Τι ποσοστό του μισθού ξοδεύεται για το ενοίκιο στη Γερμανία

Πάνω από το 15% των ανθρώπων στη Γερμανία ξοδεύουν τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός τους για ενοίκιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Το ενοίκιο καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του μέσου γερμανικού μισθού, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

Η υπηρεσία διαπίστωσε ότι 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα ξοδεύουν τουλάχιστον το 40% του μισθού τους για ενοίκιο, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο ξοδεύουν περισσότερο από το μισό μισθό τους για κρύα ενοίκια.

Τα ψυχρά ενοίκια στη Γερμανία τυπικά δεν περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως η θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε το συνολικό κόστος στέγασης είναι ακόμη υψηλότερο.

Το μέσο ακαθάριστο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο στη Γερμανία βρισκόταν στα 8,70 ευρώ στα τέλη του 2022, αν και είναι πολύ υψηλότερο σε μέρη όπως το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη – και κυρίως το Μόναχο.

Η αυξανόμενη επιβάρυνση από το ενοίκιο είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, τους ανθρώπους στις μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις και τους ανθρώπους που μετακόμισαν στα σημερινά τους διαμερίσματα μετά το 2019.

Οι άνθρωποι που ζουν σε μικρότερες γερμανικές πόλεις εξακολουθούν να πληρώνουν, κατά μέσο όρο, πολύ λιγότερα ενοίκια από ό,τι οι άνθρωποι σε μεγαλύτερες πόλεις.

Οι κάτοικοι των πόλεων με 20.000 κατοίκους ή λιγότερους ξοδεύουν περίπου το 26% του εισοδήματός τους για ενοίκιο, σε σύγκριση με το 27 έως 29% που παρατηρείται στις πόλεις με πάνω από 100.000 κατοίκους.

Η επιβάρυνση όσων μένουν μόνοι είναι ιδιαίτερα αισθητή. Ξοδεύουν περίπου το ένα ολόκληρο τρίτο του εισοδήματός τους για κρύα ενοίκια, ως μέσος όρος σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό συμβαίνει σε σύγκριση με τα ζευγάρια ή τα νοικοκυριά δύο ατόμων, των οποίων το ενοίκιο αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του εισοδήματός τους.

Για όσους έχουν νεότερα μισθωτήρια συμβόλαια, τα νέα είναι ακόμη πιο άσχημα – ανεξάρτητα από το πού ζείτε στη χώρα.

Όσοι υπέγραψαν το 2019 ή αργότερα πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο περισσότερο από όσους υπέγραψαν πριν.

Στις μεγαλύτερες πόλεις, η διαφορά αυτή φτάνει έως και 1,40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με τους ανθρώπους που μετακόμισαν μετά το 2019 σε αυτές τις πόλεις να πληρώνουν κατά μέσο όρο 11,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο ψυχρό ενοίκιο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης