Φεβρουάριος 2022: Νέοι κανονισμοί και νόμοι στη Γερμανία

Νέοι κανονισμοί και νόμοι στη Γερμανία

Νέοι κανονισμοί και νόμοι στη Γερμανία: Τον Φεβρουάριο τίθενται σε ισχύ νέοι κανονισμοί σε πολλούς τομείς – για παράδειγμα, η φορολογική δήλωση ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός ΕΕ. Ακολουθεί μια επισκόπηση των σημαντικότερων αλλαγών για τους καταναλωτές.

Με την αλλαγή του μήνα, νέοι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ σε πολλούς τομείς. Τα ακόλουθα πρόκειται να αλλάξουν από τον Φεβρουάριο του 2022 στη Γερμανία:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ χωρίς αναμνηστικό εμβόλιο ισχύει μόνο για εννέα μήνες

Από την 1η Φεβρουαρίου, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού της ΕΕ μειώνεται σε εννέα μήνες, εκτός εάν κάποιος έχει λάβει αναμνηστικό εμβολιασμό. Μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό, το έγγραφο παραμένει έγκυρο για δώδεκα μήνες.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι σημαντικό, για παράδειγμα, όταν ταξιδεύετε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η ημερομηνία του βασικού εμβολιασμού.

Η μείωση της ισχύος αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Τα πιστοποιητικά μπορούν να αποθηκευτούν στις διάφορες εφαρμογές και να διαβαστούν ηλεκτρονικά. Η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού αποθηκεύεται επίσης ψηφιακά.

Διαθέσιμο το εμβόλιο Novavax στη Γερμανία

Περισσότερες επιλογές στα εμβόλια: Με το εμβόλιο του αμερικανικού κατασκευαστή Novavax, ένας άλλος τύπος εμβολίου εισέρχεται στην αγορά παράλληλα με τα εμβόλια mRNA.

Το προϊόν Novavax είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο. Μια ελπίδα είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι που δίσταζαν μέχρι τώρα θα εμβολιαστούν. Η Γερμανία θα λάβει αρχικά 1,75 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.

Νέοι κανόνες κατά του μίσους στο διαδίκτυο στη Γερμανία

Από τον Φεβρουάριο, οι φορείς εκμετάλλευσης μεγάλων κοινωνικών δικτύων στη Γερμανία θα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ποινικής Αστυνομίας (BKA) περιεχόμενο χρηστών που σχετίζεται με το ποινικό δίκαιο.

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί του νόμου για την επιβολή του δικτύου (NetzDG) αποσκοπούν στην ενίσχυση της καταπολέμησης του μίσους στο διαδίκτυο και ιδίως στη διευκόλυνση των ερευνών σχετικά με το περιεχόμενο αυτό.

Το BKA υπολόγισε πρόσφατα ότι επεξεργάζεται έως και 150.000 αναφορές ετησίως. Για να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει, το BKA δημιουργεί ένα νέο κεντρικό γραφείο.

Ο φορέας εκμετάλλευσης της πλατφόρμας TikTok έχει ήδη ανακοινώσει αγωγή κατά του νέου κανονισμού, καθώς δεν θέλει να διαβιβάσει δεδομένα στις γερμανικές αρχές.

Αυστηρότερες κλιματικές απαιτήσεις για τις επιδοτήσεις νέων κτιρίων στη Γερμανία

Όσοι χτίζουν ενεργειακά αποδοτικά μπορούν να λάβουν οικονομική στήριξη από την αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Ωστόσο, τα κριτήρια γι’ αυτό θα γίνουν αυστηρότερα τον Φεβρουάριο. Από τότε, το πρότυπο χρηματοδότησης “Effizienzhaus 55” θα λήξει επίσημα.

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν δυνατόν να υποβληθούν νέες αιτήσεις ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου – το εκτιμώμενο ποσό χρηματοδότησης είχε εξαντληθεί πρόωρα.

Τα νέα έργα πρέπει πλέον να πληρούν το πρότυπο “Effizienzhaus 40” ή ακόμα καλύτερο. Οι απαιτήσεις αυτές αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών των νέων κτιρίων.

Η οργάνωση της βιομηχανίας κατοικιών (GdW) καθώς και η Κεντρική Ένωση της Γερμανικής Οικοδομικής Βιομηχανίας (ZDB) επέκρινε ότι το κόστος αυτών των αυστηρότερων απαιτήσεων δεν ήταν ανάλογο με την εξοικονόμηση CO2.

Περισσότερος χρόνος και πάλι για τις φορολογικές δηλώσεις στη Γερμανία

Εάν κάποιος έχει ετοιμάσει τη φορολογική του δήλωση για το 2020 από φορολογικό σύμβουλο ή από την Lohnsteuerhilfe, η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε και φέτος. Αντί για τις 28 Φεβρουαρίου, τα έγγραφα δεν χρειάζεται να υποβληθούν πριν από τις 31 Μαΐου.

Η παράταση αυτή αποσκοπεί στην ανακούφιση των φορολογικών συμβούλων ενόψει των επιβαρύνσεων που προκάλεσε η πανδημία.

Φεβρουάριος 2022: Νέοι κανονισμοί και νόμοι στη Γερμανία

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης