Η γερμανική κυβέρνηση θα εισαγάγει το επίδομα θέρμανσης έως τον Μάρτιο

Υπό το πρίσμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους, η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θεσπίσει νομοθεσία για τη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα όσον αφορά τους λογαριασμούς ενέργειας έως τον Μάρτιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός – που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) – θέλει να εισαγάγει ένα νέο επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους επιδόματος στέγασης μέχρι τον Μάρτιο.

“Οι νομικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να διευκρινίζονται, αλλά το επίδομα θέρμανσης θα εισαχθεί οπωσδήποτε μέσα σε αυτό το τρίμηνο”, δήλωσε τη Δευτέρα ο εμπειρογνώμονας του FDP σε θέματα στεγαστικής πολιτικής, Daniel Föst.

“Ο χρόνος πιέζει”, δήλωσε ο Föst. “Θα πρέπει να αποφασιστεί ήδη τον Φεβρουάριο ή την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου”.

Οι λογαριασμοί ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν απότομα πέρυσι εν μέσω προβλημάτων στην προμήθεια φυσικού αερίου και αύξησης των τιμών χονδρικής, με ορισμένες οικογένειες να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ περισσότερα ετησίως στο τέλος του 2021 από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει την προσαύξηση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG) κατά περισσότερο από 40% και σχεδιάζει να την καταργήσει εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το βάρος των πρόσθετων φόρων στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του ιστότοπου σύγκρισης τιμών Verifox διαπίστωσε ότι οι εξοικονομήσεις αυτές δεν έχουν μεταφερθεί στους πελάτες από τους παρόχους ενέργειας.

Αντιθέτως, με 35 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν υψηλότερες από ποτέ.

“Η ακραία αύξηση του ενεργειακού κόστους επιβαρύνει πολλά νοικοκυριά”, δήλωσε ο Föst.

“Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε για πολλά ζητήματα ταυτόχρονα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τέλεια λύση με το πάτημα ενός κουμπιού”.

Σύμφωνα με ένα αρχικό νομοσχέδιο της υπουργού Κατασκευών Klara Geywitz (SPD), τα ατομικά νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα πρόκειται να λαμβάνουν επιδότηση ύψους 135 ευρώ το καλοκαίρι για να βοηθηθούν στο ενεργειακό τους κόστος.

Για τα νοικοκυριά δύο ατόμων προβλέπεται επιδότηση 175 ευρώ, η οποία αυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον συγκάτοικο.

Ο ορισμός του “χαμηλού εισοδήματος” περιλαμβάνει οποιονδήποτε έχει λάβει επίδομα στέγασης για τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

Στο κόμμα των Πρασίνων, ωστόσο, έχουν προκύψει διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο που θα στηριχθούν γρήγορα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Η Ricarda Lang, η οποία μόλις εξελέγη επικεφαλής του κόμματος, δήλωσε στην Rheinische Post ότι επιθυμεί τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τον φόρο CO₂ να πηγαίνουν απευθείας στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και να χρησιμοποιούνται ως ενεργειακό επίδομα.

Ωστόσο, η κοινοβουλευτική πρόεδρος των Πρασίνων Katharina Dröge δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα χρειάζονται άλλα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας.

“Σε αυτά περιλαμβάνονται το επίδομα δαπανών θέρμανσης για τους δικαιούχους επιδόματος στέγασης, ένα άμεσο επίδομα για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και μια δικαιότερη κατανομή του φόρου CO₂ επί των δαπανών θέρμανσης μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών”, εξήγησε η ίδια.

Ο συνασπισμός συζητά επίσης την προώθηση της κατάργησης της εισφοράς EEG – ενός φόρου που προστίθεται στους λογαριασμούς ενέργειας για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

“Εξετάζουμε επί του παρόντος αν και πότε αυτό είναι εφικτό”, δήλωσε η ίδια.

Πηγή: THE LOCAL de

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης