Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;

Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφθασε το 10,0% για πρώτη φορά από τα μεταπολεμικά χρόνια. Τώρα είναι επίσης σαφές τι έχει γίνει ιδιαίτερα ακριβό.

Οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν όλο και λιγότερα για ένα ευρώ. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 10,0% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στο Βισμπάντεν η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική της εκτίμηση.

Τον Αύγουστο είχε καταγραφεί πληθωρισμός 7,9%. Ο πληθωρισμός στην επανενωμένη Γερμανία δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός όσο τώρα.

Αν και ποσοστά 10% και άνω μετρήθηκαν στα παλαιά ομόσπονδα κράτη στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η μέθοδος υπολογισμού άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.

Το πετρέλαιο θέρμανσης στη Γερμανία είναι υπερδιπλάσιο σε κόστος

Για άλλη μια φορά, η αύξηση των τιμών για τα ενεργειακά προϊόντα ήταν η υψηλότερη τον Σεπτέμβριο, με αύξηση 43,9% μέσα σε ένα χρόνο.

Οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο με αύξηση 108,4%, ο πληθωρισμός για το φυσικό αέριο ανήλθε σε 95,1%, ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνθηκαν κατά 21,0%.

“Η κατάργηση της εισφοράς EEG από τον Ιούλιο του 2022 μετρίασε μόνο λίγο την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος”, σημειώνουν οι στατιστικολόγοι.

Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 30,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η διακοπή της έκπτωσης στα καύσιμα ήταν αισθητή: Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, όταν ο ενεργειακός φόρος ήταν ακόμη μειωμένος κατά 35 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης και κατά 17 λεπτά ανά λίτρο ντίζελ, η αύξηση των τιμών των καυσίμων ήταν εντυπωσιακή κατά 12,5%.

“Ωστόσο, η λήξη της ισχύος του μειωμένου φόρου ορυκτελαίων είναι πιθανότατα μόνο ένας λόγος για την έντονη αύξηση των τιμών των καυσίμων”, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. “Οι αιτίες για τα ακριβά ενεργειακά προϊόντα είναι ιδίως οι έντονες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές αγοράς”.

Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
Αυξάνεται το κόστος θέρμανσης στη Γερμανία | By grapix

Ραγδαία αύξηση των τιμών στις γερμανικές δημόσιες συγκοινωνίες

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των εισιτηρίων για τις τοπικές σιδηροδρομικές συγκοινωνίες αυξήθηκαν επίσης απότομα – κατά 82,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Για τις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών, η αύξηση των τιμών έφθασε το 175,3%. Η σταδιακή κατάργηση του εισιτηρίου των 9 ευρώ αντικατοπτρίζεται εντυπωσιακά στα στοιχεία αυτά.

Επιτάχυνση των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων στη Γερμανία

Τον Σεπτέμβριο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης πολύ πιο έντονα από τον συνολικό πληθωρισμό: η αύξηση των τιμών ήταν 18,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και συνεπώς επιταχύνθηκε και πάλι.

Τον Αύγουστο, η αύξηση ήταν 16,6%. Από την αρχή του έτους, η ανοδική τάση των τιμών των τροφίμων εντάθηκε σταδιακά, σύμφωνα με τους στατιστικολόγους.

Οι τιμές για τα βρώσιμα λίπη και έλαια (συν 49,0%) καθώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά (συν 29,1%) αυξήθηκαν περισσότερο.

Αλλά και για το κρέας και τα προϊόντα κρέατος (συν 19,5%), καθώς και για το ψωμί και τα προϊόντα δημητριακών οι τιμές για τους καταναλωτές αυξήθηκαν αισθητά.

Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
Αύξηση του κόστους ζωής στη Γερμανία | By cyano66

Η αγοραστική δύναμη των Γερμανών μειώνεται ραγδαία

Οι υψηλές τιμές μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να πληρώνουν λιγότερα για ένα ευρώ.

Οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου (IfW) αναμένουν ότι η αγοραστική δύναμη των Γερμανών πολιτών θα μειωθεί κατά 4,1% το επόμενο έτος – περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην επανενωμένη Γερμανία.

Ως αποτέλεσμα, η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί μέχρι και το επόμενο έτος.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης