Γερμανία: Προβλέπεται σημαντική αύξηση των τιμών των ποτών

Newsroom

Γερμανία: Προβλέπεται σημαντική αύξηση των τιμών των ποτών

Προβλέπεται σημαντική αύξηση των τιμών των ποτών – εξαιτίας αυτού του νέου νόμου τον Ιούνιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ψήφισε τροποποιήσεις στο νόμο για τα διόδια. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου – και προκαλεί ήδη συζητήσεις: οι γνώστες υποψιάζονται επιπτώσεις στις τιμές, ιδίως στον κλάδο των ποτών.

Από τον Δεκέμβριο, τα ποτά στη Γερμανία θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικά ακριβότερα.

Ο λόγος είναι ο νέος νόμος περί διοδίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η πύλη “chip”, ο κλάδος φοβάται ότι η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο κόστος μεταφοράς.

Κατ’ αρχήν, όλες οι αλυσίδες εφοδιασμού επηρεάζονται από την προσαρμογή των διοδίων, αλλά τα ποτά επηρεάζονται ιδιαίτερα λόγω του σχετικά υψηλού βάρους και όγκου τους σε σχέση με την αξία τους.

Σύμφωνα με το “Getränke News”, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν αυξήσεις τιμών έως και 50 λεπτά ανά κιβώτιο μπύρας ή νερού.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών (BMDV) δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες.

Σε ένα δελτίο τύπου αναφέρει: “Το κόστος των διοδίων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό του κόστους μεταφοράς και συνεπώς ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό του συνολικού κόστους (περίπου 0,1 ποσοστιαίες μονάδες)”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Μεταφορών Volker Wissing (FDP), το υψηλότερο κόστος μεταφοράς για τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά αποτελεί “κίνητρο για τη μετάβαση σε πιο φιλικά προς το κλίμα οχήματα”.

Αυτό είναι σημαντικό, διότι σήμερα περίπου το ένα τρίτο όλων των εκπομπών CO2 προκαλείται από τις μεταφορές.

Οι μεταφορείς και οι παραγωγοί υποψιάζονται ότι το μέτρο είναι μια “συγκεκαλυμμένη αύξηση της φορολογίας” και φοβούνται προβλήματα στη διανομή των προϊόντων σε παγγερμανικό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να μειώσουν αισθητά την ακτίνα παράδοσής τους από τον Δεκέμβριο.

Ο νόμος για τα διόδια προβλέπει πρόσθετη επιβάρυνση CO2 ύψους 200 ευρώ ανά τόνο – αυτό διπλασιάζει το κόστος των διοδίων των φορτηγών με ντίζελ στη χώρα, όπως υπολογίζει το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW).

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει πρόσθετα έσοδα ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος.

Από τον Ιούλιο του 2024, για πρώτη φορά θα πρέπει να καταβληθεί τέλος και για τα μικρότερα φορτηγά με συνολικό βάρος άνω των 3,5 τόνων.

Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για την παράδοση ποτών σε εστιατόρια, μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιώτες πελάτες.

Οι συνδυασμοί χωρίς εκπομπές ρύπων απαλλάσσονται εντελώς από τα διόδια μέχρι το τέλος του 2025, μετά το οποίο πληρώνουν λιγότερο από τα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η τρέχουσα παγίδα: λιγότερο από το ένα τοις εκατό των νεοταξινομημένων επαγγελματικών οχημάτων ήταν ηλεκτρικά το 2022. Υπάρχει επίσης έλλειψη υποδομών φόρτισης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης