Γερμανία: Πληθαίνουν οι φωνές για χαλάρωση των μέτρων

Στη Γερμανία παρατηρείται έξαρση των μολύνσεων λόγω της μετάλλαξης Omicron, ωστόσο, πολλές προσωπικότητες υψηλού κύρους ζητούν ένα σχέδιο για τη χαλάρωση των αυστηρών κανόνων.

Η Γερμανία εφαρμόζει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ανεμβολίαστων από τους περισσότερους τομείς της δημόσιας ζωής, καθώς και των ελέγχων για τα άτομα που δεν έχουν κάνει τον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση και τα κρατίδια να εξετάσουν την κατεύθυνση της χαλάρωσης των κανόνων.

Ο Andreas Gassen, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων (KBV), προέτρεψε τους πολιτικούς να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Η STIKO ετοιμάζει σύσταση για 4ο εμβολιασμό στη Γερμανία

“Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ υψηλοί αριθμοί λοιμώξεων, είναι απαραίτητο να δείξουμε στους πολίτες προοπτικές για το πώς μπορούμε να βγούμε από τη φάση της μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά το κύμα της Omicron”, δήλωσε ο Gassen στο RND.

“Οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να βασίζονται σε αυτές τις προοπτικές. Δεν πρέπει να συμβαίνει – όπως συνέβη αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν – είτε να μην υπάρχει καμία στρατηγική είτε να ανατρέπονται τα ανοίγματα μετά από μερικές εβδομάδες”.

Ο Andreas Gassen δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση από τα κρατίδια κατά τη χαλάρωση των μέτρων.

Ορισμένα κρατίδια – μεταξύ των οποίων η Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Βαυαρία – έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα κατά του Covid.

Ο δήμαρχος της Βρέμης Andreas Bovenschulte (SPD) δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις για χαλάρωση των περιορισμών, ιδίως εάν η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει σταθερή.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder (CSU) ζήτησε να υπάρξει σχεδιασμός για το διάστημα μετά το κύμα της Omicron.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) συμφώνησε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για μέτρα χαλάρωσης, αλλά υποστήριξε ότι η μετάλλαξη Omicron εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.

Η Γερμανία παρέτεινε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων 2G-plus (που σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό αναμνηστικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για να εισέλθουν σε πολλούς δημόσιους χώρους) τον Ιανουάριο.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών για τον Covid έχει προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου.

Σταδιακά βήματα ανοίγματος

Ο τομεάρχης υγείας Tino Sorge (CDU) συμφώνησε ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει μπροστά για την περίοδο μετά την κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Omicron, η οποία αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πρότεινε “σταδιακά βήματα ανοίγματος” ανάλογα με την κατάσταση στα νοσοκομεία καθώς και άλλους παράγοντες.

Ο Sorge δήλωσε επίσης ότι πρέπει να βελτιωθεί η επικοινωνία.

“Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, οι διοργανωτές εκδηλώσεων, οι ενώσεις και πολλοί άλλοι φορείς θέλουν να προετοιμαστούν για την άνοιξη”, δήλωσε ο Sorge.

Κάλεσε το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης να καταρτίσει βήμα προς βήμα κατευθυντήριες γραμμές για την επαναλειτουργία της δημόσιας ζωής.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι έχει τα πράγματα υπό έλεγχο.

“Τη στιγμή που θα νιώσουμε ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα υπεύθυνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα κάνουν ακριβώς αυτό το βήμα”, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστρεϊτ.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.