βαυαρικού κρατιδίου.

Επισημάνθηκαν επαρκώς οι πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού Corona σε χιλιάδες ανθρώπους ημερησίως στα βαυαρικά κέντρα εμβολιασμού; Από σήμερα, δύο δικαστήρια στη Βαυαρία θα πρέπει να ασχοληθούν με αυτό το ερώτημα: Το περιφερειακό δικαστήριο του Άμπεργκ και το περιφερειακό δικαστήριο του Μέμμινγκεν.

Αυτό συμβαίνει επειδή ένα δικηγορικό γραφείο από το Würzburg, το οποίο εκπροσωπεί δύο γυναίκες με πιθανή βλάβη από τον εμβολιασμό, έχει τώρα καταθέσει αγωγή κατά του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες υποθέσεις αφορούν δύο γυναίκες

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικηγορικού γραφείου, μια 38χρονη υπάλληλος από το Άνω Παλατινάτο εμβολιάστηκε με το Biontech σε ιατρικό κέντρο υγείας στο Regenstauf τον Ιούνιο του 2021. Σύμφωνα με τη γυναίκα, δεν ενημερώθηκε σωστά για τους κινδύνους.

Λίγο αργότερα, εμφάνισε έκζεμα στο δεξί της χέρι, το οποίο τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά τον εμβολιασμό Corona, δεν έχει ακόμη επουλωθεί και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικά μέσα. Ως δεξιόχειρας, περιορίζεται πλέον σοβαρά από τη βλάβη, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.

Η δεύτερη ενάγουσα είναι μια 42χρονη πρώην υπάλληλος παιδικής φροντίδας, η οποία σήμερα δεν μπορεί να ασκήσει τη δουλειά της λόγω συμπτωμάτων εξάντλησης, πόνου στα άκρα και στους μύες και εξανθήματος στο πρόσωπο.

Καθώς η γυναίκα αρχικά δεν απέδωσε τα συμπτώματα στον εμβολιασμό, εμβολιάστηκε για δεύτερη και τρίτη φορά σε κέντρο εμβολιασμού στο Kaufbeuren και στη συνέχεια στο Bad Wörishofen.

Μετά τον τρίτο εμβολιασμό, ωστόσο, τα συμπτώματα χειροτέρευαν όλο και περισσότερο, δήλωσε η ενάγουσα σε συνέντευξή της στο BR.

Επιπλέον, στη συνέχεια εμφάνισε εξάνθημα στο πρόσωπο. Αρχικά, δεν της πέρασε από το μυαλό ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανή παρενέργεια του εμβολιασμού. Μόνο ο εναλλακτικός θεραπευτής της την έκανε να το συνειδητοποιήσει, δήλωσε η 42χρονη σε συνέντευξή της στο BR.

Αγωγή κατά του κρατιδίου της Βαυαρίας

“Η διευκρίνιση ήταν λίγο φτωχή. Εκτός από το χαρτί που έλαβα το οποίο και υπέγραψα στο τέλος η ενημέρωση ήταν: “Αισθάνεστε καλά σήμερα;” – αυτό ήταν όλο”, δήλωσε η γυναίκα από το Allgäu όταν ρωτήθηκε γιατί ο δικηγόρος της θέλει τώρα να μηνύσει το Κράτος της Βαυαρίας.

Περισσότερες από 180 αστικές αγωγές για υποτιθέμενες ζημίες που προκλήθηκαν από τους εμβολιασμούς Corona βρίσκονται επί του παρόντος ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων. Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση για πόνο και ταλαιπωρία και αποζημίωση επειδή πιστεύουν ότι υπέστησαν σοβαρές παρενέργειες σε σχέση με τους εμβολιασμούς.

Στις τρέχουσες υποθέσεις στο Άνω Παλατινάτο και το Allgäu, ωστόσο, η αγωγή δεν στρέφεται κατά των κατασκευαστών των εμβολίων, αλλά κατά του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι ασθένειες και οι ζημίες τους ήταν άμεσο αποτέλεσμα των εμβολιασμών κατά του ιού SARS-Cov-2. Ωστόσο, οι δόσεις του εμβολίου δεν τους χορηγήθηκαν σε ιατρείο, αλλά σε κέντρο εμβολιασμού.

Αυτά τα κέντρα εμβολιασμού διοικούνταν από τους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά για λογαριασμό του κρατιδίου της Βαυαρίας. Οι γιατροί των κέντρων εμβολιασμού είχαν αποζημιωθεί από όλες τις απαιτήσεις τρίτων, για τις οποίες το κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Σύμφωνα με αυτό το λεγόμενο νόμο περί κρατικής ευθύνης, η κυβέρνηση της Βαυαρίας θα έπρεπε να είναι υπεύθυνη για τυχόν ζημίες και ανεπιθύμητες συνέπειες.

Δικηγορικό γραφείο: οι πελάτες δεν ενημερώθηκαν επαρκώς

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο, η αγωγή με επίδικο ποσό 157.000 ευρώ βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε εμβολιασμός πρέπει να εξηγείται προφορικά και λεπτομερώς.

