Γερμανία: Έρχεται οδόστρωμα που θα φορτίζει τα αυτοκίνητα;

Το γέμισμα με βενζίνη είναι αστραπιαίο, αλλά η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου διαρκεί πολύ περισσότερο. Φοιτητές, σπουδαστές και επιστήμονες στη Στουτγάρδη θέλουν τώρα να το αλλάξουν αυτό. Μακριά από το καλώδιο, στον ηλεκτρονικό δρόμο!

Σε μια πίστα δοκιμών μήκους 20 μέτρων στην πανεπιστημιούπολη της Στουτγάρδης, τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα φορτίζουν κατά την οδήγηση. Χωρίς καμία αναμονή.

“Με αυτή την υψηλή απόδοση, έχουμε επιτύχει ένα ορόσημο στην επαγωγική δυναμική φόρτιση. Δεν γνωρίζουμε κανένα σύστημα που να είναι παρόμοια αποδοτικό”, λέει ο υπεύθυνος του έργου καθηγητής Nejila Parspour, ο οποίος εργάζεται στο έργο εδώ και δύο χρόνια.

Ανάλογα με το μέγεθος, το βάρος και τη χωρητικότητα της μπαταρίας του, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται μεταξύ 16 και 29 κιλοβατώρες ανά 100 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ενεργειακή εταιρεία EnBW με έδρα την Καρλσρούη.

Ο “σούπερ δρόμος” επιτρέπει φόρτιση έως και 20 κιλοβατώρες.

Η παγίδα: δεν φορτίζει αυτόματα κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο όταν κινείται στον ηλεκτρικό δρόμο. “Μόνο τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία μπορούν να φορτιστούν”, εξηγεί ο καθηγητής Parspour.

Θεωρητικά, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε αυτοκινητόδρομους. Πόσο υψηλό θα ήταν το κόστος για τους ηλεκτρονικούς δρόμους είναι ακόμη ασαφές, λέει ο ίδιος.

Πώς λειτουργεί ο ηλεκτρονικός δρόμος φόρτισης;

Ο E-road αποτελείται από πολλά μεμονωμένα πηνία που ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο όταν ένα όχημα πλησιάζει το αντίστοιχο πηνίο.

Το σύστημα ανιχνεύει αυτόματα τη θέση του εκάστοτε οχήματος.

Ο καθηγητής Parspour εξηγεί: “Όταν το πηνίο ενεργοποιείται, εναλλασσόμενο ρεύμα ρέει μέσα από αυτά τα πηνία, δημιουργώντας ένα εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο”.

Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα κινείται το αυτοκίνητο, μεταδίδεται συνεχώς ισχύς 10 κιλοβάτ- είναι δυνατή η χρήση έως και 20 κιλοβάτ, λέει.

Για σύγκριση: μια συμβατική πρίζα παρέχει 2,3 κιλοβατώρες συνεχούς ισχύος για τη φόρτιση ενός ηλεκτρονικού αυτοκινήτου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης