Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία

Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία: Τη νέα χρονιά, οι οικογένειες συχνά θα λάβουν περισσότερα επιδόματα – ειδικά όταν έχουν απομείνει ελάχιστα χρήματα για να ζήσουν. Ωστόσο, οι γονείς μικρών παιδιών, θα πρέπει ακόμη να ανεχτούν κάποιες αλλαγές λόγω πανδημίας.

Όλα τα παιδιά – από τα πρώτα τους γενέθλια μέχρι την έναρξη του σχολείου – θα πρέπει να υποβάλονται σε τεστ τρεις φορές την εβδομάδα από τις 10 Ιανουαρίου, εάν φροντίζονται αλλού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία

Αυτό αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι το υποχρεωτικό τεστ επεκτείνεται επίσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και όλες τις άλλες εγκαταστάσεις φροντίδας για το διάστημα πριν από το δημοτικό σχολείο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα σχολεία, τα τεστ δεν θα πραγματοποιούνται παρουσία του προσωπικού, αλλά στο σπίτι. Στη συνέχεια, οι γονείς πρέπει να φέρουν το πρωί το κιτ με το αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς και ένα έγγραφο με το οποίο πρέπει να βεβαιώνεται “αξιόπιστα” ότι το παιδί εξετάστηκε αρνητικά την ίδια ημέρα.

Τι αλλάζει για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία το 2022

Εάν ένα από τα δύο “αποδεικτικά στοιχεία” δεν είναι διαθέσιμο, το παιδί δεν μπορεί να μείνει εκείνη την ημέρα στο εκάστοτε κέντρο φροντίδας/φύλαξης.

Επιτρέπονται περισσότερες ημέρες ασθένειας για παιδιά στη Γερμανία

Μια μικρή παρηγοριά είναι ίσως η επέκταση του επιδόματος ασθενείας των παιδιών. Επειδή το νέο έτος οι γονείς δικαιούνται περισσότερες ημέρες ασθένειας των παιδιών από ό,τι πριν από την πανδημία.

Κάθε γονέας δικαιούται έως 30 εργάσιμες ημέρες επιδόματος ασθενείας για κάθε παιδί, ενώ οι μονογονείς έως 60 ημέρες. Το δικαίωμα αυτό ισχύει επίσης εάν ο παιδικός σταθμός ή το σχολείο είναι κλειστό λόγω κορωνοϊού.

Όποιος έχει παιδί στη Βαυαρία μαθαίνει γρήγορα τη ζούγκλα της γραφειοκρατίας. Πρέπει να συμπληρωθούν πολλά έντυπα και να υποβληθούν αιτήσεις. Σε αντάλλαγμα, οι γονείς μπορούν να βασιστούν σε πολλά διαφορετικά επιδόματα – και σχεδόν όλοι θα λάβουν λίγο περισσότερα το επόμενο έτος.

Έρχονται αλλαγές στη Γερμανία το 2022: Τι αλλάζει;

Το επίδομα τέκνων παραμένει το ίδιο στη Γερμανία

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται αύξηση του επιδόματος τέκνων. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, θα παραμείνει στα 219 ευρώ για τα δύο πρώτα παιδιά και στα 225 ευρώ για το τρίτο παιδί το 2022.

Από το τέταρτο παιδί και μετά, θα καταβάλλονται 250 ευρώ. Στη Βαυαρία, το οικογενειακό επίδομα των 250 ευρώ προστίθεται από τον 13ο μήνα ζωής του παιδιού, ανεξάρτητα από το εισόδημα της οικογένειας.

Το μπόνους τέκνων έχει αυξηθεί τουλάχιστον κάπως. Καταβάλλεται όταν απομένει ελάχιστο καθαρό εισόδημα από το ακαθάριστο εισόδημα και μπορεί να ανέλθει έως και 209 ευρώ ανά παιδί και μήνα.

Μια παρόμοια παροχή είναι το επίδομα στέγασης, το οποίο θα αυξηθεί τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, 640.000 νοικοκυριά θα επωφεληθούν από την αύξηση.

Ο πίνακας του Ντίσελντορφ αυξάνει ελαφρώς τα ποσά διατροφής

Επιπλέον, ο πίνακας του Ντίσελντορφ έχει προσαρμοστεί. Ρυθμίζει τη διατροφή του παιδιού από τη στιγμή που ένας από τους γονείς δεν ζει πλέον με το παιδί.

Ωστόσο, η Ένωση Ανύπαντρων Μητέρων και Πατέρων επικρίνει ότι η προσαρμογή είναι περισσότερο διορθωτική παρά πραγματική βελτίωση.

Για τα παιδιά έως έξι ετών, η ελάχιστη διατροφή θα αυξηθεί κατά τρία ευρώ σε 396 ευρώ. Τα παιδιά ηλικίας έξι έως έντεκα ετών δικαιούνται 455 ευρώ, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών 533 ευρώ και 569 ευρώ από την ηλικία της ενηλικίωσης.

Ωστόσο, ο πίνακας προβλέπει επίσης για πρώτη φορά τετραψήφιες πληρωμές διατροφής. Ωστόσο, μόνο εάν ο γονέας που έχει φύγει από το σπίτι μπορεί να αποδείξει καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 6.201 ευρώ.

Η νέα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων στη Γερμανία σχεδιάζει ορισμένες απλουστεύσεις

Η νέα ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Anne Spiegel, του Κόμματος των Πρασίνων, φαίνεται επίσης να είναι της άποψης ότι οι γονείς χρειάζονται περισσότερο χρόνο και λιγότερες αιτήσεις και ανακοίνωσε κάποιες καινοτομίες λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα παιδιά από φτωχές οικογένειες θα δικαιούνται ένα εγγυημένο ποσό, το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί με πρόσθετες εισφορές.

Και θα υπάρξουν βελτιώσεις ανεξαρτήτως εισοδήματος, για παράδειγμα, η Spiegel θέλει να καθιερώσει ότι ο δεύτερος γονέας μπορεί επίσης να μείνει στο σπίτι για ένα δεκαπενθήμερο μετά τη γέννηση ενός παιδιού – με πλήρως αμειβόμενη πρόσθετη άδεια.

Επιπλέον, η γονική άδεια πρέπει να είναι ευκολότερα διαιρετή και, κυρίως, μεγαλύτερη. Όσοι πρέπει ή θέλουν να φροντίζουν συγγενείς θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν ευκολότερα και να δικαιούνται άδεια οικογενειακής φροντίδας.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Επίδομα οικογένεια στη Γερμανία 2022
Αλλαγές για γονείς και οικογένειες το 2022 στη Γερμανία

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.