Η κατάλληλη ενημέρωση, όπως έγινε και για τον εμβολιασμό Corona, δεν δόθηκε πριν από τον εμβολιασμό στις δύο περιπτώσεις, αναφέρει το δικηγορικό γραφείο. “Συνεπώς, η σωστή εκπαίδευση στον εμβολιασμό δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά”.

Και στις δύο περιπτώσεις, δεν είχε γίνει καμία συζήτηση με τον γιατρό σχετικά με τον εμβολιασμό και δεν δόθηκε καν χρόνος στους παθόντες να αρχίσουν να εξετάζουν το ενημερωτικό δελτίο, ανέφερε η δικηγορική εταιρεία. Επιπλέον, ο εμβολιασμός δεν έγινε από γιατρό, αλλά από βοηθό γιατρού. Δεν είχαν συζητηθεί ούτε οι κίνδυνοι ούτε τα περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Ποιος ευθύνεται σε περίπτωση ενδεχόμενης ελλιπούς ενημέρωσης;

Το δικηγορικό γραφείο τονίζει: “Εάν υπάρχει εσφαλμένη ή ελλιπής ενημέρωση, ο γιατρός είναι κατά βάση υπεύθυνος για όλες τις αρνητικές συνέπειες της θεραπείας”. Παραπέμπει σε απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τώρα όμως πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο το κρατίδιο της Βαυαρίας, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό των δικηγόρων, είχε παραβιάσει το επίσημο και εκπαιδευτικό του καθήκον κατά τον εμβολιασμό που διενεργήθηκε για λογαριασμό του στα κέντρα εμβολιασμού.

Αγωγή κατά της πόλης του Μονάχου

Παρόμοια υπόθεση έχει ήδη εισαχθεί ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου. Και εδώ πρόκειται για την ενημέρωση που παρέχεται στα κέντρα εμβολιασμού. Ο εναγόμενος, ωστόσο, είναι ο Δήμος του Μονάχου. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στα τέλη Ιουνίου, αλλά το πρώτο ερώτημα θα είναι αν η πόλη είναι ο σωστός εναγόμενος και όχι το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Το Υπουργείο Υγείας δικαιολογείται

Απαντώντας σε ερώτηση του BR, εκπρόσωπος του βαυαρικού υπουργείου Υγείας εξήγησε: “Όπως συμβαίνει με κάθε εμβολιασμό, έτσι και για τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού πρέπει να προηγείται εξήγηση από τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό”.

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) παρείχε στα ομόσπονδα κρατίδια ενημερωτικά φυλλάδια και αντίστοιχα υποδείγματα εντύπων για το ιατρικό ιστορικό και τη συγκατάθεση για τον εμβολιασμό. Τα έγγραφα αυτά έχουν προσαρμοστεί συνεχώς στην τρέχουσα κατάσταση εμβολιασμού.

Περίπλοκα στοιχεία

Είτε υποβάλλεται μήνυση κατά των κατασκευαστών είτε κατά του κρατιδίου της Βαυαρίας: Η αξίωση αποζημίωσης πρέπει να αποδειχθεί από τους ενάγοντες.

Υπάρχουν πολλά δικηγορικά γραφεία στη Γερμανία που διαφημίζονται για να βοηθήσουν τους θιγόμενους να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους εάν έχουν υποστεί ζημία από τον εμβολιασμό Covid. Πρόκειται για μια μεγάλη υπόσχεση.

Οι πληγέντες βρίσκονται σε μια φαινομενικά απελπιστική κατάσταση και αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Ωστόσο, οι υποθέσεις ιατρικής ευθύνης είναι πάντα περίπλοκες και δύσκολο να αποδειχθούν, και αυτό ισχύει και για τον εμβολιασμό με το Covid.

Αλλά αυτό που κάνει τα πράγματα ιδιαίτερα δύσκολα εδώ είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει λίγες αξιόπιστες μελέτες για το θέμα και οι εταιρείες δεν συνεργάζονται πάντα.

Η Yvonne Schuld, δικηγόρος με ειδίκευση στο ιατρικό δίκαιο από το Mainz, φροντίζει έναν αριθμό πελατών ηλικίας 21 έως 86 ετών. Αυτοί ήρθαν μετά τον εμβολιασμό με βλάβες στην υγεία πολλαπλών ειδών. Λέει ότι είναι ωστόσο δύσκολο να προωθηθούν αυτές οι υποθέσεις μέχρι την κατάθεση αγωγής.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες κωλυσιεργούσαν και δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για διευκρινίσεις. Ακόμη και τα ένθετα συσκευασίας δεν διατίθενται. Ως εκ τούτου, έχει καταθέσει αγωγή ενημέρωσης κατά της εταιρείας Biontech σε δύο περιπτώσεις. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να υπάρξουν αξιόπιστες αποφάσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης